П

Популізм однаково підтримують на Сході та Заході, молоді й старші. Забезпечені й освічені – трохи менше (Дослідження)

84% українців підтримують популістську політику, а 59% вважають фантастичні обіцянки реалістичними – про це свідчить опитування, проведене на замовлення Центру економічної стратегії міжнародною дослідницькою компанією Kantar TNS. Хто ж ці люди, які вірять у чудеса? Центр економічної стратегії провів дослідження та подивився, хто з українців найбільш схильний підтримувати популістів.

Автор: Дарія Михайлишина, економіст, Центр економічної стратегії

Повну версію дослідження читайте тут.

Для аналізу того, хто підтримує популізм, ми сконструювали індекс підтримки популізму за шкалою від 0 до 8: він дорівнює кількості вигаданих нами популістських політик, які, на думку респондента, позитивно вплинуть на його добробут. Такими політиками є:

1. Державне регулювання цін на ліки та продукти;

2. Підвищення мінімальної пенсії до 5000 грн;

3. Зниження пенсійного віку;

4. Максимальна зарплата повинна бути не більш ніж у п’ять разів вищою за мінімальну;

5. Наказати роботодавцям збільшити зарплатню до 1000 доларів;

6. Газ, видобутий в Україні, спрямувати на потреби населення;

7. Зниження ціни на газ удвічі;

8. Гарантоване державою працевлаштування для всіх громадян.

Виявилося, що рівень підтримки цих нереалістичних тез достатньо високий: переважна більшість респондентів підтримує усі 8 популістських політик. В середньому, респонденти підтримують 7,3 популістських політик, стандартна похибка становить 1,173.

Для того, щоб визначити, які соціальні групи найбільш схильні довіряти популістам, ми зробили регресійний аналіз. За допомогою такого аналізу можна одночасно оцінити вплив кількох факторів на підтримку популізму та виділити, які з цих факторів є важливішими.

Таким чином, якщо, наприклад, більш заможні люди зазвичай є й більш освіченими, а описова статистика показує, що як заможні, так і освічені люди менш схильні підтримувати популізм, регресійний аналіз допомагає розділити вплив цих факторів.

Аналіз виявив декілька цікавих результатів:

1) Економічно вразливі верстви населення найбільш схильні підтримувати популізм. Жінки підтримують в середньому на 0,4-0,5 популістських пропозицій більше, ніж чоловіки. Що меншим є населений пункт, тим більшою є підтримка популізму: мешканці смт та міст із населенням до 500 тис. підтримують в середньому на 0,2 популістські пропозиції менше, ніж мешканці сіл; а у мешканців міст із населенням понад 500 тис. підтримка популізму на 0,4-0,5 менша, ніж у селян.

Бідніші також більш ласі до пустих обіцянок: люди, чиї домогосподарства мають сукупний дохід більше 20 тис. грн на місяць, підтримують в середньому на 0,4-0,5 популістських пропозицій менше, ніж ті, чиї сім'ї живуть на 3 тис. грн. в місяць. Але зауважимо, що різниця між реалістичними оцінками нереальних обіцянок між бідними і заможними – незначна.

Ми бачимо, що люди з менших населених пунктів мають гірші можливості щодо якості освіти, працевлаштування, рівня доходів та заощаджень.

Жінки загалом також мають нижчий рівень доходів, ніж чоловіки, а також через певні стереотипи про роль жінок у суспільстві можуть мати менше можливостей, ніж чоловіки. Міжнародні дослідження також простежують чіткий зв’язок між економічною незахищеністю та підтримкою популізму, тому такі результати в Україні є очікуваними. Ймовірно, ці групи населення схильні підтримувати популізм, тому що поточна політика для них працює найгірше, тож вони менше втрачають, підтримуючи політиків, які роздають нереалістичні обіцянки.

Для зменшення підтримки популізму серед населення та для того, щоб відповідальна державна політика користувалася більшою підтримкою, найбільш вразливим групам потрібно приділяти увагу при плануванні та впровадженні змін. Економічне зростання має наповнювати холодильники усіх верств населення.

2) Розбіжності в підтримці популізму між людьми різного віку незначні. Хоча в суспільстві існує стереотип, ніби молодь є більш прогресивною, має вищий рівень економічної грамотності та менш схильна підтримувати популізм в економічній політиці, наші дані показують, що це не так. Підтримка популізму перебуває приблизно на одному рівні як серед молодих, так і серед людей середнього віку. Жодна вікова група не має імунітету від популізму.

3) Регіональний розрив у підтримці популізму незначний. Електоральні вподобання мешканців Сходу і Заходу України є різними, а от за підтримкою популізму в економічній політиці вони не надто відрізняються. Те саме можна сказати й про мешканців Центральної, Південної та Північної України. Не суттєво відрізняється й підтримка популізму між Києвом та іншими регіонами України, навіть коли ми зважаємо на різницю в освіті, доходах та на інші відмінності між регіонами.

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Дослідження й аналіз Центр економічної стратегії

4) Критичне мислення в повсякденному житті – важливе. Міжнародні дослідження показують, що критичне мислення в повсякденному житті пов’язане з підтримкою популізму в світі. Наші результати засвідчують, що це актуально й для України. Регресійний аналіз показує, що люди, які вірять у ворожок, у середньому підтримують на 0,2 популістські пропозиції більше.

Отже, розвиток критичного мислення є ключем до зменшення підтримки популізму в економічній політиці. Тож слід зважати на важливість розвитку критичного мислення через систему освіти.

Прикметно, що зв’язок між підтримкою популізму та вірою у ворожок і екстрасенсів є набагато сильнішим, ніж зв’язок між підтримкою популізму та довірою до вакцинації. Це цікавий результат, тому що міжнародні дослідження неодноразово показували, що люди, які не довіряли вакцинації, показували суттєво вищу підтримку популізму.

Можна припустити, що підтримка популізму в Україні менш пов’язана з недовірою до інституцій чи схильністю до конспірології (як це може бути у випадку з недовірою до вакцинації), аніж у розвинених демократіях, та більш пов’язана з власне критичним мисленням.

Також цікавим є те, що з підтримкою популізму статистично значимо пов’язані лише певні види дискримінації та нетолерантності: люди, які нетолерантні до представників ЛГБТ-спільноти, більш схильні підтримувати популізм, а зв’язок між підтримкою популізму та расовою чи релігійною дискримінацією відсутній.

5) Лібералізм. Однією зі змінних, використаних нами в регресії, був лібералізм в економічній сфері. Наші результати показують, що люди з більш ліберальним економічними поглядами менш схильні підтримувати популізм в економічній політиці. Такі результати можна пояснити тим, що в Україні більш поширений саме «лівий» популізм, тому більшість популістських ідей, використаних нами для вимірювання популізму, були «лівими». Логічно, що люди, які мають ліберальні погляди, не будуть з ними погоджуватись.

В цілому ми бачимо, що економічна незахищеність – це один із основних факторів, що впливає на підтримку популізму. Крім того, важливими є використання критичного мислення та економічний лібералізм, тоді як вік та регіон не грають важливої ролі. Разом з тим, підтримка популізму критично велика серед усіх верств населення, навіть тих, які є дещо менш схильними до популізму. Для того, щоб це змінити, потрібна правильна комунікація корисних економічних реформ.

інфографіка популізм суспільство соціологія

Знак гривні
Знак гривні