У

Український експорт та імпорт за 20 років. Візуалізація та аналіз

Тексти проаналізували український експорт та імпорт за останні два десятки років. Це дослідження було важливим тому, що ми живемо в країні з експортоорієнтованою економікою, існування якої напряму залежить від світової кон'юнктури на ті чи інші товари.

Автори: Андрій Гарасим, Євгенія Дроздова

Тут повністю читайте статтю та дивіться графіки про український експорт та імпорт

Тексти детально візуально показали, як змінювалися тренди в зовнішній торгівлі та розповіли про справжню революцію в експорті.

Почавши нинішнє століття як один з основних торгових партнерів Росії, ми зуміли зробити справжній розворот у бік Європейського Союзу. Хоча й надалі, попри війну, російський ринок залишається бажаним для деяких вітчизняних виробників. Українські експортери також відкрили для себе нові ринки Азії та Африки. І головне: перелік товарів, які Україна постачає на експорт, суттєво розширився, в ньому з’явилися цілі групи товарів, про які ми не чули раніше. В першу чергу, мова йде про нашу сільськогосподарську продукцію. Намагається Україна займати й такі цікаві ніші, як, наприклад, експорт меду.

Проте українські товари на експорт продовжують здебільшого залишатися продукцією з досить низькою доданою вартістю. Так само, як і експортоорієнтованість нашої економіки може будь-якої миті зіграти з нами черговий злий жарт. Введення нашими торговими партнерами певних захисних заходів щодо поставок на їхні ринки нашої продукції, уповільнення світової економіки несе постійну загрозу нашій економічній стабільності.

Так вже бувало неодноразово в минулому, так може повторитися знову. Мабуть, нам треба ще раз добре проаналізувати, що ж ми таки продаємо за кордон і що купуємо, аби зрозуміти всі ризики та небезпеки. Матеріал Текстів повинен допомогти у цьому.

Тут повністю читайте статтю та дивіться графіки про український експорт та імпорт

імпорт економіка експорт інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні