Я

Як падали ціни на житло перед фіналом Ліги чемпіонів (ІНФОГРАФІКА)

Середня вартість заброньованих на booking.com номерів - приблизно 40 тисяч гривень. В день чемпіонату знайти пристойну ночівлю на двох можна було за 2-3 тис. грн. В ніч з 26 на 27 травня медіана вартості оренди готелю або хостелу для двох осіб складала 3 тис. грн, апартаментів — трохи більше за 13 тис.грн. Навіть у другій половині дня 26 травня дехто вперто тримав марку — 100 тис. грн. Проте, однозначно вигідніше було шукати житло в день Чемпіонату, ніж у будь-який інший день травня.

Автор: Євгенія Дроздова

Станом на 4 травня, коли до головної футбольної події року залишалось майже 20 днів, сервіс booking.com містив всього 16 оголошень із захмарною вартістю помешкань — середня ціна номера на двох на 25-27 травня складала понад 150 тис. грн. На "нефутбольний" день за ці гроші можна винайняти пристойний номер на цілий квартал.

Але вже наступного дня, коли медіа почали масово писати про захмарні ціни, значно побільшало приватних оголошень — кияни пропонували гостям свої квартири, заміські будинки, вілли. 5 травня кількість пропозицій на booking.com зросла майже до півсотні, а 7 травня їх стало більше трьохсот. Здавали навіть стоматологічні кабінети. Але це — крапля в морі, бо до Києва їхало близько 20 тисяч додаткових туристів.

З цього можна зробити висновок як про нерозвиненість готельного ринку, так і про слабкий дух підприємництва і млявість киян. Майже ніхто із мешканців столиці заздалегідь не планував здати квартиру аби додатково заробити, аж поки про цю можливість не почали кричати ЗМІ.

Щоб збільшити графік, клікніть на нього

На графіку представлена вартість проживання двох осіб протягом двох днів — з 25 по 27 травня. Для того, аби краще було видно розподіл ціни, ми прибрали з графіка 60 позначок (1% від загальної кількості) — це пропозиції вартістю понад 350 тис. грн. Проте вони враховані при підрахунку медіани.

Ми стежили за цінами тільки на booking.com і тільки по Києву. Інші сервіси не моніторили. Згодом виявилося, що фанати знімають готелі в Житомирі за «нефутбольними» цінами. Деякі компанії фанатів жили в університетських гуртожитках.

За повідомленнями ЗМІ, кілька тисяч гостей безкоштовно розмістили в себе кияни, які самооргнаізувалися після повідомлень про захмарні ціни в готелях. Група на Фейсбуку, яка пропонувала безкоштовне поселення, налічує понад 8 тисяч киян. Також існує думка, що при ранньому бронюванні ціни на ночівлю в Києві не були такими захмарними, але ми не маємо даних, щоб підтвердити чи спростувати це твердження.

Майже 80% оголошень кияни розмістили англійською мовою або латинською транслітерацією, інші 20% — російською чи українською, а ось іспанською — жодного.

Ближче до події ціни цілком закономірно почали знижуватися. Наприклад, 4-го травня за номер на двох готель "Нивки" просив 152 тис. грн, а 22-го травня вже 53 тис. грн. А ось, наприклад, Luxury Central Apartments 4-го травня пропонували поселитися за 602 тис. грн, а 26-го травня за 16 тис. грн. — щоправда, це були різні номери.

За три дні до події медіана цін на готелі впала до 20 тис. грн, на приватні оголошення — до майже 36 тис. грн.

В день чемпіонату знайти пристойну ночівлю на двох можна було за 2-3 тис. грн. Хоча епічного спаду цін не відбулось. В ніч з 26 на 27 травня медіана вартості оренди готелю або хостелу для двох осіб складала 3 тис. грн, апартаментів — трохи більше за 13 тис.грн. Навіть у другій половині дня 26 травня дехто вперто тримав марку — 100 тис. грн. Проте, однозначно вигідніше було шукати житло в день Чемпіонату, ніж в будь-який інший день травня.

Кияни намагались зацікавити іноземців затишними зручними кімнатами, характеризуючи апартаменти як "cozy" та "comfortable".

В той час як більшість “штовхала” дах над головою, дехто, здається, цілком успішно пропонував “стиль життя”.

Апартаменти майже за за 600 тис. грн з водієм, гідом і обіцянками чогось більшого (OSCAR Apartment, car with Private Driver + Guide and more Included in price), проілюстрований пишногрудою дамочкою з келиxом пива, протримався на сайті всього чотири дні — з 9 по 12 травня.

Апартаменти майже за 600 тис. зняли протягом 4-х днів

23 травня зʼявилась пропозиція для дорослих — відомий у Києві секс-готель “Сherry Twins” (пропонує спеціально обладнані номери для пар) виставив свої номери для вболівальників. На період Ліги Чемпіонів заклад підвищив ціну лише у два рази, напевно, розуміючи, що футбольні фанати — не його цільова аудиторія.

Але одна справа — за якою ціною виставляють номери, а інша — за якою люди бронюють. Для тих, хто схильний кусати лікті через втрачені можливості, сервіс іноді показує, за скільки і коли був заброньований той чи інший номер.

Ми зібрали відповідні дані там, де це було можливо.

Графік не відображає усіх заброньованих пропозицій, лише дає уявлення про те, скільки грошей виклали за той чи інший номер (ціна за ніч із розрахунку на 1 людину). Як видно з графіка, найпопулярніша категорія — номери до 40 тис. грн. (приблизно 1150 фунтів стерлінгів).

готель економіка інфографіка datavis футбол

Знак гривні
Знак гривні