Л

Ленін з носом: кров, яйця, фарба (репортаж Антона Зікори)

На відкриття реставрованого пам'ятника Леніну комуністи стали збиратися ще задовго до самої події. Вони прибули на столичну Бессарабку у повній боєготовності - з прапорами й піснями. Один єхидний дядечко, дивлячись на все це, сказав: «Тут що, знімають продовження «Ночі живих трупів»? Дійсно, більшість комуністів не відрізнялися ані молодістю, ані здоров'ям, а одному дідусю стало погано прямо тут - за ним приїхала «швидка». Втім, серед комуністів було і кілька десятків молодих людей – і це залишало надію на вуличне шоу. Бо в Києві так давно не було вуличних політичних розборок, а тут ще й націоналісти пообіцяли перешкодити відкриттю пам'ятника...

Вуличною політикою цікавився: Антон ЗІКОРА

Відремонтований Ленін стояв загорнутий у біле - як наречена у фаті, чекаючи урочистої хвилини.

З'явилася перша група опонентів: кілька десятків людей з прапорами Української Народної партії спробували підійти до скверу пішохідною частиною посередині бульвару Шевченка, але були відкинуті «космонавтами». Столична міліція добре підготувалася до майбутньої події.

Активісти УНП стали за кордоном спецназу, викрикуючи антикомуністичні гасла, в яких "зневажливо висловлювалися на адресу правоохоронних органів" за співпрацю з комуністами.

Націоналісти вимагали "покарати катів українського народу"...

Через якийсь час з протилежного боку підійшла група представників об'єднання «Свобода», почалися сутички, що знову були попереджені міліцією.

Загалом же комуністи виглядали задоволеними - адже таким чином вони опинилися в оточенні ворожих сил. А все життя вірного ленінця, як відомо - боротьба.

У натовпі свободівців можна було побачити Миколу Коханівского, головного ідолоборця, який цього літа відбив шматочок карельського граніту, що був носом Леніна.

Правда, цього разу він був не з молотком, а з прапором. «Геть ідолів московської імперії!», «Комуняку на гіляку!», - кричав з усіма нособорець.

Біля пам'ятника знову зав'язалася бійка: якийсь молодий чоловік здався комуністам підозрілим. "Іди звідси, негідник! Ти тільки що плював на Леніна", - гукали йому розпалені міжкласовим спротивом «червоні». «Ви хочете мене побити? Будь ласка», - відповів той.

...а комуністи пояснювали, що карати треба "катів радянського народу"

Але побиття не сталося - у справу знову втрутилися правоохоронці. Вони уважно фільтрували всіх, хто виходив у скверик з підвалу торгового центру.

Не в силах перешкодити комуністам, націоналісти спробували глушити їх пісні сиреною. У хід пішли яйця, одним із яких зачепило мітингувальницю Жанну Лавренетіді. Жінка сказала, що ніколи не була в комуністичної партії, а «просто все життя чесно працювала», і вийшла сьогодні сюди - підтримати інтернаціональний дух.

У Леніна з'явився народний депутат України Олександр Ткаченко - той самий, який кидав мікрофон журналістки СТБ у Верховній Раді. Але ми з фотографом побоялися до нього наближатися, бо у нас особиста техніка, а не редакційна.

З боку Бессарабки Ленін скидався на якусь фата-моргану

Незабаром на арені з'явився головний борець із олігархічним режимом Петро Симоненко. Він розв'язав червону мотузку, потягнув на себе тканину: перед публікою постав Ленін. Блискучий, з носом.

Нове обличчя і рука Леніна виготовлені з темнішого, майже чорного граніту, тож вождь пролетаріату набув зловісного вигляду, потрібного в суворий час засилля капіталу.

Пролунали оплески, виття сирен посилилося.

У цей час у Леніна полетіли пакети з фарбою. У результаті на монументі з'явилася червона пляма, а комуністи почали бити метальників - двох представників Конгресу Українських націоналістів.

Міліція - з народом, вода - з водопроводом :)

Бабусі з дідусями з’явилися доволі жорстокими - справжні комуністи не прощають наруги над релігійними символами. Кожен намагався вдарити хоча один раз.

КУНівців били до тих пір, поки хтось із фотожурналістів, вже зробивши знімки, не закричав: «Досить!»

Симоненко в цей час таврував «фашистских прихвостней», і провину за все, що відбувається, поклав особисто на Ющенка. Після почалася ще більш урочиста частина: кільком людей вручили партійні квитки членів КПУ.

Вождь простягнув руку до людей. Фото з жж kolega1

- Я був в Ужгороді, у Львові, на Волині, на Рівненщині. Там ті, хто говорив про свою національну свідомість, забули про неї взагалі, - похвалився Симоненко журналістам.

У цей час у натовпі ходив сумний дідусь, облитий білою фарбою. КУНівці кидали в Леніна, але потрапили в нього. Побиття націоналістів комуністам зійшло з рук, зате поранених націоналістів забрала міліція.

Антикомуністи, у свою чергу, пообіцяли розібратися і з оновленим пам'ятником. Тож усе ще попереду. Що в розпал виборів, без сумніву, потрібно і комуністам, і націоналістам.

Відео бійки біля пам'ятника вождю світового пролетаріату дивіться у профільному розділі

люди київ ленін

Знак гривні
Знак гривні