К

Країна трієчників. Українські випускники складають ЗНО не надто успішно

Київ, Львівська та Харківська області найкраще здають ЗНО з трьох обов'язкових предметів. Щодо України загалом, то цікаво, що учні російськомовних шкіл здають українську краще, ніж інші.

Автор: Христина Хмілівська, стажерка, графіка: Євгенія Дроздова

Для початку ми визначили медіану (середину між найбільшим і найменшим результатом. Медіана краще відображає тенденції, ніж загальновідоме "середнє арифметичне", коли додають найбільший і найменший результат і ділять на два) балів всіх предметів, щоб дізнатися загальний рівень результатів.

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

Як видно з графіка, найвищі бали отримали з іспанської мови, найнижчі — з історії України. Далі ми використовуватимемо тільки обов’язкові ЗНО предмети: українську мову та літературу, математику, історію України. Адже іспанську мову, наприклад, обирає тільки 0,9% зареєстрованих. Така маленька вибірка не допоможе зробити висновки з отриманих даних.

Яка частина України впоралася найкраще?

З української мови лідером виявилася адміністративна одиниця — м. Київ (148 балів). Не відстає Львівська область (145 балів).

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

Цікаво, що українську учні російськомовних шкіл здають краще. Далі на графіку ви можете побачити бали ЗНО з української мови та літератури за основною мовою, якою проводиться навчання в закладах середньої освіти. Тут ми використали середнє арифметичне (бали заокруглені) значення, оскільки в Україні нерівномірна кількість шкіл із різними мовами викладання. За даними РБК-Україна, понад 90% школярів навчаються українською мовою, 6% — російською, решта — мовами нацменшин.

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

Даніель Канеман, американсько-ізраїльський психолог, ввів поняття когнітивної легкості. Вона полягає в тому, що в знайомому нам середовищі (в даному випадку спілкування українською та написання ЗНО з аналогічного предмету) ми менше напружуємось і, як наслідок, мислимо недбало та поверхово. Можна зробити припущення, що учні російськомовних шкіл докладали більше зусиль, оскільки опинилися в некомфортному для себе середовищі.

Існує також інше пояснення. Російськомовні школи здебільшого зосереджені в обласних центрах, де рівень освіти досить високий. Це підтверджують результати на такому ж рівні з інших предметів. Польських шкіл в Україні — 5. Вони славляться високим рівнем викладання та якістю освіти. Зокрема, вчителька початкових класів ЗОШ І-ІІІ ступенів № 24 імені Марії Конопницької (польськомовна школа у Львові) увійшла до топ-10 найкращих педагогів України. Вирішувати вам, котре з припущень більше відповідає дійсності. Зрештою, можливо, обидва.

Читайте також: Не розуміють. Українські угорці та румуни у школах практично не вивчають українську

Математику найкраще написав, знову ж таки, Київ (146 балів). Дихають у спину Львівська та Волинська області (142 бали).

Перше місце за результатами написання ЗНО з історії України дісталося місту Київ (140 балів). Друге місце розділили Харківська, Черкаська, а також Львівська області (138 балів).

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

З даних можна зробити висновок: якщо в області добре здають один обов'язковий предмет, то так буде й з іншими. Так, трійкою найкращих у складанні ЗНО з трьох основних предметів є Київ, Львівська та Харківська області.

Результати ЗНО підтверджують загальновідому істину проте, що краще вчитися у ліцеях і гімназіях, ніж у звичайних школах.

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

Щоб потрапити в такі заклади, потрібно скласти вступні іспити. Як правило, такі школи ставлять високі вимоги до учнів і, аби діти мали нормальні оцінки, батьки часто змушені наймати репетиторів. Провести межу, де заслуга батьків, їх здатності оплачувати додаткові уроки, а де вчителів, тут надзвичайно важко. Зазначимо лише, що фінська освіта, на яку орієнтується Україна, передбачає, що діти з посередніми здібностями і не надто забезпечиними батьками у школах отримують пристойні знання.

Інша крайність — це вихованці коледжів або професійно-технічних училищ. В середньому, їхні бали за ЗНО коливаються від 105 до 135 балів максимум.

Загалом Україна складає іспити не надто успішно, враховуючи те, що максимальна оцінка — 200 балів. Згідно з даними Українського центру оцінювання якості освіти, більше, ніж 160 балів, отримали тільки 24,2% зареєстрованих з української мови та літератури, 15% — з історії України, 20,9% — з математики. Ось посилання на звіт УЦОЯО (українська мова та література — 15 сторінка, історія України — 128 сторінка, математика — 134 сторінка).

Високі бали — це скоріше виняток із правила, аніж закономірність.

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

Як і в попередні роки, ми бачимо, що дівчата все ще вчаться краще за хлопців, а жителі міст пишуть тести з зовнішнього оцінювання краще, ніж жителі сільської місцевості.

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

школа зно суспільство

Знак гривні
Знак гривні