П

Перетоки голосів між І-м та ІІ-м туром виборів. Регіональна картина

Виборці Гриценка з Галичини та Києва дали найбільше голосів Порошенку. Порошенко отримав зовсім небагато голосів від виборців Тимошенко лише на Галичині, у Рівненській та Волинській областях. Виборці Кошулинського на Заході та Донбасі практично повністю підтримали Порошенка, в центрі проголосували майже порівну за обох кандидатів. Із загальноукраїнської картини випадає Полтавщина: там виборці кандидата від Свободи дали Зеленському голосів удвічі більше, ніж Порошенку. Виборці Бойка всюди тотально голосували за Зеленського.

Автор: Анатолій Бондаренко

Це друга й остання частина статті про те, наскільки багато голосів перейшло до Порошенка і Зеленського від виборців різних кандидатів першого туру.

Нашу статистичну модель для підрахунку перетоку голосів (читайте її детальний опис у першій частині) можна застосувати не лише для всієї країни, але й для кожної області - для того, щоб більш коректно врахувати регіональні відмінності.

Нижче я трохи розкажу про результати такого використання. Загальні висновки не відрізняються від того, про що я писав у першій частині (наприклад, що у відсотковому показнику найбільше Петра Порошенка у другому турі підтримали виборці Гриценка та Кошулинського).

Однак завдяки тому, що на рівні областей значно однорідніші результати, ніж на рівні країни, модель показала більшу чутливість, що дає можливість побачити цікаві додаткові деталі.

Один із нових результатів – частину голосів для Порошенка все-таки дали виборці Ігоря Смешка, Олега Ляшка та Юлії Тимошенко (загалом, близько 500 тисяч, поділені між цими трьома кандидатами приблизно в однаковій пропорції).

Таблиця, наведена нижче, показує кількість та відсоток голосів (першого туру), що перейшли до Порошенка та Зеленського у другому турі від інших кандидатів (кандидати з таблиці набрали найбільше голосів у першому). Числа в таблиці – це сума голосів, яку Порошенко або Зеленський отримали по всій країні (сума голосів по кожній області, згідно з нашою моделлю).

Вплив кампанії Порошенка між І-м та ІІ-ми турами

Цікаво порівняти відсотки, які перейшли до двох переможців першого туру, з нашої таблиці – з передвиборчими опитуваннями. Наприклад, з результатами спільного опитування Рейтингу, КМІС та центру ім. Разумкова у березні 2019 року – дивіться 19-й слайд з посилання.

Можна побачити, що відсотки виборців Смешка, Ляшка й Тимошенко, які збиралися голосувати у другому турі за Порошенка, приблизно збігаються з нашими результатами – тобто, схоже, що кампанія Порошенка між двома турами на них не вплинула.

Серед прихильників усіх кандидатів лише виборці Гриценка та Кошулинського дали більше голосів, ніж задекларували в опитуванні (відповідно, на 30 та 20 відсотків більше, в сумі це дало близько 450 тис. додаткових голосів). Саме так можна оцінити результат кампанії Порошенка між турами – якщо припустити, що наша модель вірна.

Однак Зеленський отримав значно більше, ніж можна було б очікувати із згаданого опитування про переходи голосів у березні (для виборців Тимошенко, Бойка, Вілкула, Ляшка і Смешка – збільшення складає два і більше рази).

Регіональна картина

На картограмах, наведених внизу, ви можете побачити перетоки голосів для кожної області – грубо кажучи, чим правіше хвилька якогось кольору, тим більше отримав відповідний кандидат. Насправді, графіки із зафарбованою площею – це розподіл частки виборців відповідних кандидатів. Наприклад, на картограмі для Гриценка у Львівській області Порошенко отримав приблизно 0.87, або 87% голосів Гриценка (орієнтуйтеся на середину пурпурного піку), а Зеленський – близько 5% (середина зеленого). Чорна лінія – модельована явка в цій області. Числами вказані приблизні кількості голосів, отримані кожним з учасників другого туру.

Клікніть на картинки, щоб роздивитися графіки

Перетік голосів від виборців Гриценка. Його виборці з Галичини та Києва дали найбільше голосів для Порошенка

Виборці Кошулинського на Заході та Донбасі практично повністю підтримали Порошенка, в центрі вони приблизно порівну голосували за обох кандидатів, але Порошенко забирав більше голосів. І лише на Полтавщині прихильники Кошулинського дали Зеленському голосів удвічі більше, ніж Порошенку

Перетік голосів від виборців Смешка. Його прихильники дали більше голосів Порошенкові у центрі та на Сході України, ніж на Заході

Перетік голосів від виборців Юлії Тимошенко. Порошенко отримав трохи лише на Галичині, у Рівненській та Волинській областях

Перетік голосів від виборців Ляшка. Лише на Заході частина електорату Ляшка проголосувала за Порошенка. Найбільше у Львівській області, але й там "ляшківці" дали Зеленському більше своїх голосів

Крім Галичини, лише в Києві та Донецькій області виборці Бойка дали Зеленському менше 80% голосів у другому турі. У більшості інших областей і явка, і результат його виборців для Зеленського були більшими, ніж 90%. Схожа картина – і з виборцями Вілкула

Застереження: результати нашого моделювання не варто сприймати занадто серйозно, поки немає можливості перевірити їх додатковим методом, наприклад, дуже детальним післявиборчим соціологічним опитуванням. Як відомо, всі моделі неправильні, але деякі з них корисні. Чи є корисною наша – питання поки що відкрите. Детально про її технічну сторону можна прочитати у методології, яка знаходиться тут

Оновлено 16.05.2019 Сьогодні з'явилися результати опитування від Центру «Соціальний моніторинг», Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Групи «Рейтинг». Серед іншого, там є питання про голосування в першому і другому турах. З графіка на слайді №4 можна приблизно порівняти відповіді з результатами моделі. Ми побачили принципове розходження лише по виборцям Гриценка: в опитуванні значно менша частка відповіла, що голосувала за Порошенка, однак водночас в опитуванні менше людей відповіли про підтримку Порошенка в другому турі, ніж це було насправді, згідно результатів підрахунку.

Поки що, для того, щоб впевнено відповісти на питання, у кого помилка, одного цього опитування недостатньо.

статистика вибори-19 datavis

Знак гривні
Знак гривні