Я

Як під мікроскопом. Facebook та Google знають про нас набагато більше, ніж ми можемо уявити

Дані, які про вас збирають, включають стеження за вашим місцезнаходженням, програмами, які ви встановили, коли саме ви їх використовували та навіщо. Також можна отримати доступ до вашої вебкамери та мікрофона в будь-який час. Можна побачити ваші контакти, електронні листи, записи в календарі, історію дзвінків, отримані та відправлені повідомлення, завантажені файли, ігри, в які ви грали, ваші фото та відео, музику, історію пошуків в інтернеті, історію переглядів у браузері і навіть радіостанції, які ви слухали.

Переклад з The Guardian

Від Текстів: всі дані, про які йдеться нижче, як засвідчив скандал і компанією Кембридж Аналітика, можуть опинитися в руках у третіх людей, зокрема, і в Росії.

***

Збір наших персональних даних заходить значно далі, ніж можна уявити. Тож я зібрався з духом і подивився сам. Зараз я вас розізлю. Я покажу вам, скільки інформації про вас отримують Facebook та Google, а ви цього навіть не розумієте.

Ні КГБ, ні жодній сучасній спецслужбі й не снилися такі можливості у зборі інформації про громадян, які мають Гугл і Фейсбук

Google знає, де ви були

Google накопичує дані про ваше місцезнаходження (якщо ви увімкнули функцію «відстеження місцезнаходження» кожного разу, як ви вмикаєте телефон. Ви може побачити часову послідовність, де ви були, починаючи з першого дня, коли ви почали використовувати Google на вашому телефоні.

Перейдіть за цим лінком, щоб побачити ваші власні дані - https://www.google.com/maps/timeline?pb

Ось всі місця, які я відвідав за минулі 12 місяців в Ірландії. Зафіксований час доби, коли я був у цій локації, і скільки часу знадобилося на добирання до неї з мого попереднього місцезнаходження.

Карта Google з усіма місцями в Ірландії, які автор відвідав цього року

Google знає все, що ви колись шукали в Інтернеті – навіть видалене

Google зберігає історію пошукових запитів, зібрану з усіх ваших пристроїв. Це означає, що навіть якщо ви видалили історію ваших пошуків на одному пристрої, він все ще може мати ваші дані, записані з інших пристроїв.

Перейдіть за цим лінком, щоб побачити ваші власні дані: myactivity.google.com/myactivity

Google має ваш рекламний профіль

Google створює ваш рекламний профіль, виходячи з вашої інформації, включно з місцезнаходженням, статтю, віком, захопленнями, фахом, зацікавленнями, статусом особистих стосунків, імовірною вагою (чи не хочете схуднути на 1 кілограм за день?) та рівнем доходів.

Перейдіть за цим лінком, щоб побачити ваші власні дані: https://www.google.com/settings/ads/

Google знає всі програми, якими ви користуєтеся

Google зберігає інформацію про кожну програму чи розширення браузера, які ви використовуєте. Він знає, як часто ви їх запускаєте, де саме користуєтеся і з ким через них взаємодієте. Це означає, що вони знають, з ким ви спілкуєтеся через Facebook, з якими країнами спілкуєтеся чи коли йдете спати.

Перейдіть за цим лінком, щоб побачити ваші власні дані: https://security.google.com/settings/security/permissions

Google має всю вашу історію користування YouTube

Google зберігає всю вашу історію YouTube. Тобто він, імовірно, знає, чи збираєтеся ви скоро стати батьком чи матір’ю, чи є ви консерватором, чи є ви прогресистом, чи є ви іудеєм, християнином або мусульманином, чи відчуваєте ви депресію або суїцидальні настрої, чи страждаєте ви від анорексії…

Перейдіть за цим лінком, щоб побачити ваші власні дані: https://www.youtube.com/feed/history/search_history

Дані, які Google зібрав щодо вас, еквівалентні мільйонам документів Word

Google пропонує можливість завантажити всі дані, які він зібрав щодо вас. Я надіслав запит на завантаження, і цей файл мав розміри 5.5 гігабайт, що приблизно еквівалентно трьом мільйонам документів у форматі Word.

За лінком, вказаним трохи нижче, знаходяться ваші закладки, електронні листи, контакти, файли з Google Drive, відео з YouTube, фото, зроблені з вашого телефону, комерційні установи, в яких ви щось купували, товари, які ви купували через Google…

А також дані з вашого календаря, ваші сесії спілкування в Google hangout, історія ваших місцезнаходжень, музика, яку ви слухали, книжки, які ви купували на Google, групи в Google, до яких ви належите, веб-сайти, які ви створили, телефони, якими ви користувалися, сторінки, якими ви ділилися, скільки кроків ви проходили щодня…

Перейдіть за цим лінком, щоб побачити ваші власні дані: https://www.google.com/takeout

Facebook теж має гігантські обсяги інформації про вас

Facebook пропонує схожу опцію – завантажити всю вашу інформацію. Моя зайняла приблизно 600 мегабайт, що становить близько 400 тисяч документів Word.

Дані включають будь-яке повідомлення, яке ви відправляли чи отримували, будь-який файл, всі контакти у вашому телефоні та всі аудіо повідомлення, які ви відправляли чи отримували.

Перейдіть за цим лінком, щоб побачити ваші власні дані: https://www.facebook.com/help/131112897028467

Facebook зберігає про вас все - від картинок-"стікерів" до місця, звідки ви входили в систему

Facebook також зберігає те, що, на його припущення, може вас цікавити - виходячи з тем, щодо яких ви поставили лайки та про які говорили з друзями (мені, вочевидь, подобалася тема "дівчата").

Зразки даних, які Facebook зібрав про автора статті

Без якоїсь логічної потреби вони також зберігають всі картинки-"стікери", які ви коли-небудь відправляли через Facebook (уявлення не маю, навіщо вони це роблять. Це просто якийсь жарт наразі).

Вони також записують час, коли ви щоразу логінилися у Facebook, з якої географічної локації та з якого пристрою.

А ще вони зберігають всі програми, які ви будь-коли пов'язували з вашим екаунтом у Facebook. В такий спосіб вони можуть здогадатися, що мене цікавить політика, веб- та графічний дизайн, що я не мав пари у проміжок часу між Х та Y, коли в мене була інстальована програма для знайомств Tinder, і що в листопаді я купив телефон НТС.

(Примітка: якщо ви встановили Windows 10, ось вам зображення лише опцій, пов'язаних з налаштуванням приватності, з 16 вкладеними меню, - і де всі варіанти увімкнені за замовчуванням під час встановлення Windows 10).

Налаштування приватності у Windows 10

У Фейсбуці можуть отримати доступ до вашої вебкамери та мікрофона

Дані, які про вас збирають, включають стеження за вашим місцезнаходженням, програмами, які ви встановили, коли саме ви їх використовували та навіщо, доступ до вашої вебкамери та мікрофона в будь-який час, ваші контакти, електронні листи, записи в календарі, історію дзвінків, отримані та відправлені повідомлення, завантажені файли, ігри, в які ви грали, ваші фото та відео, музику, історію пошуків в інтернеті, історію переглядів у браузері і навіть радіостанції, які ви слухали.

А ось інші способи, якими Google отримує вашу інформацію

Я отримав документ Google Takeout з усією моєю інформацією, і ось структурований виклад всіх способів, якими вони можуть її отримати.

Документ Google Takeout з даними автора

Ось документ з історією пошуків, у якому 90 тисяч окремих записів, включно з зображеннями, які я завантажував, та веб-сайтами, на які я заходив (я проілюстрував це історією моїх запитів на сайті піратських торентів Pirate Bay, щоб показати, якої шкоди може завдати ця інформація).

Історія пошуків автора містить 90 тисяч записів

Google знає, які події ви відвідували, і коли саме

Ось дані мого Google Calendar, які показують всі події, які я до нього додавав, чи дійсно я ці події відвідував, у який час я там був (на ілюстрації – мій візит на співбесіду щодо роботи в маркетинговій компанії, і коли я на неї прийшов).

Запис в календарі Google з інформацією про співбесіду, на яку ходив автор

У Google є видалена вами інформація

А це мій Google Drive з файлами, які я однозначно видалив – включно з моїм резюме, файлом зі щомісячними витратами та записом всіх програм, файлів та веб-сайтів, які я коли-небудь створював. І навіть мій приватний ключ до системи шифрування PGP – я свого часу шифрував ним свої листи, а потім видалив.

Google може знати графік ваших тренувань

Це дані фітнес-трекера Google Fit – вони показують всі пройдені мною кроки, час, коли я йшов на прогулянку, та всі випадки, коли я записував свої заняття з медитації/ йоги/ силових тренувань (я видалив цю інформацію і скасував дозвіл Google Fit її отримувати).

А ще у них є ваш фотоархів - за роки

Тут всі фото, будь-коли зроблені моїм телефоном і відсортовані за роками. Вони включають супровідні дані про те, коли і де я їх зробив.

Google зберігає будь-який відправлений вами електронний лист

Кожен email, який я будь-коли надсилав, разом із видаленими мною або відсортованими як спам.

І це ще далеко не все

Ось короткі підсумки того, що містять тисячі файлів, отримані мною від сервісу Google Activity.

По-перше, будь-яка реклама в Google, яку я переглядав чи переходив на неї, будь-яка програма, яку я запускав чи використовував, включно з часом, коли я це робив, будь-який веб-сайт, який я відвідував, і коли саме, і будь-яка програма, яку я встановлював чи яку шукав у Google.

Історія пошуків автора в Google, починаючи з 2009 року

У них також є всі зображення, які я колись знаходив і зберігав, будь-яка локація, яку я шукав чи по якій клацав мишкою, будь-яка стаття, яку я шукав чи читав, і будь-який пошуковий запит Google, зроблений мною, починаючи з 2009 року. І насамкінець, будь-яке відео YouTube, яке я шукав чи переглядав з 2008 року.

Ця інформація може бути використана мільйоном підлих способів. Кажете, що ви не терорист? А чому ж це ви тоді шукали щось про Ісламську державу? Працюєте в Google і підозрюєте, що дружина вам зраджує? Чудово – просто подивіться історію її місцезнаходжень та пошукових запитів за минулі 10 років. Змогли отримати доступ до чужого екаунту Google? Супер, у вас є хронологічний щоденник усього, що ця людина робила за минулі 10 років.

Це одна з найбезумніших речей сучасного світу. Ми ніколи не дозволили б владі чи корпораціям встановлювати камери й мікрофони в наших будинках, або стежити за нашим пересуванням. Але ми зробили це самі, тому що – і хай все йде під три чорти – ми хочемо дивитися відео з гарненькими песиками.

дані технології фейсбук інтернет гугл

Знак гривні
Знак гривні