Ч

Червоні лінії Зеленського. Чого не повинен робити новий президент, аби не отримати Майдан

Зеленський виграв вибори, але невідомо, як він діятиме. Як ми вже писали, він може стати символом оновлення – або причиною поразки. Ми визначили мінімальний перелік пунктів, за яким активна частина суспільства визначатиме своє ставлення до нового президента. Війна з Росією, кадри, "Приват", ідентичність, люди Януковича.

Автор: Тексти

Війна з Росією

Росія постійно хоче нав’язати Україні прямі переговори з Л/ДНР. Цього робити не можна, адже це означатиме, що в нас дійсно громадянська війна, як стверджує Росія, і тоді Західним союзникам немає сенсу продовжувати санкції проти Росії. Також новий президент не повинен іти на переговори з Путіним без участі західних лідерів. Це теж послабить або навіть зруйнує "Мінський формат", до якого прив'язані санкції. Варто прийняти допомогу Порошенка й отримати від нього доступ до міжнародної мережі підтримки України, яку той створив.

Кадрові призначення

В оточенні Зеленського точиться запекла війна між різними групами впливу за кадрові призначення. Адже новий президент не має своїх фахівців, які компетентні у відповідних галузях.

Важливо, щоб новопризначені посадовці не мали підозр у зв’язках ні з Росією, ні з Януковичем і екс "Партією Регіонів". Також щоб за ними не тягнувся шлейф некомпетентності. Від міністра оборони, керівника Генштабу, голови МВС, Генпрокурора та голови СБУ – а на ці посади призначає президент – залежить виживання країни. І будь-який російський вплив чи непрофесійність можуть виявитись смертельними як для країни, так і для нового президента.

Один з методів, яким Радянський Союз захоплював інші країни, полягав у тому, що спочатку різними методами – тиском, хитрістю, підкупом – в уряд призначався проросійський міністр-силовик. Під його дахом починали діяти групи з російських спецслужб, які тероризували політичних опонентів. Наприклад, міністри республіканської Іспанії боялися бути фізично знищеними бойовиками НКВС, потужна мережа з яких діяла в країні у тридцятих роках – її вдалося розгорнути завдяки обіцянкам СРСР допомогти зброєю. В Україні до такого навряд чи дійде, але якщо Зеленський на силові відомства призначить персон, за якими тягнеться російський слід, то усіх, хто активно протистояв Росії, можуть почати фізично тероризувати і вбивати.

Важливі призначення і в Оборонпромі. Росія намагатиметься просунути туди своїх людей, аби зірвати чи загальмувати виробництво українських ракет та іншої сучасної зброї.

Повернення “Приватбанку” Коломойському

Зеленський декілька раз говорив, що “Приватбанк” має залишатися державним. Паралельно з цим команда юристів Коломойського блискавично виграла декілька судів. Це початок шляху до його приватизації.

Загалом, як стверджує головний редактор видання Бізнес Цензор Сергій Головньов, у Коломойського претензій до України на $13.5 млрд., це по 10 тис грн. з кожного українця, включаючи новонароджених.

Наразі ми не знаємо, чи дії Коломойського по віджиму державного Привату узгоджені з Зеленським, чи олігарх використовує період невизначеності і лише прикривається Зеленським для впливу на суди. Ми очікуємо від Зеленського заяв і дій щодо збереження "Привату" в держвласності і зупинки повернення впливу Коломойського.

Політика національної ідентичності

Для виживання держави абсолютно необхідно зберегти ті досягнення, які є: декомунізацію, мовні квоти на радіо та телебаченні; пільги для книговидавництва; додаткові мита на імпорт книг; обмеження виступу в Україні росіян, котрі підтримували агресію та відвідували Крим тощо.

Не зіпсує картину і введення податкових пільг для україномовного продукту. Поганим знаком стане відмова від закону, який перейменовує УПЦ МП у філіал Російської православної церкви (РПЦ), ( відповідні рішення судів вже починають з'являтися).

Втікачі в Росію

Андрій Портнов, колишній заступник голови адміністрації президента Януковича, який свого часу втік до Росії, вже оголосив, що повернеться в Україну після іннавгурації президента. Перед цим Портнов анонсував терор і натякав на майбутні убивства активістів Майану. Повернення діячів, які втекли після Майдану, неприпустиме.

Не можна допустити повернення поплічників Януковича на кшталт Портнова, Лукаш та інших – навіть значна частина виборців Зеленського буде сприймати це як спробу реваншу.

Це ключові пункти, відкат у яких означає повернення в часи Януковича. Переступити через них – означає кинути виклик тій частині громадян, які підняли Майдан і зупинили військову агресію Росії в 2014 році.

Інші досягнення та реформи

Звичайно, активні громадяни відстоюватимуть і збереження усіх досягнутих результатів, і продовження започаткованих реформ – від системи держзакупівель ProZorro і децентралізації – до освіти, медицини та електронного декларування доходів чиновників. Ми теж стежитимемо за тим, чи не спробують новий президент та його команда ліквідувати досягнення, і як вони продовжуватимуть започатковані реформи – наприклад судову.

зеленський політика

Знак гривні
Знак гривні