Л

Лесбійський секс, кафе гомосексуалістів, марихуана на Хрещатику. Доповідна КГБ про ресторани Києва

Агентка “Анжела” розповіла про пікантну сцену в барі “Алмаз”: дві жінки займалися сексом прямо “на очах у “обраної” публіки”. Агент “Трофімов” дізнався, що бармен В. з ресторану “Ясеня” – гомосексуаліст. Оперативник Ситников познайомився в “Супутнику” з фарцувальником, той запропонував КГБісту купити цигарок з марихуаною та сам тут же викурив одну.

Автор: Едуард Андрющенко

Вже після виходу статті, у якій описана доповідна КГБ про ресторани Львова, Харкова та Одеси, нам вдалося знайти в архіві повідомлення про результати перевірки чекістами ресторанів та кафе Києва. Операція відбулася у листопаді 1979 року. Саме про неї згадав Щербицький у резолюції до повідомлення, присвяченого Львову, Одесі та Харкову.

Ресторан "Метро", тут продавали марихуану й вирішували питання. Тепер у приміщенні – офісний центр і нудний МакДональдс

Перевірку провели з неабияким розмахом: протягом 11 днів 14 київських ресторанів та 7 кафе відвідували 92 оперативники КГБ, 136 агентів та 32 довірених особи (це щось на кшталт агента, але без підписки про співпрацю, псевдоніма, особової справи тощо).

У Києві все, як усюди: “жінки легкої поведінки”, посиденьки євреїв-емігрантів, виконання “шкідливих” пісень та махінації офіціантів з рахунками. Але Київ – столиця, хоч і республіки. І тут ресторанне життя вільніше, толерантніше й розпустніше.

Лесбійський секс для публіки

Агентка “Анжела” розповіла про пікантну сцену у барі “Алмаз”. Дві жінки займалися сексом прямо “на очах у “обраної” публіки” (ймовірно, заклад, як і львівська “Вежа”, працював для “своїх” вже після офіційного закриття). Працівники не тільки не заважали процесу, а й фотографували його. Імена двох барменів, що робили зйомку, в КГБ оперативно встановили.

Кафе гомосексуалістів

У кафе “Ясени” (воно досі існує на території Національного Експоцентру України) побував агент “Трофімов”. Він дізнався та розповів кураторам, що тамтешній бармен В. є гомосексуалістом. До того ж, у закладі, за його словами, часто збиралися “особи, що займаються статевими збоченнями”. Згідно з тогочасним законодавством, “мужолозтво” (гомосексуальні стосунки) каралося позбавленням волі на термін до одного року або висланням на термін до трьох років.

Покурити плану на Хрещатику

У деяких закладах можна було придбати й на місці вжити наркотики, а саме марихуану (яку в документі названо сленговим словом “план”). “На олівець” чекістів цього разу потрапили ресторан “Метро” (дорогий заклад над виходом зі станції метро “Хрещатик”), кафе “Супутник” та “Хрещатик” (будинок №28 на однойменній вулиці).

Оперативник Ситников познайомився в “Супутнику” з фарцувальником Олександром М. Той похизувався зв’язками, завдяки яким дістає наркотики, запропонував КГБісту купити цигарок з марихуаною та сам тут же викурив одну.

Інтер'єр ресторану "Метро".

Порішать по блату

Не обійшлося й без балакунів, які напідпитку розповідали зайве випадковим товаришам по чарці. Довірена особа “ЛАС” у ресторані “Дніпровський” дізналася багато цікавого від прапорщика Ш. Військовий розповів, що є “зв'язковим-радистом та розвідником”, служить у частині в лісі під Броварами, у якій є ЕОМ (комп’ютери) та пристрої для прослуховування.

Ймовірно, йдеться про 11-й Гвардійський Берлінський інженерний полк (в/ч А-0231), що займався радіоелектронною боротьбою. За словами прапорщика, він займався забезпеченням зв’язку на московській Олімпіаді, що мала відбутися наступного року. До ресторану Ш. нібито прийшов, аби поговорити з “потрібними людьми” та “розрулити” неприємності через загублений пістолет. Ще один військовий, що був поруч, взагалі хвалив висланого до США письменника-дисидента Солженіцина.

Читайте також Мажори, порно та блатні пісні. Доповідна КГБ про ресторани Львова, Одеси і Харкова

Доповідну записку КГБ читайте тут

кгб ресторани київ секс історія

Знак гривні
Знак гривні