З

ЗеБюджет-2020: кінець епохи фішечок? Режим економії, зменшення соціальних витрат та напрацювання Гройсмана

Схоже, що кабмін Гончарука банально не зміг підготувати власний бюджет і використав заготовки кабміну Гройсмана. 15 вересня Кабінет міністрів подав до Верховної Ради проект бюджету на наступний, 2020 рік. Ще через два дні документ був опублікований на сайті ВР. Мінімальна зарплатня з 1 січня зросте аж на 550 гривень. Для порівняння - у 2017 році вона зросла на 523, і це була зрада і зубожіння. Учителі сподівалися на підвищення зарплатні з 1 січня на 20-70% - у відповідності до липневої постанови уряду Гройсмана. Адже в ЗеКоманді заявляли, що готові забезпечити це підвищення. Втім, у бюджеті-2020 гроші на це відсутні.

Аналізував: Сергій Лукянчук

По-перше, відразу кидається у вічі невідповідність низки економічних критеріїв, наведених у бюджеті, реальному стану справ. Обраховувати доходи і витрати на базі курсу в 28,2 гривні за долар при тому, що реальний міжбанківський курс є нижчим за 25 грн\долар - це, м'яко кажучи, дивно.

Так само дивні й прогнозні показники зростання ВВП у 3,3% - при тому, що лише кілька тижнів тому Гончарук обіцяв Зеленському як мінімум 5% росту, а реальні показники збільшення ВВП у другому кварталі 2019-го - 4,6%.

Парадоксально, але нереалістичність цих критеріїв - і цифрових, і концептуальних - вже визнали у зеКабміні. "Не дивуйтеся, що цей бюджет поки не враховує переважну більшість тих ідей, з якими виходила команда президента на вибори", - виправдовувався прем’єр на презентації бюджету. І пообіцяв врахувати ЗеІдеї до другого читання. Але навіщо тоді взагалі готувати апріорі невірний документ?

Пояснити це можна тим, що кабмін Гончарука банально не зміг підготувати власний бюджет і використав заготовки кабміну Гройсмана. Але де ж тоді обіцянки роботи в турборежимі задля швидких інноваційних результатів?

Але і це ще не все. Порівняльний аналіз показників ЗеБюджету з бюджетом нинішнього і попередніх років свідчить: ніякого кінця епохи бідності та очікуваних ЗеЕлекторатом соціальних благ у ньому нема. Ба більше, створюється враження, що ЗеБюджет складений навіть не Гройсманом, а Яценюком - з усім властивим тим часам #зубожінням.

Субсидії на комунальні послуги у 2019 році становлять 55 мільярдів гривень. У 2020 їх скорочують до 47,6 мільярдів. Це точно не гройсманівська цифра.

Пенсіонерам, які голосували за Зеленського, не варто чекати на підвищення пенсій - витрати пенсійного фонду збільшено суто на рівень інфляції.

Мінімальна зарплатня з 1 січня зросте аж на 550 гривень. Для порівняння - у 2017 році вона зросла на 523, і це була зрада і зубожіння.

Зрозуміло, що українські вчителі навряд чи розраховували отримати від Зеленського зарплатню в 4 тисячі доларів, яку зопалу пообіцяв хтось із ЗеКоманди під час виборчої кампанії.

Але вони точно сподівалися на підвищення зарплатні з 1 січня на 20-70% - у відповідності до липневої постанови уряду Гройсмана. Адже в ЗеКоманді заявляли, що готові забезпечити це підвищення. Втім, у бюджеті-2020 гроші на це відсутні.

Єдина соціальна стаття, по якій помітне зростання витрат - це охорона здоров'я. Тут бюджетні видатки зростають майже в два з половиною рази. Але ці видатки пов’язані з медичною реформою Супрун, і є запланованими заздалегідь. Так само як і ріст фінансування дорожнього фонду - це теж явна гройсманівська спадщина.

Звертають увагу виплати за державним боргом - а це майже половина від всіх видатків бюджету. Вони мають зрости на 21 млрд грн - до 438,1 млрд грн. Завдяки цьому частка державного боргу має зменшитися з нинішніх 62 відсотків від ВВП до 54,1. Втім, і це теж не вражає - ще в квітні Гройсман обіцяв вже в 2019-му знизити частку боргу до ВВП до 50%, і до 40% - у наступні роки. Так де ж фішечки, де ж обіцяний ЗеКомандою управлінський креатив?

Інтрига щодо цього питання зберігається до п'ятниці, 20 вересня: на цей день заплановане представлення бюджету в Раді. Тоді й стане зрозуміле, чим є нинішня версія цього документу. Чи це вимушений фальшстарт, який буде швидко виправлений. Чи закономірний наслідок суворої економічної реальності, якій байдуже, що там собі нафантазував електорат, голосуючи за "слуг народу".

уряд бюджет-20 гончарук

Знак гривні
Знак гривні