Н

Німецька допомога Україні: на рівні В'єтнаму, більше третини грошей — це позика (Інфографіка)

Після оприлюднення телефонної розмови президентів США і України, зокрема після фрази, що Німеччина і Франція мало роблять для України, німецькі ЗМІ одразу підрахували, що за роки «української кризи» допомогли Україні на 1,4 млрд євро. Звучить переконливо, але давайте розберемось детально в цій допомозі.

Автор: Антон Павлушко

“План Меркель” та Банк розвитку (KfW)

500 мільйонів євро з суми загальної допомоги складає кредитна лінія, яка була відкрита для України в німецькому державному банку KfW – це банк розвитку, що був частиною плану Маршалла з відбудови Німеччини.

Про надання цього кредиту сторони вперше заговорили 23-го серпня 2014-го року: “Це початок "плану Меркель" з відбудови Донбасу”, – заявив тоді президент України Порошенко. Саму кредитну лінію було відкрито через півроку.

В пресі не вдалось знайти інформації про списання цього кредиту, тобто, Україна буде повертати гроші, як звичайний кредит. Ця кредитна лінія складає приблизно 36% від загальної суми німецької “допомоги”.

Гуманітарна допомога

З 2014-го року Німеччина виділила 110 млн євро гуманітарної допомоги для України. На сайті німецького МЗС є звіти про розмір такої допомоги з 2014 по 2017-й рік.

2014 — 7,9 млн євро

2015 — 18 млн євро

2016 — 25,3 млн євро

2017 — 22,9 млн євро

Рівень допомоги України за цією програмою приблизно дорівнює рівню підтримки Палестини, Лівії чи Конго. Це можна побачити, почитавши звіт про німецьку допомогу знедоленим.

Для порівняння, на подолання сирійської гуманітарної кризи 2017-го року було виділено 720 млн євро, Ірак отримав 201 млн, Ємен — 165 млн євро.

Наразі в Україні зареєстровано понад 1,4 млн внутрішніх переселенців. Звичайно, це набагато менше, ніж у Сирії, але загалом українські гуманітарні проблеми вирішуються власним коштом України.

Ще якась частина гуманітарної допомоги проходить по програмі допомоги при розмінуванні, але там витрати розкидані сукупно на всі країни.

25 мільйонів євро пішли на “на стабілізаційні заходи, такі як моніторинг конфліктів та верховенство права” — це загальне формулювання з відповіді німецького уряду скопіювали всі німецькі ЗМІ, але не розшифрували, про що конкретно йшла мова.

Скоріш за все, йшлося про німецькі витрати на функціонування спостережної місії ОБСЄ та організацію всілякого роду круглих столів та конференцій з питань децентралізації чи розвитку правової держави. Є підозра, що часто в цих заходах непогані зарплати і гонорари отримують німецькі експерти.

Німецькі гроші в допомозі ЄС

В рамках програм ЄС Україна отримала гуманітарну допомогу на загальну суму в 755 мільйонів євро — 151 мільйон євро з цієї суми припадає на німецьку частку в фінансуванні ЄС.

Так само ЄС допоміг через програми економічного співробітництва та розвитку — загальна сума допомоги склала понад 260 мільйонів євро, німецька частка — приблизно 53 млн євро.

Отже, сумарно через програми ЄС Німеччина допомогла Україні на загальну суму близько в 200 млн євро.

Міністерство з «роздачі грошей» (BMZ)

Для економічної допомоги та співпраці з країнами, що розвиваються, в Німеччині є окреме міністерство — Федеральне міністерство з питань економічної співпраці та розвитку (Das Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung, скорочено — BMZ).

Річний бюджет цього міністерства складає понад 10 млрд євро та активно зростає. Через кризу біженців 2015-го року, в останні роки BMZ активно займається питанням допомоги Африці та навіть проголосив так званий “план Маршалла для Африки”.

В бюджеті на 2019-й рік на українські проекти було виділено 82 млн євро — це десь 0,8% від загального бюджету витрат BMZ. У 2018-му році на Україну виділили 84,8 млн євро. Загалом з 2014-го року Україна отримала від BMZ близько 544 млн євро німецької допомоги.

Основні напрямки роботи цього міністерства в Україні:

• демократія, громадянське суспільство, державне управління та децентралізація

• енергетична ефективність

• сталий економічний розвиток

Більшість програм цього міністерства йде по лінії Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) та вже згаданого банку KfW. Тобто, частина цієї допомоги — це кредити.

Деталі читайте тут і тут

Порівняльні показники

За рівнем допомоги близька Україна отримує допомоги десь на рівні далекого В'єтнаму.

Втім, BMZ використовується не тільки для допомоги відсталим країнам, але й для лобіювання економічних інтересів Німеччини.

А іноді з приводу фінансування виникають скандали. Так, виявилось, що ще в 2017-му році на допомогу розвиненому Китаю BMZ виділив 630 млн євро — начебто мова йшла про довгострокові гуманітарні програми ще з тих часів, коли Китай належав до країн, що розвиваються.

Подивимося на суми допомоги для інших країн. Так, Єгипет отримав 156 млн євро у 2016-му році — з них близько 100 млн в якості кредитів. Бразилія — 332 млн євро (2017), Індія — 765 млн євро (2018). Отже, Україна не є ключовим партнером BMZ і отримує порівняно малу допомогу.

Окремо треба згадати про Туреччину, яка підписала з ЄС спеціальну угоду на подолання кризи біженців. В Туреччині проживає близько 3,6 млн сирійських біженців. В березні 2016-го року президент Туреччини Ердоган домовився з ЄС про фінансову допомогу для стримування потоку біженців на загальну суму в 6 млрд євро — з цієї суми ЄС вже виділив туркам 2,4 млрд євро.

Зараз Ердоган продовжує шантажувати ЄС сирійськими біженцями та контролем кордону з Сирією. В цьому плані ЄС пощастило з таким прогнозованим партнером, як Україна, яка практично самотужки впоралась з кризою внутрішніх переселенців, і українських біженців Європа так і не побачила.

Загальна сума німецької допомоги в 1,4 млрд євро тільки на перший погляд видається великою, але мова йде про шестирічний період (2014-2019). До того ж, частину цієї “допомоги” треба буде зрештою повертати.

єс німеччина допомога гроші інфографіка

Знак гривні
Знак гривні