П

П’ять кіл Мордора. Як отримують російські паспорти мешканці окупованих територій

Мешканці окупованого Донбасу отримують російські паспорти, щоб мати змогу прогодувати себе. Не всі, хто отримують російські паспорти відмовляються від українського громадянства. Здавалося б – всі черги, очікування, і витрати позаду. Людина отримує паспорт… І тут знову сюрприз! Немає реєстрації. А без неї ніякої пенсії, навчання та працевлаштування не буде, не дадуть медичного полісу, не закріплять за поліклінікою, дитячим садочком тощо. Треба платити посередникам, щоб отримати реєстрацію в установі де «прописані» безхатченки.

Автор: Дар’я Куренная

Днями президент Росії Володимир Путін підписав вже третій наказ, щодо спрощеної процедури отримання російських паспортів громадянами України. Цей наказ – затвердження змін до попередніх двох, але є одне але. В третій версії наказу, з’явилося уточнення, що отримати паспорт можуть не тільки мешканці ОРДЛО, але й інші громадяни, хто проживав на території Донецької та Луганської областей на період до 27 квітня 2014 року, з поміткою про реєстрацію. Також отримати громадянство зможуть ті українці, що проживають і працюють на території Російської Федерації.

Такими діями Росія продовжує свій гібридний наступ на Україну, та бажаючі отримати російський паспорт, які живуть на окупованих територіях зіштовхуються з перепоною.

Коло перше. Паспорт «Л/ДНР»

Їм для старту потрібно мати паспорти так званих «Л/ДНР», хоча в наказі Володимира Путіна про це нічого не сказано. Певно ватажки угрупувань на місцях вирішили заробити на своїх «громадянах». Зрештою в російській управлінській традиції це не забороняється.

Якщо вірити ватажку угрупування «ДНР» Денису Пушиліну, то станом на липень, вже 34 тисячі жителів окупованої частини Донецької області, подали документи, щоб отримати паспорт псевдо республіки. А так звані міністерства внутрішніх справ угрупувань «Л/ДНР» говорять про 150 тисяч виданих паспортів в «ДНР», та сто тисяч в «ЛНР». Чи є ці цифри правдивими, з’ясувати важко, а от з’ясувати кількість бажаючих отримати паспорт Росії цілком можливо.

За даними головного управління з питань міграції МВС Росії, від жителів окупованого Донбасу отримано 20 тисяч заяв на отримання російського громадянства. А чотири з половиною тисячі осіб вже отримали паспорти Російської Федерації.

Отримати паспорт Росії жителі окупованих територій бажають не стільки з імперсько-патріотичних міркувань, скільки з економічних. Пенсіонери, що не можуть виїхати на територію України для отримування пенсії, йдуть брати паспорти Росії, в надії, що російська пенсія буде значно вищою за ту, що платять зараз.

Молодь та працездатне населення йдуть за паспортами, щоб легально працювати на території Росії, не купуючи патентів, дозволів і реєстрацій.

По суті, всі ці прагнення стати громадянином Російської Федерації зводяться до одного – отримати гроші. Але щоб отримати гроші в майбутньому, вкластися потрібно вже сьогодні. Це і переклади українських документів, і отримання паспорта одної з псевдо республік, і держмито, та багато інших витрат на шляху до російського громадянства.

Баталії щодо дорогої ціни паспорта вже кілька місяців точаться в різних пабліках соціальних мереж, а також у чергах під паспортними столами окупованих Донеччини та Луганщини. Крім того, люди скаржаться ще й на те, що на місцях навмисно затягують час на подачу документів, адже за день паспортний стіл району приймає не більше 20 осіб, частіше це 12-15 осіб. Для порівняння, в Донецьку 9 районів, в маленьких містечках паспортних столів ще менше.

Середня заробітна плата в так званій «ДНР» складає 10 892 рублі, або 4512 гривень. В сусідній «ЛНР» середня зарплата 8700 рублів. В той самий час, пенсії на окупованих територіях в середньому 3-4,5 тисяч рублів. Чи всі зможуть при таких прибутках дозволити собі одразу заплати за російське громадянство? Порахуємо.

Коло друге. Черги на місяці

Для початку варто зібрати та завірити документи, та їх копії, а також перекласти з української на російську. В локальних групах у соціальних мережах, люди охоче діляться тим, що і скільки їм обійшлося.

«Нотаріально завірена копія паспорта ДНР обійдеться близько 550 рублів. Нотаріально завірений переклад українського паспорта (включаючи вартість перекладу і нотаріальної послуги) обходиться 950 рублів.

Нотаріально завірена копія свідоцтва про народження РФ чи «ДНР» обійдеться у 50 рублів. Нотаріально завірений переклад українського свідоцтва про народження (переклад + нотаріальне послуга) від 550 рублів », – ділиться своїм досвідом Ірина, яка подала пакет документів для отримання російського паспорту.

Щоб отримати паспорти псевдо республік треба викласти щонайменше 260 рублів. В таку суму оцінюється паспорт угрупувань, це якщо не терміново. Швидше робити через посередників, а це ще від 550 до тисячі російських рублів. Люди зазначають, що звертаються до посередників саме через те, що в паспортних столах в одному кабінеті приймають документи і на російське громадянство, і на паспорти «ДНР» та «ЛНР».

Але першочергово приймаються ті, хто хоче російське громадянство. Тому черга навіть на подачу документів може розтягнутися на місяці.

Життя в чергах. За день паспортний стіл району на окупованих територіях, як правило, за день 12-15 осіб.

Коло третє. Російські мита

Сам паспорт Російської Федерації обійдеться в 6 тисяч рублів. У відповідності з Податковим кодексом Росії встановлено такі розміри державного мита: за прийом в громадянство Російської Федерації – 3500 рублів; за видачу паспорта громадянина Російської Федерації – 300 рублів; за видачу паспорта, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації за межами території Російської Федерації – 2000 рублів, для дітей у віці до 14 років – 1000 рублів.

Варто зазначити, держмито у розмірі 3500 рублів сплати треба вже на момент подачі, а от чи видадуть потім паспорт – питання. В разі відмови гроші не повертаються. Це ще одна причина невдоволення місцевого населення, адже в цьому вони вбачають не бажання Росії прийняти їх до свого складу.

Якщо паспорт все ж таки дадуть, то багато молоді зацікавлені ще й в отриманні закордонного паспорту, а це ще дві тисячі рублів. Закордонні паспорти Росії зацікавлені отримати ті, хто боїться виїжджати на територію вільної України, або ж мають проблеми з українським законодавством. Російський паспорт для таких людей чи не єдина можливість виїхати за кордон.

Коло четверте. Поїздка до Росії

Не дивлячись на те, що документи приймають на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, за самим паспортом доведеться їхати до Росії. Це знову ж таки – витрати на проїзд, або пальне, їжу і, якщо не впоратися за один день, то ще й за нічліг.

Вартість проїзду близько двох тисяч рублів на автобусні квитки в обидва боки. Наприклад, від Донецька до Ростова, а з Ростова до Покровського, де видаються паспорти. Якщо їхати родиною, то сума автоматично подвоюється, або потроюється, в залежності від того, скільки людей з сім’ї вступають в громадянство.

І хоч в угрупуваннях «ДНР» та «ЛНР» оголосили про те, що організують безкоштовні автобуси, які повезуть в Ростовську область майбутніх громадян Росії, поїхали не всі.

По-перше: автобуси дійсно були, але в перший день, коли перед камерами урочисто приймали нових громадян.

По-друге: люди не довіряють, бо бояться провокацій, а також бояться, що все це буде знято і потрапить в інтернет та на телебачення. Не всі, хто отримують російські паспорти відмовляються від українського громадянства, тому, щоб не ризикувати за паспортами їдуть самостійно.

Коло п’яте. Паспорт без реєстрації

Здавалося б – всі черги, очікування, і витрати позаду. Людина зачитує присягу на вступ до громадянства Росії та отримує паспорт… І тут знову сюрприз! Немає реєстрації.

Донецьку чи Луганську туди не ставлять. Потрібна російська, бо без неї ніякої пенсії, навчання та працевлаштування не буде. Також без реєстрації не дадуть медичного полісу, не закріплять за поліклінікою, дитячим садочком тощо.

За російськими законами сама реєстрація є безкоштовною, а фінансові витрати можуть з'явитися тільки при купівлі необхідного пакету документів.

У Ростові-на-Дону, наприклад, термін реєстрації для російських громадян становить до 5 років для житла, що перебуває у приватній власності, і до 6 місяців, при проживанні в муніципальній квартирі.

Однак, якщо немає родичів і друзів, згодних зареєструвати людину своєму житлі, доведеться платити. Піврічна реєстрація через агентство в середньому коштує близько 1000 рублів. Ви платите і вас припишуть у центрі для безхатченків. Ціна залежить від регіону. У Москві, наприклад, за п'ятирічну реєстрацію можна викласти 30 тисяч рублів.

Реєстрації треба постійно продовжувати, це вже щорічні витрати, якщо людина не матиме житла у власності, а також добродіїв, що пропишуть у себе.

Підіб’ємо підсумок

Зробити паспорт Російської Федерації, перед тим оформивши паспорт так званих «ДНР» чи «ЛНР», додати закордонний, щоб два рази не вставати, і поставити реєстрацію на перший час – 15 160 рублів, або 6280 гривень.

І тут саме час замислитися над тим, що ставши громадянином Росії, колишній українець має переоформити всі документи власності на майно та транспорт, що зареєстровано в України. Але то вже інша історія, інші терміни та витрати.

донбас окупація паспорт росія

Знак гривні
Знак гривні