О

Операція “Гнилий оселедець”. У Фейсбуці тестується нова ультра-чорнуха проти Порошенка

Аби тримати руку на пульсі, ми додалися в декілька Фейсбук-груп прихильників Зеленського. Від 9 квітня у групах з’явилася нова тема: “Порошенко - педофіл”. Часто коментарі з цією темою публікують боти в обговореннях, темою яких є критика Зеленського.

Автор: Орест Зог

“Метод “гнилого оселедця” - це прийом, який був описаний ще в радянських методичках для спецслужб. Своє застосування цей метод знайшов і зараз, після початку російської гібридної війни. Метод працює так: підбирається надзвичайно брехливе та навіть абсурдне звинувачення. Добре працює, наприклад, розтління дітей чи, наприклад, вбивство, бажано через жадібність. Завдання методу - викликати скандал та широке обговорення, змусити мішень виправдовуватися. Мета - максимально підірвати імідж, створити ефект “нема диму без вогню” щодо обраної мішені. Детальніше тут.

Один із класичних прикладів застосування цього методу - міф про розіп’ятого хлопчика, мішенню цього міфу були українські воїни на піку істерії щодо “карателів”.

Ще один приклад, який українці вже могли підзабути - т. зв. “педофільний скандал”. Звинувачення у педофілії на адресу людей з оточення Юлії Тимошенко були оприлюднені у жовтні 2009 року, незадовго до президентських виборів, на яких вона мала конкурувати з Віктором Януковичем. Тему активно розкручували незаплямовані на той час Сергій Лещенко і Тетяна Монтян.

Але про все по порядку.

Аби тримати руку на пульсі, ми додалися в декілька Фейсбук-груп прихильників Зеленського.

Як правило, люди пишуть там дописи, повні палкої любові та найщирішої довіри до свого кандидата. Деякі коментарі, на кшталт “Я верю Зеленскому, у него все получится, потому что у него команда профессионалов. Вместе - к светлому будущему нас и наших детей!” - повторюються по декілька разів в різних гілках однієї й тієї самої дискусії, і без змін - в інших дискусіях.

З іншого боку, тексти, відео, фотожаби та коментарі, що стосуються Порошенка - повні відчайдушної агресії, зневаги, ненависті та “туалетного” гумору, є також чимало погроз та закликів до насильства. Такі самі дописи ми бачили декілька років тому, коли досліджували групи ультрапатріотів, котрі модерувалися з Росії. Детальніше про це читайте в нашому проекті Тролесфера.

На нашу думку, зараз відбувається процес, подібний до описаного у "Тролесфері". Російські тролі накачують ненавистю до Порошенка рядових прихильників Зеленського, аби збільшити напругу, поляризувати суспільство і добитися реального, а не віртуального протистояння.

Від 9 квітня у групах з’являється нова тема: “Порошенко - педофіл”. Часто коментарі з цією темою публікують боти в обговореннях, темою яких є критика Зеленського. Ось приклад:

Сторінка: Володимир Зеленський - народний президент

Тема обговорення: Діалог Порошенка і Зеленського в ефірі 1+1 (дивіться обговорення за цим посиланням)

Коментатор: Артур Денисюк (дивіться профіль за цим посиланням)/ ФБ-профіль має всі ознаки бота: там 4 фото, дописів немає.

Є й окремі користувачі, які піднімають цю тему в своїх особистих профілях. Наприклад, дивимося допис на цю тему на сторінці Вікторії Гром. До допису є 68 коментарів

Цілу низку дописів як від ботів, так і від реальних людей можна знайти за тегом ‪#‎ПорошенкоПедофил‬ (дописи за цим хештегом зараз підчищають, але у нас є нотаріально завірені скріншоти).

Є також дві групи під цю кампанію, в яких поки нема дописів: Перша

Друга

Їх створив такий собі Тилль Рамм. Має тривалу антипорошенкіську історію, постить дуже образливі фейкові відео, прославляє КНДР і подвиги Червоної армії. Ще у 2017-му році він постив відео відомого російського пропагандиста Джангірова із сайту Newsvideo.su. Тобто, типовий жирний російський троль.

Складається враження, що на даний момент ця тема тестується, вивчається реакція на неї рядових прихильників Зеленського.

Не хочеться вірити, що ми побачимо “розслідування” на цю тему на одному відомому телеканалі, який в народі вже називають Г+Г.

дезінформація фейсбук вибори-19

Знак гривні
Знак гривні