Т

Телефонний психоз. Трамп у розмові з Зеленським керувався конспірологією, яку поширювали «зливні бачки» та Росія

Крайні праві пропагандисти, неадеквати з інтернет-форумів та російські спецслужби вигадали історію про сервер американської Демократичної партії, який таємно зберігає в Україні олігарх Віктор Пінчук. Президент США Дональд Трамп у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським попросив його цей сервер знайти.

Автор: Раян Бродерік, BuzzFeed News

Переклад: Сергій Лук’янчук

Білий Дім виклав розшифровку телефонної розмови між Дональдом Трампом та президентом України Володимиром Зеленським. Цей документ свідчить, що Трамп просив Зеленського зробити йому «послугу» та розслідувати українські джерела в американському слідстві щодо можливої змови Трампа з Росією, а також щодо колишнього віце-президента США Джо Байдена.

У той час, коли традиційні ЗМІ гуртом узялися за за підготовлений у адміністрації меморандум розмови, анонімні радикалізовані спільноти на кшталт веб-форуму 4chan та крайніх правих об’єднань на Facebook, Reddit і Telegram зосередилися на дечому іншому. Їх «порвало» не можливе зловживання Трампом своїми президентськими повноваженнями, а те, що він згадав CrowdStrike – компанію, яка надає послуги з охорони, аналізу загроз та реагування на кібератаки, і яку найняв Демократичний Національний Комітет (керівний орган Демократичної партії США – прим.) для розслідування зламу їх серверів під час виборчої кампанії 2016 року.

У меморандумі Трамп звертається до Зеленського: Я хотів би, щоб ви зробили нам послугу, адже наша країна багато пережила, і Україна про це багато знає. Я хотів би, щоб ви з'ясували, що сталося у цій ситуації з Україною, з компанією Crowdstrike. Я вважаю, один із ваших заможних людей... Сервер, кажуть, що в Україні це є...

Одна велика гілка дискусії на форумі 4chan мала назву: «ЦЕ СТАЛОСЯ. РОЗКРИТТЯ СЕРВЕРА CROWDSTRIKE Є НЕМИНУЧИМ». Інша називалася «Що таке CrowdStrike, і чому їхній сервіс може бути важливим». І ще одна: «НАРЕШТІ: Трамп згадав CROWDSTRIKE в оприлюдненій розшифровці, зв’язав її з сервером Демократичного національного комітету та Сетом Річем».

Уявлення про причетність CrowdStrike до масштабної змови, здійсненої Демократичним національним комітетом, початково з’явилося як дика гіпотеза на анонімних форумах напередодні виборів 2016 року. Її роздмухали російські ЗМІ, такі як Russia Today та Sputnik News, які неодноразово публікували статті на цю тему. Потім цю тему підхопили і легітимізували, і вона потрапила до загального дискурсу республіканців – завдяки таким особам, як Роджер Стоун, колишній радник кампанії Трампа.

У заяві, наданій BuzzFeed News, речник CrowdStrike відкинув конспірологічні теорії про роботу CrowdStrike з Демократичним національним комітетом у 2016 році. «Ми надали ФБР усі дані та всю аналітику», – стверджує він. «І як ми вже заявляли раніше, ми наполягаємо на отриманих нами даних та висновках, які були повністю підтримані американськими розвідувальними структурами».

Натомість, для онлайнових прихильників Трампа потрапляння теми CrowdStrike у розмову з іноземним лідером – та у теми статей традиційних ЗМІ (на кшталт тої, яку ви читаєте зараз) – це обґрунтування і підтримка конспірологічної теорії, яка існувала роками.

Давайте подивимося, як історія CrowdStrike виросла від онлайнового інформаційного сміття до слів американського президента – і тепер може стати частиною слідства щодо його імпічменту.

У 2016 році Демократичний національний комітет найняв компанію CrowdStrike, що знаходиться у Саннівейлі, штат Каліфорнія, для розслідування проникнення на їхні сервери. Фірма з кібербезпеки дійшла висновку, що злам мережі здійснили хакери, які працювали на російську владу – і спростувала версію про те, що це був одинокий хакер з псевдонімом “Guccifer 2.0.” (від його імені були опубліковані вкрадені з серверів документи – прим.)

CrowdStrike представила свої початкові висновки у червні 2016 року в повідомленні на блозі: «Ми виявили дві російські шпигунські групи, які вторгалися в ті ж самі системи, й окремо одна від одної займалися викраданням одних і тих самих ідентифікаційних даних».

Але щойно CrowdStrike оприлюднила цей висновок – повний звіт вийшов у грудні 2016-го – вона стала фігурантом розлогої конспірологічної теорії, спрямованої на спростування участі Росії у кібератаці. Як писав тоді BuzzFeed News, гіперзаангажований крайній правий сайт Breitbart піддав висновки CrowdStrike сумнівам, базуючись на їхніх фінансових зв’язках із Google.

Це посіяло перші зерна сумніву.

Найбільш обширний архів повідомлень з форуму 4chan, який, втім, не містить усіх гілок дискусій через їхнє видалення та зникнення, вказує 4 березня 2017 року як дату найпершої згадки про CrowdStrike на цьому сайті.

«Як політики перекрутили всю ситуацію з Трампом під слідством ФБР і ФБР та департамент юстиції заявляють, що Обама не прослуховував Трампа?» – запитує один користувач.

Інший відповідає посиланням під заголовком «Росія не могла бути джерелом витоку електронних листів демократів на Вікілікс. Прочитайте, будь ласка». Користувач пише: «Вся історія Демократичного національного комітету щодо Росії була вигадана за допомогою приватної кампанії з кібербезпеки CrowdStrike».

Одна з ранніх гілок на 4chan зі згадкою CrowdStrike

Найбільш імовірно, що йдеться про посилання на інші дві статті на Breitbart, які вийшли того ж тижня і представилиCrowdStrike як частину змови демократів задля поширення своєї власної конспірологічної теорії про Трампа, який змовився з російською владою.

Менше ніж за тиждень, як встановив пошуковий запит в Google, учасники дискусії в гілці The_Donald на форумі reddit вперше згадують про CrowdStrike. Користувач пише: «CrowdStrike підготував для демократів звіт про хакерську атаку, і ось що вийшло назовні»: і дає лінк на повідомлення в блозі на фінансовому сайті iBankCoin. Воно згадує про публікацію Breitbart щодо CrowdStrike і післяцього йде на крок далі – вкидає фальшиві чутки про зв’язки цієї фірми з аналітичним центром Atlantic Council, типовим втіленням зла для крайніх правих.

Це також пояснює й те, чому крайні праві вірять, що CrowdStrike є українською компанією. Співзасновник та технічний директор Дмитро Альперович (він насправді росіянин – прим.) працював у Atlantic Council.

Український олігарх і ще одне давнє уособлення зла на 4chan Віктор Пінчук входить до міжнародної консультативної ради Atlantic Council. І як у грі в зіпсований телефон, те, що Альперович є американцем російського походження, а Пінчук – громадянином України, злилося докупи у фальшиву теорію, що CrowdStrike – це антиросійська структура, якою керують з України.

Не раніше травня 2017 року ці онлайнові конспірологічні дискусії об’єдналися навколо смерті співробітника Демократичного національного комітету Сета Річа. Російське посольство у Великобританії написало з цього приводу повідомлення в Твіттері. Fox News повідомив, що Річ «передав у Вікілікс тисячі внутрішніх електронних листів», – посилаючись на якогось «федерального слідчого».

Докупи всі ці речі злила того ж ранку гілка дискусії The_Donald на сайті Reddit, названа «ТЕРМІНОВІ НОВИНИ: Я знайшов докази, що демократи сфабрикували російську змову проти них ще в червні 2016 го, і Сет Річ помер задля її прикриття. Текст довгий, але він того вартий!». Вона вказує на CrowdStrike як на головного учасника у гіпотетичній змові Демократичного національного комітету».

За даними архіву 4plebs, спільнота 4chan гаряче обговорювала цю теорію змови все літо. CrowdStrike та їхні нібито зв’язки з Atlantic Council з’являються в квітні у гілці з конспірологічними теоріями про лідерів демократів, причетних до торгівлі дітьми. У вересні – у гілці про електронне листування колишнього глави штабу Хілларі Клінтон Джона Подести, а в листопаді – в обговоренні статті в Daily Caller про депутата Деббі Вассерман Шульц, колишню очільницю Демократичного національного конгресу, яка не повідомила своїх співробітників про злам сервера.

Схоже, що навіть сам Трамп почув тоді щось із балачок навколо CrowdStrike. У квітні 2017 він в інтерв’ю AP сказав: «Чому ж Подеста та Хілларі Клінтон не дають ФБР подивитися їхній сервер? Вони залучили іншу компанію, яка, як я чув, знаходиться в Україні».

“CrowdStrike?” – запитує журналіст АП.

«Так я чув. Я чув, що вона належить дуже багатому українцю, ось що я чув. Але вони залучили сторонню компанію для розслідування по серверу», – відповідає Трамп. – «А чому вони не дозволили ФБР вести це розслідування?»

У своїй відповіді Трамп зліплює докупи низку чуток про CrowdStrike. Він також, здається, думає, що пропав якийсь один фізичний сервер, а не 140 «хмарних» серверів, які списали в 2016 році.

Всі ці розрізнені складники зрештою об’єдналися 28 жовтня 2017 року в першому повідомленні так званого QAnon (конспірологічна теорія про те, що Трампа поставили президентом американські військові, аби врятувати націю від високопосадового педофільського лобі - прим.) Це схоже на фінальну стадію еволюції всіх крайніх правих про-трампівських конспірологічних рухів в Інтернеті. Безглузда й нічим не підкріплена мегаконспірологічна теорія зрештою стала настільки розпливчатою, що змогла об’єднати всі вигадки озлоблених та параноїдальних спільнот на кшталт тих, які колективно займалися цим з 2014 року на сайтах 4chan та Reddit. Вона долучила смерть Сета Річа, глобальну педофільську мережу під проводом демократів – так званий Піццагейт, сфабриковану Демократичним національним комітетом змову, а в грудні 2017 – ще й CrowdStrike.

QAlerts

За даними сайту QAlerts, який відстежує повідомлення аноніма під псевдонімом Q на різних інтернет-форумах, згадка про CrowdStrike вперше з’являється в них в грудні 2017 року. Пости QAnon написані жаргоном на межі з нонсенсом і більше схожі на виклад ворожіння на кавовій гущі, ніж на зв’язні тексти. Але, за QAlerts, ця фірма з кібербезпеки згадана в 10 повідомленнях, останнє з яких датоване жовтнем 2018-го.

Абсурдно навіть уявити, що президент Трамп читає 4chan чи Reddit, але він часто перетинався з прихильниками автора QAnon – і в Твіттері, і в реальному житті. Він твітив про «глибинну державу» (Deep State – термін крайніх правих конспірологів на позначення наддержавної структури, яка впливає на законно обрану владу і насправді підпорядковує США – прим.). Також було кілька випадків, коли ідеї з крайніх правих інтернет-трясовин з'являлися в телефонних розмовах Трампа.

Це зрештою доходить до розмови Трампа з українським президентом, у якій Трамп просить його про послугу. Ця послуга, як він це викладає, – дізнатися, що сталося з «усією цією ситуацією з Україною». Трамп згадує сервер і стверджує, що хтось дуже багатий в Україні його тримає, що, ймовірно, є плутаним посиланням на Альперовича або Пінчука.

CrowdStrike, яку колись приєднали до цього онлайнового дискурсу гіперупереджені ЗМІ, не зникла з поля. Фірма постійно фігурує як фоновий гравець у розлогих конспірологічних теоріях – бере участь у дискредитації поширеної точки зору на злам серверів DNC, делегітимізує перемогу Трампа на президентських виборах, прикриває вбивство Сета Річа або приховує факти існування глобальної педофільської мережі. Де і як саме – залежить від форуму та дати.

Конспірологи вкотре отримали доказ, що президент приєднаний до їхньої реальності, і форумні тролі, які відстежують кожний його рух, цього так просто не залишать.

«Твіттер вибухнув навколо Crowdstrike та Сета Річа», – написав один користувач 4chan у четвер. «Трамп знає про Crowdstrike. Охрініти можна, це справді відбувається!»

конспірологія інозмі пінчук дезінформація зеленський трамп скандад

Знак гривні
Знак гривні