К

Кінець епохи «підрахуя». 163 зі 199 мажоритарників втратили свої округи

Модель тотальної перемоги Зеленського на парламентських виборах повторює модель перемоги Порошенка у 2014 році. Тоді "партії Майдану" також здобули рішучу більшість у парламенті та по мажоритарці обралося багато нових облич. Різниця в тому, що "зелена хвиля" затопила і мажоритарні округи, на яких у 2014 році перемагали політичні мастодонти, такі, як Ківалов в Одесі чи Поплавський на Кіровоградщині. Й оновлення сягнуло далеко за межі традиційного демократично-проукраїнських округів.

Над проектом працювала: Євгенія Дроздова

Щоб подивитися, хто в якому окрузі переміг, а також дослідити, хто із мажоритарників минулого скликання програв, клікайте сюди

На цих виборах для кандидата від "Слуги" не біло різниці, де він висувається: на Сході, в Центрі чи на Заході - він всюди мав шанси на перемогу. Це - теж відмінність від 2014 року, тоді на Сході та Півдні нові обличчя мали значно менше шансів. Ще одна відмінність, яка стосується вже майбутнього: Зеленський має одну партію, а в 2014 новими вважалися п'ять політичних сил. З них дві, НарФронт і БПП, стали основою коаліції, й таке різноманіття постійно створювало тертя в минулій владі.

Висунення декількох кандидатів від чітко проукраїнських сил, таких як ЄС та Голос на одному окрузі, також суттєво сприяло перемозі "слуг", адже перші розтягували патріотичні голоси, які сумарно значно переважали кількість, віддану за переможця.

Щоб подивитися, хто в якому окрузі переміг, а також дослідити, хто із мажоритарників минулого скликання програв, клікайте сюди

інфографіка datavis вибори-19

Знак гривні
Знак гривні