М

Магера: Поліцейський не має права заходити на виборчу дільницю без запрошення голови комісії

Якщо вибори тривають звичним ходом, поліцейський може читати газету на лавці поза приміщенням дільничної виборчої комісії. Запросити його всередину має право голова дільничної виборчої комісії (ДВК), якщо хтось порушив правила голосування. На відміну від попередніх виборів, вибори 2014 і 2019 років забороняють поліцейському без потреби заходити всередину дільниці.

Розмовляла: Ярослава Тимощук

І міністр МВС Арсен Аваков, і кандидат у президенти Юлія Тимошенко часто говорять, що поліція на цих виборах не допомагає владі. Це дійсно добре, і це крок вперед. Ми звернулися до Андрія Магери, який багато років пропрацював заступником Центральної виборчої комісії, аби пригадати, як на попередніх виборах тодішня міліція втручалася у хід голосування чи підрахунку голосів, і з'ясувати, які повноваження на виборах має нинішня поліція.

— Які найбільші порушення з боку міліції траплялися на попередніх виборах?

Одним із найбільших втручань міліції був випадок на парламентських виборах у 2012 році. Тоді на окружному виборчому окрузі №11 у Вінниці працівники спецпідрозділу «Беркут» виносили різні виборчі документи. Потім тривали судові провадження у справі, але суд став на бік переможця тодішніх виборів (Партії регіонів — ред.), результати виборів там ніхто не ставив під сумнів. У 2014 році таких красномовних порушень не пригадую, принаймні, мені вони невідомі.

— Де має перебувати поліцейський у день виборів?

За законом, на прийдешніх президентських виборах біля приміщення кожної дільничної виборчої комісії має перебувати працівник поліції —але не всередині ДВК. Може сидіти на лавочці або стільчику неподалік, почитувати газету — тобто чекати на випадок, якщо може знадобитися.

Зайти всередину ДВК поліцейський може зайти лише в тому разі, якщо його запросить голова дільничної комісії — через якийсь злочин або правопорушення, на яке належить відреагувати саме йому.

Поліцейський потрібен, якщо хтось пробує винести бюлетені з приміщення ДВК, пошкодити виборчу скриньку з бюлетенями, намагається порушити таємницю голосування, наприклад, вимагає, щоб виборець продемонстрував свій бюлетень. Або ж коли хтось із виборців намагається сфотографувати свій бюлетень у кабінці для голосування.

Якщо нічого протизаконного не відбувається, голосування йде нормальним ходом, поліцейському в приміщенні нема чого робити – його присутність може вважатися своєрідним тиском на виборців або членів ДВК.

Поліцейський не може заходити в приміщення дільниці, якщо його запрошує хтось, окрім голови ДВК – це вже трактується як зловживання правом.

Можуть виникнути різні ситуації, наприклад, коли спостерігач від певного кандидата зацікавлений розпалити конфлікт у комісії. Голові ДВК може вказати на порушення його заступник, інші члени комісії. Тоді голова просить когось запросити поліцейського в приміщення або телефонує йому. Як правило, голови ДВК адекватні і не користаються зі свого права.

— Чим такі правила відрізняються від виборів попередніх років?

Законодавство не було таким жорстким щодо працівників поліції, як тепер. І вибори 2014, 2019 року чітко визначають, що можуть, а чого не можуть робити працівники поліції. Раніше не існувало жорсткої норми щодо того, що поліцейський не може перебувати в приміщенні ДВК, нічого про це не зазначалося. Але так само, як і тепер, біля кожної дільниці мусить перебувати поліцейський.

Андрій Магера працював у ЦВК з 2004 по 2018 роки

магера вибори-19

Знак гривні
Знак гривні