Ч

Чим більше у вас дітей - тим менше податків. У Канаді декларації — щороку і для кожного мешканця

Записали своїх малих на додаткові заняття чи у різні табори – отримайте податкову знижку. У січні та лютому на пошту та емейл починають надходити листи зі звітами за те, що ти напрацював за рік. Роботодавці надсилають форми T4, де чітко сказано, скільки ти заробив у даній організації, скільки з тебе вже вирахували податків, скільки ти заплатив за соціальну страховку, за профспілку тощо.

Автор: Євген Лакінський, автор книги «Мій Квебек: Люди, мови і життя у Квебеку та навколишній Канаді»

Щоберезня по цілій Канаді починається всенародна забава — заповнення податкових декларацій. Кожен дорослий мешканець країни зобов’язаний заповнити власну декларацію — або знайти когось, хто це зробить за нього. Сотні бухгалтерських фірм розвішують оголошення, заманюючи платників податків. Тисячі волонтерів поспішають до благодійних організацій, аби допомогти старшим людям, безробітним та новим іммігрантам подолати заплутаний формуляр.

Чимало з тих волонтерів — студенти фінансових коледжів та курсів, які у такий спосіб збагачують досвід роботи й покращують резюме. На пошті та в крамницях продається програмне забезпечення, куди, якщо вірити рекламі, треба лише ввести потрібні цифри — а воно вже саме все вирахує і відправить до відповідних держструктур.

Паперові декларації пачками лежать на пошті. Безкоштовно — бери хоч десять. Такі собі книжечки: одна, власне, анкета, а інша — інструкція, як її заповнювати. Мешканцям Квебеку "пощастило" подвійно: в них не одна, а аж дві декларації. Одна — для федерального уряду, а інша — для рідного, квебекського. І, відповідно, дві книжечки з інструкціями — одна заплутаніша від іншої.

Можна, звісно, засісти за папери і з усім тим розібратися. Багато хто так і робить. Але якщо помилишся — можеш потім отримати неприємний сюрприз. Уряд про тебе не забуває і ретельно перевіряє декларації. Якщо виявиться, що ти нарахував собі забагато податків — різницю повернуть; якщо навпаки — різницю відберуть з відсотками, що набігли від часу подачі до моменту перевірки.

Читайте також нашу статтю «Заможне життя: як канадці тратять гроші та економлять»

У січні та лютому на пошту та емейл починають надходити листи зі звітами за те, що ти напрацював за рік. Роботодавці надсилають форми T4 (а в Квебеку — ще й так звані Relevé 1), де чітко сказано, скільки ти заробив у даній організації, скільки з тебе вже вирахували податків, скільки ти заплатив за соціальну страховку, за профспілку тощо.

Якщо роботодавців було багато — виходить ціла пачка. Університети та коледжі надсилають інші папірці, де чітко записано, скільки ти їм заплатив за навчання. Не відстають і благодійні організації, яким ти встиг пожертвувати гроші. Щоправда, все частіше доводиться самому заходити на сайт університету, організації чи фірми й скачувати PDF з формами з власного профайла.

Дехто взагалі забуває підготувати вам папери для декларації — і тоді ви перетворюєтеся на Шерлока Голмса, намагаючись пригадати, що ж ви ще робили минулого року і де знайти тих, хто про вас забув. Як правило — пригадуєте й знаходите, після чого «знахідка» згадує про ваше існування і зі словами «Ой, вибачте!» виписує усе, що треба.

Я ж кажу — національний канадійський спорт!

А ще цікавіше, коли у вас є діти. Бо тоді кількість паперів, які вам треба зібрати, збільшується. Ви записали дитину до літнього (чи зимового) табору? На спорт? На музику чи малювання? Дитина ходить до садочка, дорожчого від 7 доларів на день? Збирайте квитанції. Усе це можуть вирахувати з податків.

Ваші дідусь чи бабуся живуть з вами, а не в будинку пристарілих? І тут можуть бути якісь податкові пільги.

Податки у Канаді

Канада славиться великими податками — як федеральними, так і провінційними. Звісно, у кожній провінції вони свої. Приміром, у багатій нафтою Альберті податки дещо нижчі, а в Квебеку, де найдешевша на континенті вища освіта й відносно недорогі дитячі садочки, сплачувати треба значно більше. Бо в усьому світі не буває безкоштовних послуг. Або ви платите більше податків — і уряд частково оплачує певну послугу вам і тим, хто заробляє менше. Або ж ви віддаєте менше податків — і тоді платите повну ціну, наприклад, за дитячий садок чи університет, як у США.

Якщо коротко, то в нас у Канаді чим більша зарплатня, тим більший відсоток податків беруть з тебе. Для більшості середнього класу йдеться про, приблизно, третину зарплатні. Зазвичай, усе вираховують безпосередньо з зарплатні — тобто, вам автоматично платять менше, ніж мали б, а решту відправляють державі.

Але суму податків можна зменшити post factum, тобто, пізніше. Якщо ви платили за навчання в університеті чи коледжі. Якщо ви жертвували гроші благодійним організаціям. Якщо ви відкладали гроші на пенсію. Звісно, це не значить, що якщо ви дали на благодійність 100 доларів, то й податки зменшаться на сотню. Йдеться про «знижки» на якийсь відсоток, який треба рахувати за відносно складними формулами. Та все ж це краще, ніж нічого.

Податки та діти

Для кожного мешканця є певна базова сума «податкової знижки», яку вираховують з суми, яку ти мав би заплатити. Крім того, якщо чоловік чи дружина заробляє менше від 11 тисяч канадських доларів, то інший(-ша) партнер(-ка) має право на певну знижку.

Також є знижки за кожну дитину, за яку ви відповідаєте. Вони не те щоб великі, але краще, ніж нічого. Тобто, якщо в вас 4 дітей — маєте 4 «знижки».

Коли у вас є діти до 18 років, то ви чи ваша дружина можете отримати податкові пільги за численні батьківські витрати. Тут є кілька категорій. Наприклад, плата за дитячі садочки. Садочки в Канаді недешеві: 50 доларів на день не вважається «задорого». У Квебеку значно дешевше, можна знайти й за 30 $ на день.

А донедавна були фінансовані державою садочки по 7 $ на день: черги там були колосальні, люди чекали роками, а отже, тепер такі ціни залишили виключно для сімей з низьким доходом.

Не пізніш як у березні кожен садочок — державний чи приватний — має видати батькам документ, де вказано, скільки вони заплатили. Це — для податкової декларації.

А є у податковій декларації така категорія, яка так і називається: «спортивні й художні заняття». Якщо дитина ходить на футбол, балет, карате, музику, плавання, малювання тощо — а це не дешево — ви можете повернути бодай частину грошей. А радше — заплатити трохи менші податки.

Читайте також нашу статтю: «Розвивалки» у Канаді: плавання, хокей, скаути. Ще можна вивчати магію у школі»

Залишати дитину до 12 років насамоті цілий день у Канаді заборонено. А далеко не в усіх канадців є бабусі, готові сидіти з дітьми цілі канікули. Отже, табори є не тільки літні, а й зимові, весняні й осінні — за кількістю шкільних вакацій. Табори відносно дорогі. На щастя, частину витрат можна, знов таки, вирахувати з податків.

А що робити з повнолітніми дітьми? Якщо дитина старша від 18 продовжує навчання у коледжі чи університеті й далі живе у вас вдома, то вона може погодитися, щоб плату за навчання вираховували не з її податків, а з ваших. Але тут є певні умови: студент, здається, втрачає право на якісь інші податкові пільги. Але, знов-таки, деталей тут багато.

Багаті теж плачуть

Гроші за дитячі гуртки та секції вираховують з податків не всім. Якщо ваше подружжя має «занадто» великий дохід, то таких «знижок» вам не дають. Що таке «великий дохід», кожна провінція вираховує по-своєму. Але, переважно, йдеться про суму більшу від 130 тисяч доларів на рік.

Приватні підприємці

У березні приватний підприємець підраховує свої доходи за попередній календарний рік і вказує їх у декларації. Зрозуміло, що податки платиш лише з тої суми, яку заробив. Коли заробітку дуже мало, то й податків сплачувати не треба. Якщо приватний підприємець займається своїм приватним підприємництвом удома, то з податків можна вирахувати частину витрат на житло — страховку, телефон, інтернет.

Та знов-таки є численні подробиці, а розібратися в них нелегко. Але це все одно більше, ніж 5% з отриманого доходу, які платять приватні підприємці в Україні.

Подробиці

Деталі — річ прикра. А податкові декларації ними заповнені донесхочу. Якщо посидіти й розібратися, то можна усе зробити самому. Що я й робив багато років. Але коли живеш в одній провінції, а працюєш у сусідній, коли працюєш вдома або ведеш свій бізнес, або коли з‘являються якісь неочевидні ситуації, то краще звернутися до спеціалістів. З чого й годується чимало бухгалтерських фірм, великих і маленьких.

«Подарунок» у травні

Податкові декларації треба відправити не пізніше від 30 квітня (за запізнення — штраф). Але держава заохочує відправляти їх якнайраніше, бажано — у березні. Чим раніше подаєш декларацію, каже податкова агенція, тим швидше отримаєш повернення податків.

Читайте також: Чиновники однакові в усьому світі. Але в Канаді система працює ефективно, в Україні – ні. Загадка

Податки автоматично вираховуються із зарплатні, а інформація про навчання, благодійність, дитячі секції тощо надається лише по закінченні календарного року. Тож виходить, що деякі сім‘ї сплатили більше податків, ніж мали. Отже, держава повертає громадянам зайве. Десь у травні/червні на рахунок багатьох канадців перераховують ці гроші — інколи по кілька тисяч доларів.

Це схоже на різдвяний подарунок і стає у пригоді перед літніми відпустками... або перед червневою сплатою податку на нерухомість. (Про це детально читайте у нашій статті: Як фінансувати школи? В Канаді кожен власник нерухомості платить "шкільний податок )

Само собою, якщо податків сплачено недостатньо — держава вимагає доплатити.

діти канада податки досвід

Знак гривні
Знак гривні