З

Звіт чеських спецслужб: російська розвідка намагається впливати на усіх громадян країни, з території Чехії працює проти України

Проросійських «активістів» чеська контррозвідка називає «найбільшою загрозою конституційному ладу Чехії», що надає перевагу російським інтересам на шкоду інтересам Чехії. Росіяни намагались впливати і обробляти людей у близькому оточені тих політиків, які приймають рішення в областях, в яких зацікавлена РФ. Одна зі спецслубж РФ була задіяна в дискредитації та маргіналізації тієї частини російської меншини у ЧР, яка не дуже прихильно ставиться до Кремля.

Автор: Ленка Віх, Прага

Розвідка й контрозвідка – традиційно досить закриті структури. Але зміна поведінки російських і китайських шпигунів змусила й чеські спецслужби поміняти свої підходи – передусім стосовно комунікації з громадськістю. Підтвердженням цього є й останні відкриті звіти як чеської контррозвідки (BIS ), так і військової розвідки (VZ). І не лише звіти.

«Не знаю, існує взагалі чеська розвідка? Є вона? Міг би її запитати». Такими словами прореагував у вересні 2014 року міністр закордонних справ Швеції Карл Більд на ремарку чеського президента Мілоша Земана, який на полях саміту НАТО в уелському місті Ньюпорт, вимагав від України надання беззаперечних доказів присутності російських військ на її території.

Чеську Республіку та її розвідку було таким чином принижено в очах чеського суспільства і скомпрометовано в очах міжнародних партнерів. Але не Карлом Більдом, а Мілошем Земаном.

Звісно, чеська розвідка існує нині й існувала та працювала на той час. Через кілька місяців після згаданої події, у чеських ЗМІ з'явилася багато ким не помічена інформація про те, що кілька працівників чеської військової розвідки були нагороджені саме за роботу на українському напр'ямку. На цьому напрямку вони виявились не лише добре зорієнтованими – їм, за інформацією газети "Лідове новіни", яка опиралася на два джерела з розвідувальних кіл, вдалось навіть передбачити анексію Криму.

Військова розвідка є однією з розвідувальних служб ЧР, яка в собі інтегрує розвідувальну й контрозвідувальну діяльність. Цікаво, що в 2012 році в своєму відкритому звіті вона приділила Україні буквально два речення, причому, в рамках інформації про Росію та її активність у пострадянських республіках.

В них йшлося про те, що у військово-політичній сфері в Україні відбулися кадрові зміни і зниження витрат на оборону, скорочення штату ЗСУ та старіння озброєння негативно позначиться на обороноздатності України. Чомусь чеська військова розвідка вважала за потрібне наголосити саме на зниженні оборонозатності країни. Звіт було видано за кілька місяців до подій у Криму.

В цьому ж звіті наголошено на тому, що найбільшою шпигунською загрозою для ЧР є російські спецслужби. Причому, діяльність самих ГРУ та СВР, які зазвичай зосереджувались на отриманні корисної інформації та контактів у Міністерстві оборони ЧР, у порівнянні з минулими роками знизилася. Однак російські спецслужби продовжили діяти під незаконним прикриттям як журналісти, художники та іноді навіть біженці.

Мілош Земан не міг бути неінформованим, оскільки лише в 2013 році, коли він вперше став президентом, військова розвідка надала своїм адресатам, до яких належить і президент республіки, 715 інформаційних повідомлень. За минулий рік їх було 1330 .

З боку Мілоша Земана не йшлося просто про ігнорування розвідувальної інформації чи нерозуміння ситуації. Й оскільки в подальшому він почав відкритий і безпрецедентний наступ на чеську контррозвідку (BIS), називаючи її представників невдахами, а їхні звіти дурними балачками, і не давши вже з другої спроби голові BIS звання генерала, можна вважати, що його діяльність і провокативні заяви на полях НАТО є роботою на агресора – Росію.

На такі дії президента публічно відреагував голова BIS, коли в одному зі своїх інтерв’ю сказав, що чеській контррозвідці в 2018 році вдалось розбити мережу шпигунів однієї з російських служб, завдавши їй непоправної шкоди.

Ілюстрація заставочна. Джерело: сайт чеської контррозвідки

Новий в усіх вимірах звіт

Нещодавно були опубліковані звіти як військової розвідки (VZ), так і чеської контррозвідки (BIS) за 2018 рік. Причому, останній викликав величезне зацікавлення чеських ЗМІ. Річ у тім, що цього разу замість сухого й загального звіту ми отримали цікаву, багато в чому конкретну інформацію, а автори самого звіту в передмові не лише звертаються напряму до громадян, але й бажають їм цікавого чтива.

В цьому звіті трохи більше конкретизується те, про що говорив голова BIS, згадуючи про ліквідацію мережі однієї з російських спецслужб.

Мережу сформовала російська ФСБ під прикриттям двох приватних фірм, що займалися продажем комп'ютерної техніки й програмного забезпечення. Однак працівники цих фірм займалися ще й хакерською діяльністю, а самі системи для хакерських атак були розміщені на серверах компаній.

«Ця структура була частиною ширшої системи й слугувала ФСБ для таємних кібернетичних та інформаційних операцій як в локальному, так і глобальному масштабах. У співпраці з поліцією цю мережу було розбито і тим самим зупинено діяльність ФСБ проти інтересів Чехії та наших союзників», – заявляє BIS.

Техніку до Чеської Республіки перевозили машини Посольства РФ із дипломатичними номерами. Нагадаймо, що Посольство РФ у Празі не лише передимензоване (у ньому працює 140 працівників, з них – 53 дипломати), але кількість машин із дипломатичними номерами перевищує кількість дипломатів (у 53 російських дипломатів є 71 дипломатична машина).

Другою не менш цікавою ознакою звіту є те, що сама контррозвідка почала по-іншому сприймати так званих проросійських активістів. В минулому році в звіті про них ішлося як про «ідеологічно мотивованих та переконаних у шкідливості НАТО, ЄС, США, ліберальної демократії та просто проросійськи налаштованих громадян, яких не підтримують російські суб'єкти.

І ці громадяни, в рамках своїх громадянських прав і свобод поширюють інформацію, в яку самі вір'ять і яка їм здається правдивою, то в цьогорічному звіті таких «активістів» чеська контррозвідка називає «найбільшою загрозою конституційному ладу Чехії», що надає перевагу російським інтересам на шкоду інтересам Чехії.

Велика кількість проросійських активістів і надалі, на думку BIS, мотивована ідеологічним спорідненням чи захопленням режимом президента Путіна, але щодо деяких осіб є свідчення про те, що вони напр'яму пов'язані з російською державою чи керовані російськими спецслужбами.

І далі про діяльність російських спецслужб

У 2018 році на території ЧР були активними всі російські спецслужби. Цивільна розвідка СВР, військова розвідка ГРУ та розвідувальні органи ФСБ.

BIS (контрозвідка) в своєму звіті знову нагадує про надзвичайно велику чисельність російського дипломатичного корпусу, який великою мірою складається з незадекларованих працівників спецслужб. Його вдалось частково послабити видворенням трьох російських дипломатів після отруєння Скрипалів у Великій Британії.

Тоді російська сторона намагалася на міжнародній арені створити враження, що вжита токсична речовина може походити з інших, ніж Росія країн – наприклад, із Чехії. Тут варто нагадати, що, знову таки, російській пропаганді тоді допоміг чеський президент, підтверивши таку можливість.

Згідно зі звітом, росіяни намагались впливати й обробляти людей в близькому оточені тих політиків, які приймають рішення в областях, в яких зацікавлена РФ. Одна зі спецслубж була задіяна в дискредитації й маргіналізації тієї частини російської меншини в ЧР, яка не дуже прихильно ставиться до Кремля.

І що дуже цікаво, чеська контррозвідка стверджує, що в 2018 році Росія використовувала Чеську Республіку як один із майданчиків для підривної діяльності проти суверенітету та територіальної цілісності України.

Порівнюючи два звіти

Після прочитання звітів як чеської контрозвідки, так і військової розвідки стає зрозумілим, що вони одна одну доповнюють і обидві усвідомлюють важливість комунікації з громадянами. Адже, по-перше, деякі адресати їхніх поглиблених звітів самі є безпековою проблемою Чеської Республіки. А по-друге, ворожі країни (Росія та Китай) нині перестали зосереджуватись лише на зборі інформації та впливу на осіб у виконавчій владі.

Натомість впливають безпосередньо, часто завдяки своїм же технологіям, якими торгують на чеський території, на кожного громадянина через його домашній комп'ютер чи смартфон.

Причому, використовують для того вже не працівників своїх спеслубж, але різного роду підставні суб'єкти, починаючи від громадських організацій і закінчуючи комерційними структурами. І все задля так званого "заперечення вірогідності". Таким чином, з одного боку, ворожі спецслужби можуть заперечувати свою участь в агресії, а з другого боку,

ефективно користуватися можливостями приватних фірм чи недержавних організацій при своїй підривній діяльності – наприклад, при кібератаках.

Звіт військової розвідки за минулий рік практично повністю сфокусований на кібербезпеці та захисті. Він узагальнює загрози й дає можливість краще зрозуміти інформацію їхніх колег із контррозвідки. А їхні висновки невтішні:

«Світ зробив наступний крок у підготовці до початку нового типу конфлікту, в якому вплив виборюватиметься без використання традиційних військових засобів. А людина в ньому може стати рушієм, що введе в хід битву технологій, і результат залежатиме від рівня цих технологій, але так само від їхньої складності та вразливості. Це суперництво сил, що прагнуть домінувати над людським розумом та формувати думки й погляди людей».

Домінувати над розумом і формувати погляди

Те, що останнє речення наведеної цитати – не просто роздуми, а інформація, яка опирається на факти, нам стало зрозуміло буквально на днях. Чеське видання Aktualně.cz опублікувало два тексти, які спричинили справжній медіавибух.

У них йдеться про те, як фірма чеського мільярдера Петра Келлнера (PPF) через свою дочірну компанію (Home Credit) винаймала PR-агенство (C&B Reputation Management) для того, аби в «правильному» руслі формувати думку чеських громадян і покращити образ комуністичного Китаю.

Агенство вибудувало мережу фахівців, журналістів та політиків і створило цілий «незалежний» інститут (Sinoskop), що займався Китаєм. Він мав бути противагою до проєкту Sinopsys, який дуже критично ставиться до Китаю і складається з експертів-синологів Філософського факульту Карлового університету.

І це ще не все. Фірма Келлнера, який підтримує вузькі стосунки з чеським президентом Мілошем Земаном і регулярно супроводжує його під час поїздок у Китай, оплачувала агенству C&B консультації, видатки за підготовчі роботи конференції, які органузували деякі чеські політики, підготовку журналістів, написання статей, інтерв'ю і навіть коментарів у соціальних мережах. І на додаток фірма Келлнера оплачувала медійні атаки проти тих чеських політиків, яких важко назвати друзями Китаю, і так само моніторинг висловлювань таких політиків.

Склавши все це докупи, промальовується дуже яскрава картинка атак Росії та Китаю, що цілять на кожного із нас посередництвом ЗМІ, соціальних мереж, комерційних структур чи неприбуткових організацій. А для України ця інформація важлива не лише з огляду на Росію, але також із огляду на Китай, на який багато хто в Україні сьогодні молиться. Бо він приходить із величезними грошима. Але й у цьому випадку, як і у випадку із Росією, за все доведеться платити сторицею.

росія агенти спецслужби чехія

Знак гривні
Знак гривні