Р

Рейган і НЕ Рейган. Як відрізняються сценічні образи Зеленського і Рейгана. (ФОТО, КОЛАЖ)

Штаб Зеленського любить порівнювати свого кандидата з Рейганом. Сценічну роль клоуна-недотепи, в якого часто перевтілюється Зе, знають усі. Ми вирішили подивтися кілька фільмів з Рональдом Рейганом. Акторство американського президента й досі люблять обігрувати в американській культурі. Кадри з його старих фільмів, де він дає прочухана якомусь злочинцю, вставляють і в нові серіали та фільми.

Фільми дивилася: Ярослава Тимощук, колажі: Надя Кельм

У більшості фільмів Рейган грає крутого хлопця з розумом і характером, який бореться за справедливість і захищає слабших. Цікаво, але таку роль він грав і на посаді президента США.

«Скотарка з Монтани» (в оригіналі Cattle Queen of Montana)

Тут герой Рейгана – романтик-авантюрист. Часто з пістолетом у шкіряній кобурі або рушницею через плече. Місце дії – однойменний штат, час – XIX століття, епоха Дикого Заходу. Актор грає такого собі месника Фаррелла, підлеглого місцевого скотаря Маккорда, який в нинішній українській термінології – банальний рейдер: він захоплює чужі землі й майно.

Персонаж Рейгана виявляється ще й таємним агентом армії, місія якого – розслідувати справу про продаж зброї індіанцям. Упродовж сюжету він проходить еволюцію – від помічника рейдера до захисника скривджених. Фаррелл закохується в жінку, на чиє добро поклав око Маккорд – і береться їй допомагати.

Персонаж Рейгана – проворний, спритний, підтягнутий, має погляд із хитринкою й метку вдачу. Водночас має риси джентльмена, адже, рятуючи обраницю від кулі ворога, скромно знизує плечима: «Я просто проїжджав поруч». Коли ж продавець відмовляє жінці обслужити її в магазині (бо ця «білолиця» зв’язалася з індіанцями), Фаррелл знову поспішає на поміч, погрожуючи: «З жінками треба поводитися ввічливо». Персонаж Рейгана пориває з бандитським минулим, під впливом кохання стає лицарем.

Рейган у фільмі "Скотарка з Монтани"

«Морські дияволи» (в оригіналі Hellcats of the Navy)

Рейган грає серйознішу роль – капітана підводного човна (тут знялася й майбутня дружина президента, Ненсі). Дія відбувається під час Другої світової війни. Командир Еботт (Рейган) і його підопічні в екіпажі мають завдання розставити міни на території Японського моря. Гине один із солдатів, інші притихають у передчутті невдачі, але не Рейган – капітан зберігає спокій, коли стривожені обличчя бійців вкриваються потом.

Капітан уміє приймати виважені рішення, видаватися спокійним зовні, коли загрожує небезпека, зберігати розум холодним, коли не все йде за планом. Як справжній командир, він не показує своїх емоцій, проте глядач може відчути його переживання. У фільмі присутня й любовна лінія: капітан жертвує особистим заради військового обов’язку.

Рейган у фільмі "Морські дияволи"

Крім різних сценічних образів, у Зеленського та Рейгана різний політичний досвід. Точніше, в Зеленського його немає, а колишній президент США довго був у політиці перед тим, як обратися.

"Рейган був залучений у політику навіть у шоу-бізнесі. Він був активним у профспілковій політиці з гільдією акторів під час періоду Маккарті. Це було для нього важливим досвідом. До того ж, він був губернатором Каліфорнії. Він був досвідченим політиком, добре розбирався в проблемах, хоча його критики тоді говорили, що він некомпетентний. Їх не можна порівнювати – Рейгана і Зеленського", – говорить колишній посол США в Україні, директор Євразійського Центру Атлантичної ради, чиновник в адміністрації Рейгана Джон Гербст.

вибори-19 зеленський культура кіно рейган історія

Знак гривні
Знак гривні