У

У Польщі теж грип. Паніки – немає. Держава нормально підготувалася. (ОНОВЛЕНО)

На відміну від України, в Польщі каліфорнійський грип паніки не викликав, оскільки держава подбала про потрібну медичну базу для боротьби з щорічним сезонним грипом.

Польський досвід вивчала: Ірина КОЛОДІЙЧИК

Вже чотири роки у Польщі діє спеціальний Комітет у справах пандемії грипу - в нього входять працівники служби охорони здоров’я, фармацевти, працівники міністерств внутрішніх справ та адміністрації, закордонних справ та військові. Комітет працює над опрацюванням національного плану дій у справах захворюваності на грип, в тому числі на випадок пандемії. Це напівурядова структура, керівники якої підзвітні міністру здоров’я. До нього - крім чиновників - входять два десятки осіб, які є у країні провідними експертами у галузях вірусології, імунології та гігієни здоров’я, а також представники факмакологічних підприємств.

В Україні ж такий комітет скликали пост-фактум, коли епідемія вже прогресувала. План дій узгоджували не для профілактики, а для боротьби. Якась із ланок в українській системі охорони здоров’я забула про головну медичну істину «Краще попередити, ніж лікувати».

Випадки захворюваності на каліфорнійський грип пипу А/H1N1 у Польщі були зареєстровані ще влітку, коли хвиля цього виду грипу торкнулась Великої Британії. Тоді, наприкінці липня, епідемія цього виду грипу вперше спалахнула у Європі.

На цій карті Польщі червоним позначено воєводства, у яких підтверджено захворювання свинячим грипом. Смертей на даний момент не зафіксовано

Польський Головний санітарний інспекторат уже в серпні розповсюдив по всіх навчальних закладах спеціальну брошуру з профілактики А/H1N1, у якій коротко і ясно сформулювано, чому треба «хотіти, уміти і знати», як щодня дбати про здоров’я (це при тому, що навчальний рік в Польщі розпочинається не з 1 вересня, а з 1 жовтня).

Одним із нагальних завдань інформаційної кампанії було попередити паніку, яка охоплювала більшість країн у яких починалася епідемія : повідомити населення, що вірус А/H1N1 не є жодною новою інфекцією, що він вперше з’явився 70 років тому, а «свинячим» він називається тому, що і так усі віруси переносяться тваринами, цей же – конкретно свинями. Також людям пояснювали, що він нічим не страшніший інших видів грипу.

Уряд Польщі уже 11 серпня надав Міністерству здоров’я більш ніж 2,5 млн. злотих (приблизно 7,5 млн гр.) на протидію пандемії свинячого грипу.

Кошти були призначені на обладнання вірусологічної та молекулярної діагностики для воєводських (воєводство – адміністративна одиниця Польщі) лабораторій санітарно-епідемічних станцій. В Україні лише дві лабораторії, котрі можуть виявити шатам А/H1N1.

Україна, ж не змігши підготуватися до епідемії в умовах паніки, змушена була виділяти 1 млрд. грн. на боротьбу з епідемією. Зверніть увагу на різницю в сумах.

На момент початку епідемії більшість поляків вже уявляло, що головним засобом профілактики є не масове скуповування ліків як у нас, а часте миття рук, уникання людних місць і носіння марлевої пов’язки у місцях скупчення народу.

Немає теж масового обов’язкового закриття навчальних закладів по всій країні. Школи закривають лише у тих регіонах, де дійсно кртична кількість хворих.

Сама система охорони здоров’я Польщі була реформована ще в середині 90-х років, коли її було переведено на обов’язкове страхування.

Зиґмунт Бердиховський, директор Інституту східних студій, пояснює: «З грошей, які я щомісяця сплачую, частина іде на майбутні знижки на ліки, частина на публічні лікарні за місцем мого проживання, і частина на т. зв. лікаря першого звернення - фактично мого домашнього лікаря, до якого я звертаюсь у будь-якому випадку, натомість він уже мене скеровує далі. Державного лікаря я обираю сам, можу хоч у сусідньому місті, але чим більше коло потенційних пацієнтів він має, тим більшу зарплату отримує».

Усі щомісячні сплати направляються до Національного фонду здоров’я, який вже на основі виграних грантів дофінансовує конкретні лікарні на їх конкретні цілі.

Приміром, під час нинішньої епідемії в Гданську керівники інфекційних лікарень домовлялися про спільну діяльність, фактично «фронт дій», скерований на цільове отримання коштів із Фонду.

Проте, у Польщі досі точиться дискусія щодо вакцинації від каліфорнійського вірусу грипу A/Н1N1. Процес затримується урядом. Діюча міністр здоров’я Ева Копач, вважає вакцину недостатньо перевіреною, щоб провести масову вакцинацію.

Однак, Европейська агенція у справах ліків, яка дає дозвіл на використання фармацевничних препаратів відкинула ці аргументи варшавського урядовця. У коментарі для однієї з найвпливовіших польських радіостанцій «RMF FM», представник цієї агенції Мартін Харві-Олчерч заявив, що тести щодо безпечності вакцини були проведені серед кількох тисяч осіб, в тому числі серед дітей. Тому агенція спільно з Єврокомісією вирішили використовувати вакцину. «Якщо ви хочете чекати до лютого-березня, щоб отримати максимальні дані (по перевірці вакцини), то грип уже буде у розпалі», - заявив він.

Опоненти уряду вважають, що рішення гальмується не так побоюванням щодо безпечності вакцини, як небажанням уряду витрачати бюджетні кошти і фінансувати вакцинацію. Прихильники вакцинації аргументують свої вимоги прикладом європейських країни, які вже вакцинують своїх громадян зокрема Німеччини чи Швеції. У Швеції, приміром, уряд закупив 18 млн щеплень безпосередньо проти А/H1N1 (щеплення повинні робитися двічі), з метою охопити до 80% громадян. До аномімного щеплення заохочуються навіть робітники-нелегали..

Українську епідемію активно обговорюють у польських ЗМІ. Заходи нашої влади оцінюють скептично.

Що й не дивно. Уряд розповідає, що готувався до епідемії з весни, але куди потрачено 50 млн грн, виділені на підготовку, не відомо. Мало того, не вакциновані навіть лікарі, не кажучи вже навіть про групи ризику і взагалі усе населення.

Колишній міністр здоров’я Польщі Болеслав Пєха у розмові з відомою теле- та радіожурналісткою Монікою Олейнік зазначив, що йому незлагоджені дії нашого керівництва нагадують «державу без держави у стані громадянської війни». На його думку, дії української влади лишень поглиблює паніку і хаос, а не допомагає у боротьбі з епідемією.

епідемія грип реформи польща досвід

Знак гривні
Знак гривні