П

Профілі міст. Що спільного у Києва і Москви? Висотні житлові комплекси (Інфографіка)

Ми використали 3D-моделі різних міст, щоб порівняти, як виглядають їхні панорами. Ми зсунули усі будівлі на моделі до середини й «упакували» їх у прямокутник із висотою в десять кілометрів. А тоді розвернули модель на 90 градусів, боком до глядача. Ви можете побачити всі етапи цього процесу на графіці нижче

Графіка: Надя Кельм, текст: Петро Боднар

Профілі різних міст дивіться тут

У Києва, Мінська та Москви дуже схожа панорама. Більшість будівель у цих містах будували за однаковими, так званими «типовими» проектами, у 1960-1970-х роках. Через це панорама пострадянських столиць нагадує «стіну» приблизно однакової висоти.

З часом проекти ставали все вищими, тому, наприклад, у Києві більшість висоток не в центрі, а на околицях.

Москва трохи відрізняється від Мінська й Києва. Вона в середньому вища, а також там є діловий центр з хмарочосами — «Москва Сіті». Але всі три міста продовжують забудовувати свої території висотними житловими комплексами.

Для порівняння, хмарочоси в сучасному розумінні з’явилися в Нью-Йорку в 1930-х роках. Зараз Нью-Йорк, Лондон і Токіо — головні фінансові центри світу. Їхні панорами дуже схожі. Ділові райони з висотками в центрі — та невисокі житлові райони на периферії, що переходять в одноповерхові передмістя.

Профілі із висотністю різних міст дивіться тут

місто datavis інфографіка

Знак гривні
Знак гривні