Н

Наступного року РФ добудує інфраструктуру для поставок газу в обхід України. Чим це загрожує, і як протидіяти?

«Труба» не тільки давала нашому бюджету близько 2 млрд. доларів доходу, але й була своєрідним запобіжником проти великої війни з Росією. Все про газ в обхід України, і як краще цьому протистояти, читайте у нашому проекті.

Над проектом працював: Микола Добиш

Повністю історію про те, як Росія завершує будівництво газогонів в обхід України і як має діяти Київ, читайте тут. Також дивіться карти

Попри численні протести і обурення України, США та країн Центральної Європи, Північний потік-2, скоріше за все, збудують. Німеччина сильно зацікавлена у дешевому російському газі, який потрібен для хімічної промисловості, а газогін, який будується від Балтики на південь Німеччини, дозволить німцям стати хабом для транспортування газу в інші країни.

У квітні цього року завершилося будівництво першої нитки ще одного газопроводу, TurkStream, через Чорне море (16,75 з запланованих 31,5 млрд кубометрів). Однак, Росія планує постачати ним газ не лише в Туреччину, перекриваючи 12—13 млрд кубометрів, які щорічно туди транспортуються через південь України, а й зробити додаткові відгалуження в Болгарію та Грецію.

Щоб прочитати текст повністю і подивитися інтерактивну карту, клікайте на малюнок.

У цій ситуації Україна має двох головних союзників: Європейську Комісію та США. Отже, українському уряду і президенту слід працювати над виконанням їхніх вимог. Зокрема, провести «анбандлінг» (unbundling) Нафтогазу, що означатиме розділення компанії на дві, одна з яких займатиметься лише транспортуванням газу. Цю нову компанію слід продати іноземним інвесторам з можливістю залишити частку власності в руках Нафтогазу. Поступ у цьому питанні посилить переговорні позиції України по «Північному потоку — 2».

Процес відбору партнера для спільної експлуатації української ГТС офіційно розпочався ще в кінці грудня 2017 року з кінцевим терміном подачі заявок 1 лютого (згодом було продовжено до 1 березня). Відтоді не відбулося просування вперед, хоча зголосилися 10 європейських компаній.

Ось що каже Наталія Бойко, заступниця міністра енергетики та вугільної промисловості: «Графіки зірвані з однієї простої причини: до кого ми залучаємо партнера? Немає рішення по «анбандлінгу» — немає офіційного рішення по графіках» (коментар в експертній дискусії, організованій Українським інститутом майбутнього).

Повністю історію про те, як Росія завершує будівництво газогонів в обхід України, читайте тут. Також дивіться карти

газ інфографіка війна росія

Знак гривні
Знак гривні