С

Сім україномовних музикантів, які приємно вразили у 2018 році

Радіоквоти, впроваджені два роки тому, спричинили вибух україномовної музики. Продюсери шукають україномовних виконавців. Такі артисти заповнюють ефіри, радіо стає їхнім першим вдалим знайомством зі слухачами. За два-три роки роботи (запис пісень, кліпів, концерти) цілком можливо стати зіркою — це доводять виконавці з нашого переліку. У 2018-му вони здійснили прорив у своїй творчості — а дехто й просто з’явився на сцені цьогоріч.

Слухала: Ярослава Тимощук

1. Kazka

З досвіду продюсера телеканалу M2 Романа Мухи, молодому здібному гурту або виконавцю потрібно від двох до п’яти років, щоб завоювати любов аудиторії. Першою сходинкою нагору стають квоти на україномовну музику, проте багато залежить від наполегливості самих музикантів. Гурт Kazka свій шлях до популярності пройшов практично за один рік. Цьому сприяв також грамотний продюсер (Юрій Нікітін) та неординарна зовнішність артистки, вважає Муха.

У 2018 році гурт став володарем музичних премій Yuna та “Золота жар-птиця”. Їхня пісня “Плакала” вперше в історії України очолила український чарт кліпів у Youtube та вперше потрапила до топ-10 світу за кількістю прослуховувань у Shazam. Пісню багато разів переспівували в Україні та іноземними мовами за кордоном.

Нині пісню переглянули в YouTube понад 94 мільйони разів, вона стала джерелом для мемів та жартів.

2. “Без обмежень”

Гурт “Без обмежень” співав ще в 1999 році в Мукачевому, але став відомим в останні кілька років — уже в оновленому складі. Вокаліста Сергія Танчинця довго годувала не музика, а підприємництво — він встановлював паркет. Впродовж року гурт гастролював Україною на підтримку нового альбому. В грудні цього року “Без обмежень” зібрав на перший сольний концерт повний Палац спорту, а це найбільший критий музичний майданчик у Києві.

3. Tayanna

Тетяна Решетняк, подібно до попередніх артистів, скористалася трампліном у вигляді телевізійного талант-шоу й дійшла до фіналу “Голосу країни” у 2015 році. Цьогоріч брала участь у відборі на “Євробачення”, але поступилася першістю співаку Melovin. Між тим артистка перемогла в двох номінаціях музичної премії “Золота Жар-птиця” — і разом з Олегом Винником стала лідеркою в кількості категорій.

4. Alyona Alyona

Альона Савраненко — справжнє ім’я зірки українського репу — донедавна завідувала дитсадком у селі на Київщині. Нещодавно вийшов її новий кліп “Залишаю свій дім” — співачка справді переїхала до Києва, як повідомила в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Реперські тексти до своїх пісень артистка пише сама вже 15 років. Її кліп “Рибки за склом” — про дівчат, яких не сприймає суспільство — має вже понад мільйон переглядів.

У кадрі Альона катається на водному скутері, відпочиває на пляжі з коктейлем, позує в купальнику. Кліп зняли на орендований мобільний телефон. Відразу ж після першого відео співачка стала зіркою, музичні видання називають її “надією українського хіп-хопу”.

5. Alina Pash

Молода виконавиця родом із Закарпаття. Кліп Oinagori — це авторська іронічна версія української народної пісні “Ой на горі два дубки”. Відео зняли у французькому місті Марсель, з командою місцевих режисерів. У Марселі живе багато мусульман, тож у відео обіграли мусульманські вбрання — співачка з подружкою пошили буркіні для кліпу.

В інших своїх піснях співачка використовує закарпатські діалекти, загалом вона поєднує в творчості етно-мотиви з електронікою та поп-музикою, хіп-хопом.

6. Sonya Kay

Софія Хлябич із Чернівців — племінниця і хрещена дочка Софії Ротару, названа так на честь тітки, проте стверджує, що в кар’єрі ніколи не вдавалася до її протекції. Батько Хлябич був художнім керівником ансамблю “Черемош”, де співали мама й тітки Софії (зокрема, й сама Софія Ротару).

Співачка розпочала кар’єру з російської пісні, але нині її репертуар здебільшого україномовний - після впровадження квот молодим виконавцям вигідніше співати українською.

Софії пропонували розкрутку в Росії — за умови, якщо вона бойкотуватиме закон про квоти та співатиме лише російською мовою. Співачка відповіла на це постом у соцмережі:

“Я задоволена, що після стількох років зверхнього ставлення до українських артистів, російські продюсери визнають: у нашій країні створюється справжній європейський саунд, який їм так хочеться контролювати… Вважаю, що сьогодні артисти не мають права займати "нейтральну" позицію або виправдовуватися за концерти на території агресора. А вам, панове продюсери, які вважають, що звучати в Україні можна лише за попередньою домовленістю з "сусідами", хочу сказати: якщо у вас закінчився власний творчий матеріал, будь ласка, насолоджуйтесь! Але українською”.

7. Ivan Navi

Іван Сяркевич зі Львова — справжнє ім’я співака — у школі ходив на бокс і вчився грати на акордеоні. Коли настав час обирати, спинився на музиці. Хлопець брав участь у співочих талант-шоу — і на одному з них у 2015 році Івана помітив Кузьма Скрябін. Він і запропонував теперішній музичний псевдонім Ivan Navi.

Зараз Іванові 26, цього року він став найкращим виконавцем в номінації музичної премії YUNA. Пісня “Це вона” — один із найпопулярніших радіохітів цього року. Також у 2018-му співак презентував дебютний альбом та їздив із туром на його підтримку. Роман Муха пов’язує стрімкий успіх артиста з впровадженням квот — в репертуарі Івана Наві суто україномовні пісні.

культура музика квоти

Знак гривні
Знак гривні