С

Супрун, дезінформація і амеби. Чому політики не підтримують медреформу

Успіх важливої реформи залежить від атмосфери обговорення. В якому середовищі проводить реформу Уляна Супрун? «Доктор смерть» – з такими заголовками почала виходити відома проросійська газета "2000" чи не відразу після призначення в.о. міністра. Російська дезінформаційна машина створила мракобісну атмосферу навколо Супрун та її реформи. Спочатку цим заразилося населення, а потім, орієнтуючись на його настрої, підтягнулися і топ-популісти від політики, які почали поширювати маразматичні твердження.

Автор: Орест Зог

Сьогодні у публічних дискусіях більшість політичних сил або «валять» в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, або сором'язливо мовчать. Із завзяттям її відстоює лише активна частина громадян – як правило, ті, хто вийшли з Майдану, – та прем’єр Гройсман. Якось у півсили її захищає Порошенко. Малопомітну заяву з підтримкою зробив Гриценко.

Є причини, щоб ненавидіти реформи Супрун, адже вона змінює систему, яка давала шарм і гроші цілим сімейним династіям. Корупційні гроші.

Та одна справа, коли якийсь рядовий депутат, близький до медичних корупціонерів, сипле потоки ненависті та брехні у бік в.о. міністра. Інша – коли включаються "важковаговики", наприклад, Тимошенко чи Ляшко. Їх, звісно, теж цікавлять гроші, але на їхньому політичному небосхилі фінанси – не головне: вони знають, що матимуть гроші, коли робитимуть все правильно.

А для популіста правильно – це вгадати побажання народу, своїх прихильників. У хорошого популіста чуйка на таке.

Народ проти ринку землі, але думаюча частина за. Тому на нараді з експертами ми серйозно обговорюватимемо те, як запровадити цей ринок, а на публіку скажемо – «ні за які гроші не можна продавати землю-матір». Те саме і щодо медреформи: оскільки народ її не сприймає – а соцопитування показують, що не сприймає, – то ми її валитимемо. Ну і плюс зручно критикувати владу з будь-якого приводу.

Про плюси та мінуси реформи Супрун зараз можна говорити довго, але вона взялася рятувати махіну, яка хоч і діє, але швидко розвалюється. В.о. міністра втілює в життя давно відомі технічні рішення, про які говорив за останні 15 років не один керівник МОЗ. Вони говорили – а вона взялася і рятує те, що залишилося від української медицини. Логічно усім, незалежно від політичних амбіцій і програм, ці дії підтримати, а про нюанси дискутувати потім, коли справа стане на рейки.

Але чому опитування показують невтішні результати щодо реформи медицини?

Все б мало бути навпаки. Усі соцопитування завжди показували, що українці незадоволені станом медицини. На посаду прийшла людина, яка гарно себе зарекомендувала як волонтер, за нею не тягнеться корупційних шлейфів, до того ж, вона родом зі США, розвиненої країни. В команду набрала вихідців з Майдану, волонтерів, лікарів з гарною репутацією, нікого, хто б мав стосунок до якихось гучних корупційних скандалів. Здавалося б, є усі передумови для масової підтримки Супрун та її справи.

Успіх будь якої реформи чи важливого політичного рішення значною мірою залежить від атмосфери та інтелектуальних рамок, в яких ведеться обговорення.

В якій атмосфері проводить реформу Уляна Супрун?

«Доктор смерть» – з такими заголовками почала виходити відома проросійська газета "2000" чи не відразу після призначення в.о. міністра. І далі – пішло-поїхало. В такому ж стилі про неї постійно писали, пишуть і говорять всі «офіційні» російські ЗМІ в Україні: згадані «2000», видання Страна.юа та їм подібні, канали 112 і НьюсВан. Ще є «зливні бачки», на які потягом місяця заходять 50 мільйонів разів.

Ще є сайти російських "Комсомольськой правды" й "РИА Новости", які входять в топ-50 найбільш відвідуваних інтернет-ЗМІ в Україні. Додайте сюди замовні матеріали в "нормальних" українських ЗМІ. Врахуйте купу керованих з РФ фейсбук-сторінок і груп. Всі вони лили помиї на Супрун та її реформу потужним брандспойтом.

За рік досліджень роботи зливних бачків, які є гарним індикатором для того, щоб бачити, які теми піднімає в Україні російська дезінформація, ми з'ясували, що про Супрун пишуть постійно – коли є привід, і коли немає.

Так, з-за "порєбріка" створювали атмосферу навколо Супрун і її життєво необхідних для українців реформ. "Життєво" у прямому сенсі цього слова.

Малюнок Андрія Єрмоленка у рамках кампанії #підтримуюсупрун

На неї навалилася вся дезінформаційна машина Росії. Чому?

Головна мета російської пропаганди, повторимо це вкотре – показати Україну країною, якій нічого не вдається, все розвалюється, всюди суцільна корупція, бідність і занепад. Показати, що Україна недієздатна в принципі.

Всі наші реформи критикуються нещадно, особливо успіхи. Їх інтерпретують так, щоб вони виглядали, як провал. Чимало людей не вникатимуть в тонкощі реформи, але влучне «Доктор Серть» в’їсться в пам'ять, як і тексти, побудовані на підживленні стереотипів, і розтиражовані в різних ЗМІ мільйонними накладами.

Росія грає в довгу гру, і природний крах медичної системи, яка в нас візуально і за технологіями знаходиться у 70-х, – це ще одна перемога у війні проти України. Як можна жити в європейській країні, де в прниципі відсутня загальнодоступна медицина? Навіщо цю країну захищати на фронті? Тож по будь-яких спробах зімнити ситуацію валять з градів.

Реформа медицини – це ключова справа. Для майбутнього не менш важлива, ніж отримання Томосу. Але визнання Церкви має сильну емоційну складову. А перебудова системи охорони здоров’я – це складна технічна робота з безліччю нюансів і складних рішень, коли іноді потрібно різати "по живому".

Українські політики не наважуються вголос критикувати Томос, але дають свободу своєму словесному потоку, коли йдеться про медицину. Знову запитання: чому?

Російська дезінформаційна машина створила свого роду антиінтелектуальну атмосферу навколо Супрун та її реформи.

Спочатку цим заразилося населення, а потім, орієнтуючись на його настрої, підтягнулися і топ-політики, які почали поширювати маразматичні твердження.

Їхні інстинкти навіть не як у баранів: вони поводяться як амеби, чиї дії визначаються тим, яке середовище створили навколо. Нагадаю, що амеби – хижаки, і вміють добувати собі їжу.

Сподіваємося, Супрун таки залишиться на чолі міністерства, і Верховна Рада зробить її повноцінним міністром. Як бачимо з голосування за останні зміни до Конституції (закріплюють прагнення України до ЄС і НАТО), коли дуже треба, Порошенко може зібрати голоси.

Уряд, незалежно від результатів президентських виборів, скоріше за все, працюватиме до парламентських виборів восени цього року, а за цей час можна чимало зробити.

Тут можете почитати список того, що зробила Супрун

дезінформація супрун реформи політика

Знак гривні
Знак гривні