П

Пісок – це нафта будівництва, без нього не ростуть міста. Як добувають пісок у Дніпрі і на Десні

Відвал з намитого піску ще здаля вражає своїми розмірами. Попри те, що активний намив триває, а зверху по відвалу їздять бульдозери, навколо нього немає ніякого паркана. При наближенні ми з’ясовуємо, чому це так. До піщаного терикона практично неможливо підступитися, якщо не йти дорогою, якою гасають вантажівки. Територія навкруги заболочена стічними водами. Почасти це небезпечна грузька піщана меляса, в яку легко провалитися, прийнявши її за твердий ґрунт.

Автор: Андрій Гарасим, Петро Бондар

Тут повністю читайте статтю, дивіться фото, відео і графіки про те, як миють пісок навколо Києва

Пісок на річках поблизу Києва миють усі хто може. Під дрібних нелегальних видобувачів у селах до потужних компаній. Миють під будь яким документом: спецдозволом на розробку родовища піску, і дозволом на днопоглиблювальні роботи чи розчищення русла, і навіть облаштуванням пляжу. Тобто, юридичною «димовою завісою» для видобутку може бути все, що дає хоч якусь можливість пригнати техніку і почати длубатися в річковому дні.

Коли заходить мова про корисні копалини, перш за все згадують про нафту та газ, і майже ніколи – про пісок. З огляду на реальний стан речей, це несправедливо. На перший погляд може здатися, що піску в світі багато. А якщо зважити на площу пустель, які постійно розширюються, можливо, навіть забагато. Проте, не все так просто. Внаслідок зростання економіки і, в першу чергу, обсягів будівництва в світі, попит на пісок зростає. Крім того, для виробництва, наприклад, бетону підходить не кожен різновид піску.

Зараз ринок піску в Україні – це одна з потужних можливостей для збагачення, в першу чергу, тіньового. Щорічно в Україні добувають мільйони тонн цього матеріалу. Лише за офіційними даними, в 2017 році було добуто майже 14 мільйонів тонн, і це, здебільшого, був саме річковий пісок. Нелегальний його видобуток, за оцінкою Pro-Consulting, якщо порівнювати з легальним, становить більш ніж 100%. Враховуючи, що на ринку середня ціна однієї тонни річкового піску складає 100 - 200 грн, тіньові масштаби обороту піску можна оцінити в десятки мільйонів доларів.

Одним із основних джерел річкового піску в Україні завжди була акваторія Дніпра. Історично так склалося, що місце найбільшого видобутку водночас є й місцем найбільшого споживання. Йдеться, звісно, про Київ та Київщину.

Величезні намиви піску біля Десни під Києвом.

Тут повністю читайте статтю, дивіться фото, відео і графіки про те, як миють пісок навколо Києва

екологія економіка дніпро пісок

Знак гривні
Знак гривні