Д

Долар у світі падає, євро – зростає. В майбутньому зарплату отримуватимемо в юанях

США продовжує політику слабкого долара задля подальшого стимулювання своїх виробників. Жодних кроків у відповідь щодо втримання стрімкого росту курсу євро, який шкодить європейським експортерам, ніхто робити не наважується. Поки світ шукає нову резервну валюту. Наш Нацбанк також поступово відмовляється від долара на користь євро й інших валют. Для короткострокових заощаджень тримайте гроші в доларах, для довгострокових у євро.

В курсах валют розбирався Павло КОНТРАКТОВИЧ

Політика слабкого долара була застосована восени минулого року адміністрацією Джорджа Буша у якості основного антикризового механізму. Дотримуючись цього курсу, американський уряд тоді почав втілювати в життя масштабні програми підтримки внутрішніх ринків, одночасно Федеральна резервна система США ініціювала поетапне зниження облікової ставки, що призвело до зменшення вартості кредитів для підприємств і пересічних громадян.

Якщо американці продовжать друкувати долари з нинішнім

розмахом, їм на заміну прийде юань

Ці кроки, спрямовані на підтримку споживання, від якого останні десятиліття й живилася американська економіка, спровокували додатковий виплеск грошей, побічним явищем чого стало не тільки розкручування інфляції, а й ослаблення валюти янкі. Утім, адміністрація Барака Обами, декларуючи зміну курсу, по суті продовжила започаткування своїх попередників.

У цьому році, приміром, на підтримку будівельної галузі американці планують виділити $104 млрд, ще $900 млрд – на реформування охорони здоров’я та ін, які додадуться до валютних вливань, що вже відбулися (наприклад, на програму підтримки автопрому «гроші в обмін на драндулети», витрачено $3 млрд, $800 млрд вже пішло на оздоровлення фінансового сектору, майже освоєні $768 млрд на заходи, що передбачалися «планом Полсона»).

В результаті за рік з вересня минулого року монетарна база, тобто гроші, усі гроші, які знаходяться на рахунках нацбанку, комерційних банків та їх клієнтів а також на руках у США збільшилася удвічі (з 0,9 до $1,8 трлн). Із березня 2009 р, коли почалося стійке зниження курсу долара, євро по відношенню до валюти США укріпився із 1,25 до 1,47 $/євро.

Таке стрімке посилення євровалюти геть не влаштовує ЄС.

Оскільки занадто дорогі гроші Євросоюзу знижують конкурентоспроможність товарів, що виробляються в єврозоні, причому не тільки на найбільшому ринку – Сполучених Штатів Америки, але й на ринку, що зростає найбільшими темпами – Китаї.

«Курс євро в 1,5 долара – це катастрофа для європейської економіки і промисловості» , - заявив нещодавно особистий радник президента Франції Ніколя Саркозі Анрі Гено. Окрім того, найбільші світові інвестори, аби зберегти свої капітали, почали активно позбуватися доларів, що девальвують, вкладаючи їх у нафтові активи, золото та акції, що провокує зростання цін на сировину.

Саме тому останнього засідання Комітету з відкритих ринків Федеральної Резервної Системи США (відбулося 3-4 листопада) у Європі чекали затамувавши подих. За прогнозами багатьох експертів, американський регулятор нарешті мав відмовитися від нульової базової облікової ставки, що мало б стати початком зміцнення валюти США. Натомість цей показник було вирішено не змінювати (0-0,25% річних). Як пояснили у ФРС, ставка залишатиметься на цьому рівні доти, доки залишатимуться стабільними інфляційні очікування і не почне знижуватися рівень безробіття, тобто невизначений час.

Таке рішення пояснити доволі просто: слабкий долар і державні субсидії стимулюватимуть американських виробників і надалі. У тому числі і завдяки цим чинникам прибуток за IV квартал цього року компаній, які враховуються у біржовому індексі S&P 500, за оцінками американських аналітиків, перевищать цей показник порівняно із аналогічним періодом минулого року утричі.

Не наважилися спробувати виправити ситуацію і самі європейці. На засіданні фінасистів G 20, що відбулося за декілька днів після оголошення рішення ФРС, країни «великої двадцятки» підтвердили, що не квапитимуться згортати заходи із підтримки економіки, а також затвердили річний графік їх реалізації. До того ж, міністри фінансів і голови центробанків G 20 не прокоментували різкого послаблення долара у цьому році.

Інвестори сприйняли це як натяк на те, що уряди США й інших країн не підтримуватимуть штучно курс «зелених». Відтак, на світових валютних ринках долар продовжив вільне падіння, а вартість євровалюти по відношенню до валюти США впритул наблизилася до психологічної позначки 1,5. За оцінками українських фінансистів, до весни наступного року євро на світових валютних ринках може зміцнитися по відношенню до долара до 1,53-1,6.

Як прогнозують експерти, це прискорить процес втрати доларом статусу світової резервної валюти. В Штатах вважають цю проблему надуманою. «Із доларом це відбувається не в перше. Кілька разів у недавній історії ставилася під сумнів його спроможність залишатися світовою резервною валютою. Але все залишалося як і раніше. Цього разу розмови також залишаться без наслідків», - вважає колишній заступник міністра фінансів США Роджер Алман.

Центробанки переходять з долара на євро

Утім факти говорять самі за себе. У 1999 році частка доларів США у резервах центробанків складала 71,1%, євро — 18,1%. Протягом десяти років питома вага долара знизилася на 6% — до 65%. У той же час тільки за перші два квартали поточного року частка долара у світових резервах скоротилася на 2,2% — до 62,8%. натомість частка євро у світових резервах на кінець другого кварталу склала 25,9%, японської йєни — 3,1%. На інші активи (золото, інші валюти та ін.) припадало 8,2%.

«Скоріш за все, у довгостроковій перспективі питома вага долара США у світових резервах і надалі знижуватиметься. Відповідно, від падатиме у ціні по відношенню до інших валют. Тобто зараз можна говорити про формування стійкого тренду на подальше зниження вартості американської валюти у світі», - вважає керівник інформаційно-аналітичного центру «FOREX CLUB» Микола Івченко.

Переглядає склад золотовалютних резервів і НБУ. За підсумками минулого року питома вага доларів США у ЗВР НБУ складала 44,87%, євро – 34,17%, золота – 3%, інших валют і активів – 17,96%. За прогнозами фахівців, протягом найближчих двох-трьох років частка євро може бути збільшена до 45%.

Одночасно зростуть части йєни, російського карбованця, британського фунту та швейцарського франку. Утім, аналітики запевняють, що повна втрата доларом статусу світової резервної валюти може затягнуться на 10-15 років. Головна проблема – пошук замінника. Позаяк подібний статус важко заслужити: резервній грошовій одиниці мають довіряти і вона має обертатися у всьому світі.

Експерти вважають, що на першому етапі у резервах центробанків світу продовжить збільшуватись частка євро і йєни (до 35-40% и 5-8% відповідно). Поступово із зростанням вільного обігу китайського юаня зростатиме і його частка – спочатку у резервах азійських центральних банків, а далі й у резервах головних банків інших країн. Так один із світил економічної думки в США Нуріель Рубіні пророкує юаню світове панування після закінчення ери долара.

Не виключено також, що місце юаня можуть зайняти спеціальні права запозичення МВФ (SDR), або інша регіональна валюта, що буде створена на базі юаня, йєни чи ін.

Враховуючи світові тенденції, фінансисти радять зберігати заощадження в євро, якщо йдеться про довгострокові заощадження. Якщо ж на меті стоїть збереження грошей від девальвації на найближчі місяці, непоганим варіантом стануть і накопичення у доларі.

долар фінанси економіка юань євро

Знак гривні
Знак гривні