П

Патрульний зупинив Лексус, приїхав адвокат, тепер судять поліцейського

Патрульний Денис Євдокіменко вдягнув кайданки на харківського адвоката, коли той відмовився виконати його вимогу не заважати роботі евакуатора. Проти патрульного відкрили кримінальне провадження з максимальним строком до 8 років ув’язнення.

Текст і фото: Дарина Воропаєва

В лютому 2018 року патрульний Денис Євдокіменко з напарником зупиняє машину «Лексус». Авто засвітилось у системі «Рубіж», де зібрані дані про автомобілі, що перебувають у розшуку – за кредити, борги, штрафи тощо. Патрульні викликають евакуатор для доправлення авта на штрафмайданчик. А водій викликає свого адвоката – Юрія Кубая.

Прибувши на місце події, Кубай спочатку сперечається з поліцією з приводу документів на арешт авта. Патрульні кажуть, що потім Кубай фізично блокує евакуатор – стає між ним та «Лексусом».

Патрульний Євдокіменко декілька разів просить Кубая відійти, посилається на нормативно-правові акти, попереджає, що застосує фізичну силу. Кубай не рушає з місця й каже, що патрульний «може спробувати застосувати силу». Євдокименко так і робить: відводить від евакуатора, вдягає кайданки та проводить до патрульної машини, зачитавши постанову патрульного.

Через деякий час проти Євдокіменка відкривають провадження. Потерпілий Кубай звернувся до прокуратури Харківської області з заявою про вчинення близько 10 кримінальних правопорушень з боку патрульного. На сьогодні поліцейському оголошено обвинувачувальний акт за ст. 365 ч.2 та 366 ч.1 ККУ, а справу скеровано до Дзержинського суду Харкова.

І ось патрульному загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі, він відсторонений від посади строком на 1 місяць.

На засіданні суду та в коридорах

Справа набула розголосу. На підготовче судове засідання, яке відбулось 12 вересня, прийшло близько 50 людей – підтримати Євдокіменка. Втім, потрапити до зали суду змогли не всі. Дві лавки в залі були щільно заставлені горщиками з квітами. А працівник суду дозволив залишитись лише тим, хто встиг зайняти сидячі місця. В результаті, до 15 людей залишились за дверима.

Ліворуч з портфелем - адвокат Юрій Кубай, праворуч з телефоном і посмішкою - Денис Євдокіменко

У чому звинувачують?

Патрульного Дениса Євдокіменка звинувачують у перевищенні повноважень та підробці документів за статтями 365 ч.2 та 366 ч.1 ККУ.

Адвокат патрульного зазначив:

«Для нас є незрозумілим формулювання обвинувачення. Чому не було крайньою необхідністю для патрульного відтрутити Кубая, якщо той заважав роботі евакуатора? І яких дій повинен був дочекатися мій підзахисний від Кубая, якщо той заважав роботі евакуатора? Євдокіменко діяв законно, попередив, намагався навіть відштовхнути, щоб не було заважання його законній роботі. Закон дає право одягати наручники, якщо особа не виконує вимогу поліцейського».

Прокурор Микола Сорока в ході засідання доводив свою позицію:

«Обвинувальний акт складений чітко у відповідності до вимог закону. Прокуратура бачить порушення у застосуванні насильства та в необґрунтованому затриманні нашого потерпілого. Я вважаю, що оцінка доказів, до якої вдалась сторона захисту, стосується розгляду справи по суті. Зараз ми не можемо оцінювати ті чи інші докази, ті чи інші матеріали для доведення вини».

Варто зазначити, що у відкритому доступі є оперативний відеозапис з нагрудної камери патрульного:

Для зручності читачів, Тексти дають розшифровку діалогу між Євдокіменко і Кубаєм з моменту, коли останній став перед евакуатором:

(5:08)

Євдокіменко: Відійдіть, будь ласка, від евакуатора.

Кубай: Ні, не відійду.

Євдокіменко: Я застосую фізичну силу до вас, якщо ви не відійдете.

Кубай: Ну спробуйте. Я адвокат, попереджаю.

Євдокіменко: Попереджаю, що я веду відеозйомку.

Кубай: Ведіть відеозйомку. Пред’явіть, будь ласка, документи, на основі яких ви здійснюєте евакуацію.

Євдокіменко: Ми пред’явили. Будь ласка, відійдіть. Я буду застосовувати фізичну силу.

Кубай: Застосовуйте.

На цьому моменті патрульний відводить Кубая в сторону. Продовжує повторювати: "Будь ласка, залиште цю територію".

Євдокіменко: Будь ласка, відійдіть звідси. Відійдіть. Не чиніть спротиву, будь ласка, я поліцейський. Відійдіть звідси. Це законна вимога, будь ласка, відійдіть звідси.

Кубай: Не можу. Там стоїть мій портфель.

Євдокіменко: Ви затримані за злісну непокору вимогам поліцейського. Спиною до мене.

Євдокіменко вдягає на Кубая кайданки та веде до патрульної машини.

Також Євдокіменку висувають звинувачення в службовому підробленні документів – протоколу затримання і протоколу про вчинення потерпілим адміністративного правопорушення.

Оперативну зйомку з місця подій можна переглянути на другому відео:

Чи входить у компетенцію адвоката блокування евакуатора?

У ході засідання адвокат Мельниченко просив надати правову оцінку діям адвоката водія – Кубая: «Чи передбачена законом про адвокатуру така дія, як перешкоджання роботі евакуатора та поліції, й чому ці дії були нормальними з точки зору закону? Чому Кубаю було безпечно знаходитись між «Лексусом» та евакуатором, і поліцейський не повинен був вивести його звідти?»

Сам Денис Євдокіменко у інтерв’ю журналістам підтверджує, що не розуміє висунутих йому звинувачень:

«Мені інкримінують те, що я виконував свою роботу. У матеріалах справи будуть відеозаписи з моєї камери, і там видно, що мені немає чого соромитись».

Прокурор Сорока в коментарі Текстам пояснив, як мав би повестись поліцейський у тій ситуації:

«На відео ми бачимо, що адвокат зупиняється біля автомобіля, до нього підходить поліцейський і одночасно з виштовхуванням каже: «До вас зараз буде застосовано силу». Не дочікуючись жодної реакції. Він міг би сказати: «Відійдіть, бо якщо не відійдете, до вас буде застосована сила».

Потерпіла сторона – Юрій Кубай – прокоментував журналістам: «Те, що я є адвокатом, ніяким чином не є обтяжуючою обставиною для поліцейського. Я не маю на меті посадити патрульного. Але хочу отримати об’єктивне рішення у справі, закінчити суперечку й з’ясувати, хто правий».

Горщики з квітами на лавках для людей

У перерві судового засідання виникла суперечка між людьми, що прийшли підтримати Євдокіменка і змогли потрапити до зали через брак місць, й працівником суду:

«Ми думали, що прийшли до суду, а виявилось – до оранжереї! Хіба лавки тут для квітів поставлені? Не для людей? Ми напишемо заяву, що це умисне перешкоджання доступу громадян до судових засідань».

Після перерви всі, хто прийшов підтримати Дениса, змогли зайти до зали суду й спостерігати за оголошенням ухвали.

За рішенням судді Аркадової обвинувачувальний акт повернули на доопрацювання через ряд формальних помилок.

Надалі є два варіанти розвитку подій: або прокуратура подасть апеляцію, або відбудеться ще одне підготовче судове засідання. Лише після цього справа розглядатиметься по суті.

суд поліція харків

Знак гривні
Знак гривні