Ш

Шлагбауми парламентаризму. Вперше в історії опозиція не зможе блокувати трибуну Ради (Інфографіка)

У новій Верховній Раді вперше за всю історію українського парламентаризму передню частину парламентської зали перед трибуною та місцем спікера зайняла монобільшість. Навіть у часи найсуворішого загвинчування гайок за режиму Віктора Януковича, біля трибуни таки дозволяли «втиснутися» опозиційним депутатам. Проте часи змінилися…

Текст: Володимир Пастушенко, графіка: Надя Кельм

Слуги народу таки враховують помилки попередників. У новій Верховній Раді всі шляхи до трибуни можуть бути швидко перекриті зе-депутатами.

Саме розташування депутатів правлячої більшості в передній частині сесійної зали дає їм безпрограшні права на блокування проходів у залі, якщо меншість вирішить заблокувати трибуну.

А це завжди було важливим елементом українського парламентаризму й нашої недосконалої демократії. Бо як не блокуваи трибуну, коли влада хоче протягнути щось абсолютно неадекватне? Як кажуть, краще бійка в парламенті, ніж на вулицях.

Але тепер цей інструмент не працюватиме. Диспозиція така: депутатам меншості доведеться пробігти кількадесят метрів до трибуни, а «слугам народу» треба просто встати зі своїх місць, аби заблокувати прохід.

Нагадаємо кілька прикладів попередніх парламентських баталій:

Верховна Рада VI скликання (2007 – 2012). Депутати Партії Регіонів змушені ще з ночі 27 квітня 2010 року заблокувати підступи до трибуни, аби унеможливити будь-які спроби депутатів від опозиції зірвати засідання Верховної Ради, на якому мали ратифікувати так звані Харківські угоди. Дії, як для регіоналів, абсолютно виправдані – депутати опозиційної Нашої України займають ліве переднє крило парламентської зали прямо перед трибуною, за ними одразу сидять депутати БЮТ. Тоді була жорстка бійка. Регіонали протягнули рішення та дозволили Чорноморському флоту й далі базуватися в Криму. Згодом це дозволило Росії підготувати агресію. Відчайдух Парубій навіть проніс у парламент димову шашку. Тоді він прославився – а згодом, після Революції гідності, став спікером Ради.

Про це читайте в нашій статті: Вони здали Крим. Поіменний список. Хто бився за "Харківські угоди", які дозволили Росії почати окупацію

Щоб збільшити графіку, клікніть на неї. Якщо ви дивитеся зі смартфона, адаптована графіка – нижче

Верховна Рада VII скликання (2012 – 2014). Трибуна більше двох тижнів блокується опозиційними депутатами, які вимагають виконання Конституції та особистого голосування народних депутатів. Одними з найбільш активних стали депутати від «УДАРу». Саме «Удар» займав найближче місце до трибуни серед опозиційних сил у Верховній Раді того скликання.

Таким чином, повністю зайнявши передню частину зали, «слуги народу» убезпечують одразу два найбільш стратегічних місця парламенту, за які точилися запеклі бої в парламентах минулих скликань – трибуну та безпосередньо місце спікера Верховної Ради.

Ще один плюс такого розташування для «слуг народу» – це можливість перебувати в постійній зоні уваги телевізійних камер.

Третій резон – відгородити президента Зеленського на безпечну відстань від опозиційних депутатів, коли він вирішить навідатися до парламенту, а як ми бачили 29 серпня – йому це подобається.

Та є й мінуси. Як засвідчив уже перший день нової Верховної Ради, саме перші ряди – це найкращі місця, на яких можна викрити нових депутатів із явно «неуставним» листуванням у їхніх смартфонах.

Графіка для мобільної версії

Рада інфографіка загроза авторитаризм

Знак гривні
Знак гривні