В

Водій в середньому заробляє 8 тисяч, ректор менше 40. Які зарплати отримують українці? (На основі Декларацій майнового стану)

Ви знали, що декларації про доходи і майно подає більше ніж 1 млн українців? Ідеться не про податкові декларації, а про ті, які мають запобігати корупції — їх заповнюють різного роду держслужбовці. Це майже 10% від усіх тих, хто офіційно працює в Україні. Серед декларантів, наприклад, виявилося майже 14 тисяч водіїв, близько 3 тисяч «помічників чергового», під 350 слюсарів. Ми не могли пройти повз цю базу і не подивитися, який же реальний рівень зарплат в Україні.

Над проектом працювала: Євгенія Дроздова

Ми викачали понад 1 мільйон щорічних декларацій за 2018 рік та зробили графіки зарплат для 170 професій: від згаданих водіїв — до мерів міст і ректорів.

Професій серед декларантів більше, але ми взяли лише поширені.

Щоб подивитися, як платять представникам 170-ти професій, клікайте на цей лінк

Щоб збільшити цю статичну графіку, клікайте на неї

Ми класифікували вказані в деклараціях професії там, де це було можливо. Не всюди, оскільки поля з назвою професій і місцем роботи декларанти заповнюють вручну. Відповідно, там чимало помилок і хибодруків, варіативність яких зашкалює. Часом назви професій скорочені до малозрозумілих абревіатур.

Деякі з них нам вдалося розшифрувати.

Наприклад:

«СДРІ» /«ГДРІ» — старший/головний державний ревізор-інспектор;

«СРПП» — сектор реагування патрульної поліції;

«о/у» — оперуповноважений;

«ЧПНУ» — черговий помічник начальника установи.

Втім, це вдалося далеко не в усіх випадках. Скорочення, які використовує багато декларантів, розшифрувати легше, ніж поодинокі. Які професії ховаються під абревіатурами «ЗКД з МПЗ», «СЛ та МТЗ ВП», «ШЧУ» — ми так і не змогли встановити.

Щоб подивитися, хто скільки заробляє, клікайте сюди

зарплата економіка інфографіка datavis декларації

Знак гривні
Знак гривні