Ч

Чому наші чоловіки не вміють так вдягатись?! Чим турки підкорюють львів'янок

Аеропорт імені Данила Галицького. Тролейбус №9, забравши пасажирів, зачинив двері й рушив, лише після цього кондуктор повідомила: "Вагон їде в депо". "What does it mean", - з таким питанням, протискаючись крізь натовп людей у салоні, молодий турок підійшов до дівчат, які весело про щось говорили. "Sorry, сan I get to the center?" (Що відбувається? Чи можу я дістатись до центру?) Як і до інших великих українських міст, до Львова почало приїздити багато турків. Чимало з них не приховують, що хочуть познайомитися з дівчатами. Як їх сприймають зазвичай релігійні галичанки?

Досліджував: Сергій Прусак

Дівчата почали пояснювати, що йому доведеться змінити транспорт, мовляв, з цим щось сталось. І поцікавились, чи він вперше прилетів до Львова. Виявилось, уже вп'яте, але ще погано орінтується, тож попросив йому допомогти, а заразом і запитав номери телефонів своїх нових знайомих...

Рейси між містами Туреччини і Львовом останнім часом стали чи не найбільш затребуваними, звісно, це чудова можливість для українців відвідати улюблену для відпочинку країну. При тім, і турки стали частими гостями західної столиці України. Здавалося б, усім добре, туристи милуються красою міста, смакуючи галицькі страви, місцевий бюджет поповнюється. Але раптом про Львів заговорили, як про столицю секс-туризму... І хоча сюди з'їжджаються гості з різних куточків світу, таку "славу" пов'язують саме зі збільшенням потоку чоловіків з Туреччини.

Та чи не перебільшені такі чутки? Власне, аби знайти відповідь на це запитання, я вирушив до Львова.

Стильні й галантні мачо

Туристи з кожної країни зазвичай мають свої улюблені місця для відпочинку в місті, яке відвідують. Тому я поцікавився у знайомих львів'ян та місцевої інтернет-спільноти, де здебільшого проводять час турки. Список виявився чималим, і це не дивно, адже Львів славиться своїми численними барами, рестораціями й нічними клубами. До того ж, з'ясувалось, що основним атрибутом турецьких завсідників обов'язково є кальян, тож коло звузилось.

Компанія турків у Львові. Фото і з турецького туристичного сайту

Заходжу до кав'ярні біля площі Міцкевича, яка донедавна серед львів'ян вважалась дещо претензійною, бо там полюбляли проводити час чоловіки з товстими гаманцями. А останнім часом вчащають іноземці, в тому числі й турки. Обираю місце на терасі, за сусіднім столиком компанія чоловіків обговорює робочі питання, з іншого боку - двійко молодиць. Їхня розмова виявилась цікавішою.

"Дивись, який красень! Який же він стильний, от чому наші чоловіки не вміють так вдягатись?!"

Стало цікаво, чи не про мене, бува... Та де там, неподалік з філіжанкою кави (як кажуть у Львові) і кальяном відпочиває турок. Дівчата ділились своїми новинами, але раз за разом повертались до розмови про цікаву їм особу. Зрештою, одна з них встала і пішла в напрямку столика, за яким сидів турок. "Ми з подругою посперечались, якого ви зросту", - з посмішкою почала вона. Після кількох фраз чоловік запросив їх скласти йому компанію і покликав офіціантку, аби зробити додаткове замовлення.

"Так, турки вигідно вирізняються серед жителів та гостей міста, як завдяки своїй зовнішності типу "мачо", так і європейському стилю одягу, - розповіла мені давня знайома Ірина. – Не виключено, що вони їздять сюди не лише за тим, аби поблукати вузькими вуличками й помилуватись архітектурою... Але не треба робити з мухи слона. Якщо бодай трохи поспостерігати за їхньою манерою поведінки, одразу зрозумієш, вони поводяться дуже чемно і виявляють неабияку повагу до жінок.

Цим, до речі, й підкуповують багатьох львів'янок. Українські чоловіки не надто балують нас галантністю й увагою, а ці засипають компліментами, не приховуючи свого захоплення, ще й щедрі".

Мене запевнили, що здебільшого турки пропонують познайомитись, якщо бачать, що дівчина посміхнулась, проявляючи зацікавленість.

"Якось ми з подругами сиділи в кав'ярні, й дівчата помітили, що один з відвідувачів зі східними рисами постійно поглядає на мене, - продовжила інша знайома, Леся. - Коли я глянула в його бік, він підняв келих з вином і злегка схилив голову. А коли ми збирались залишати заклад, підійшов офіціант і поклав біля мене серветку, на якій було написано ім'я (Mehmet) і номер телефону. Я посміхнулась, це справді мило, мені здавалось, так вже давно ніхто не знайомиться. Але в мене є хлопець, тож я так і не подзвонила".

Krasavitca privet

Щоправда, дещо сміливіше туристи з Туреччини діють в інтернеті, шукаючи знайомств серед львів'янок. Ось кілька запитів, якими зі мною поділились жительки міста при інтернет обговоренні цієї теми:

Osman ozturk: "Hello Olena, How are you there? Wish you have a nice day:)"

Erman Okur: "privet krasavitca. znakomica?"

Feyzullah: "Ты очень красивый. Хочу втретитса видить твои глаза и улыбка".

Fady Fadydidou: "wow. Я был поражен вашей красоты. Вы в любой красоты и элегантности. Здравствуйте. Как дела"

- Так і є, турки дуже активно знайомляться через інтернет. Мало не щотижня отримую такі пропозиції, - ділиться висока й струнка 26-річна Світлана з довгим білявим волоссям. - Якось мені самій стало цікаво, чи справді в такий спосіб вони шукають собі дівчину на ніч, відповіла на запит у ФБ, зав’язалось листування. Виявилось, що турки сюди їздять не лише заради туризму, а ще й для того, аби підівчити мову - англійську та російську. В їхній країні для розвитку туристичного бізнесу це дуже важливо.

- Дивно, - відреагував я, - до Львова - по російську?! Логічніше з такою метою до Києва летіти, рейсів у цьому напрямку не бракує. Зрештою, чомусь вони активно обирають саме дівчат для такого роду допомоги... І що, навіть не натякали на побачення чи якісь стосунки?

- Чому ж?! Звісно, були спроби. Але все залежить від намірів самої дівчини. Зрештою, я не кажу про сайти знайомств, де зазвичай одразу переходять до обговорення ціни. Особисто мене не цікавлять турки, тому я лише знайомила їх з містом, допомагаючи вдосконалити англійську. Та й мені корисно попрактикуватись у мові.

Хоча є й інші випадки. Наприклад, моя знайома поділилась історією своєї колежанки. Дівчина вже більше року була самотня, її покинув наречений, ще й з роботою почались проблеми. А якось на її аккаунт написав доволі симпатичний турок, сказав, що планує часто прилітати до Львова у відрядження, спитав, чи не може вона допомогти йому знайти помешкання.

Зрештою, між ними зав'язались стосунки, він буває тут один - два рази на місяць, але регулярно надсилає їй гроші. Хтозна, може в Туреччині у нього є дружина й діти, а може, в інших країнах чекають такі самі коханки.

Але подруга цим не переймається, вірить, що колись отримає від нього каблучку, заплющуючи очі на той факт, що в турків не прийнято займатись сексом до шлюбу. Щоправда, її мама категорично проти зятя з тієї країни, наполягає, аби та знайшла собі українця. Та львів'яни після 40 (а саме такого віку чоловіка шукає моя подруга) не дуже активно знайомляться, не квапляться кликати заміж, та й бажання фінансово підтримувати не демонструють".

"Адін роза, патаму што ти для мєня адін"

За столиками одного з пабів на вулиці Лесі Українки гамірно. Знаходжу вільне місце, замовляю запашну львівську каву. А поки чекав, звернув увагу на турка, який курив кальян наодинці. На його столику у вазі стояла троянда. "Чекає даму серця, - подумав я. - Цікаво, якої вона національності".

- Пробачте, у вас можна взяти стілець? - звернулись до нього нові відвідувачі.

- Ізвінітє, нєт.

- Але ж ви один, а за столиком ще три вільних стільця...

- Я жду свой девушка і нє знаю, где она захочєт сєсть, - відрізав турок.

За кілька хвилин справді підійшла дівчина, турок засяяв, переводячи погляд з її облаччя на глибоке декольте. Підвівся, запропонував сісти, приставив стілець, а ті, що не знадобились, віддав компанії за сусіднім столиком.

"Татьяна, я щаслів, што ти прішла! Какая ти красівая", - залицяльник з Туреччини одразу почав засипати україномовну дівчину компліментами. А тоді згадав про квітку: "Ета тєбє. А знаєш, пачєму только адін роза? Патаму што ти для меня адін".

З їх розмови стало зрозуміла, що це перше побачення, та вже десь на 30 хвилині зустрічі чоловік зняв зі своєї руки срібний браслет і повісив на зап'ястя львів'янки: "Будєш сматрєть на нєго і мєня вспомінать". Дівчина почала розглядати подарунок, а її кавалер пояснив, що на прикрасі зображено "тугру": мовляв, це символ влади.

"Тонкий натяк, ти хочеш мене привласнити?" - засміялась львів'янка, але перейшла на зрозумілу йому мову й сказала, що не може прийняти такий дорогий подарунок. Та після його слів: "Ти абідіш мєня" - погодилась.

Спостерігати за цією парочкою було так цікаво, що я замовив собі шось поїсти. За цей час турок вже торкався її оголоного плеча й зауважував, що в Туреччині вона б не змогла носити такий одяг. "Тєло женщіни должен відеть только єйо мужчина". Здавалося, в нього серйозні наміри, можливо, шукає собі дружину.

Та після вечері чоловік запропонував взяти таксі й відвезти Тетяну додому, а потім додав: "Но єслі ти хатєть заєхать ка мнє, толька скажи"...

А ввечері я зустрівся з давніми друзями в одному з нічних клубів, який порадили для моїх спостережень. Перше, що впадає в очі - повний зал красивих молодих дівчат, за танцями яких спостерігають в тому числі й турки. Але тут вони помітно активніші навіть за українців - зрештою, концепція таких закладів спонукає до знайомств. Тож незабаром я побачив, як до столика з чотирма відвідувачками офіціант приніс пляшку шампанського, показуючи в бік компанії турків. Невдовзі вони об'єднались і продовжили відпочинок разом.

На іншому турецькому сайті, котрий присвячений Україні, згадується львівський клуб Sankoff. "Ви відразу помітите, що середній клас приходить сюди", - йдеться в описі.

"Я часто буваю у Львові по роботі, тож маю можливість зауважувати, що і як змінюється в місті. Останніми роками Львів розквітнув, тут справді суттєво побільшало туристів, зокрема, й турків. Але ж це природньо, рейсів щороку стає все більше. Львів - дешеве для іноземців місто, тому сюди й летять як на сімейний відпочинок чи з метою пізнання цієї частинки світу, так і в пошуках сексу, - зауважив один з моїх знайомих, Алвіс з Риги. - Так, зараз тут є передумови для розвитку секс-туризму, більше того, це явище вже з'явилось у Львові, чому сприяють також і борделі, орієнтовані на іноземців.

До слова, нещодавно в мережі доволі жваво обговорювали цю тему. Чимало учасників дискусії стверджувально висловлювались, мовляв, турків манить до Львова в тому числі й можливість секс-туризму. Тож зважайте на досвід Латвії".

За словами Алвіса, свого часу, після отримання незалежності, в Латвію пустили багато лоукостів, зокрема, з Британії. От тоді й почались проблеми, бо британці швидко оцінили переваги країни з нестійкою економікою та красивими жінками. Вони почали прилітати гучними компаніями на вихідні, нерідко вже п’яними, не приховуючи, що шукають секс-розваг. Лише через кілька років владі довелось визнати таку проблему, а в містах з'явились біл-борди з соціальною рекламою: "stop sex tourism!"

Є надія, що до цього у Львові не дійде.

Львів турки туризм суспільство

Знак гривні
Знак гривні