Ф

Форсаж і гальма змін. Як депутати і фракції голосували за реформи у Раді восьмого скликання

Ми дослідили, хто з депутатів минулого скликання Верховної Ради голосував за реформаторські та проукраїнські закони. Найпослідовнішим виявився Народний Фронт, лише трохи від нього відстає ББП. Поруч з ними Самопоміч, яка під кінець роботи парламенту дещо відійшла від лідерів. Ці три фракції переважно забезпечували голосування за реформи.

Над проектом працювали: Анатолій Бондаренко, Надя Кельм, Петро Бондар, Євгенія Дроздова.

Щоб подивися інтерактивну графіку та прочитати аналіз повністю, клікайте сюди

Рада восьмого скликання створила законодавчу базу для наймасштабніших в історії України реформ у багатьох секторах економіки та державних сервісів: від енергетики – до освіти та медицини. Вона підтримала та закріпила зовнішньополітичний курс в ЄС та НАТО, дозволила відновити армію й стримати російську агресію на сході країни. І зробила найбільше за всі інші скликання для захисту й підтримки української ідентичності (детальніше читайте в нашій статті).

Для нашого аналізу ми скористалися даними про голосування з сайту rada4you.org від громадянської мережі ОПОРА та списком рекомендованих / не рекомендованих законопроектів від Реанімаційного Пакету Реформ.

Якщо розбити голосування на кілька часових блоків, то можна побачити зміни конфігурації ВР 8-го скликання. За допомогою нашого методу ми також визначили, за якими напрямками законодавства та за якими конкретними законопроектами відрізнялися групи в поточній ВР.

Ми розбили всі важливі голосування на три періоди:

• Повна проєвропейська коаліція (від початку роботи – до 01.09.2015, коли її залишила Радикальна Партія.

• Період з 01.09.2015 до 18.02.2016 (до моменту, коли з коаліції зрештою виходять Самопоміч та Батьківщина).

• Період з 18.02.2016 до липня 2019. У цей період в коаліції де-факто залишаються лише Народний Фронт та БПП.

Щоб подивися інтерактивну графіку та прочитати аналіз повністю, клікайте сюди

закон Рада політика інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні