Я

«Я плачу, а мене відключили!» Близько тисячі киян на Осокорках залишилися без світла на невизначений термін

«Київобленерго» у вівторок, 24 квітня, о 23.30 вимкнуло електроенергію киянам із об’єднання садових кооперативів «Нижні Сади-2», що на Осокорках. Загалом там мешкає близько 10 тисяч людей. Без електроенергії залишилися близько тисячі будинків, інші чекають своєї черги на відключення.

Автор: Ярослава Тимощук

ОНОВЛЕНО 27.04.2018, 14:19 Після публікації статті на ТЕКСТАХ Київенерго зустрілося з представниками об'єднання кооперативів "Ниєні Сади-2". Вони домовилися про реструктуризацію боргу протягом 6-ти місяців, електроенергію включили

***

Причиною стали 1 мільйон 200 тисяч гривень боргу за електроенергію. Валентина Коргач, голова об’єднання кооперативів, не заперечує несплачених рахунків, проте таке відключення світла – «тихцем, уночі» – вважає несправедливим, і стверджує про тиск на неї з боку начальника департаменту розрахунків "Київенерго" Михайла Вєлікова.

Це лише назва - «дачний кооператив». Насправді цей масив давно перетворився у повноцінний район столиці, і чимала частина нерухомості - це капітальні будинки, у яких мешкають цілий рік. Електроенергія для багатьох з них - це все: освітлення, подача води, взимку - опалення.

Іншою особливістю є те, що мешканці платять за електроенергію, але їх все одно відключають. Це стається тому, що власники будинку платять кооперативу, а той вже - Київенерго. І якщо хтось один не хоче платити (а такі теж є), то відповідальні всі члени кооперативу.

Також борг накопичується через зношеність електромережі. Їй понад 40 років. І виходить,що сума показників з лічильників мешканців менша, ніж сума на «вхідному» лічильнику Київенерго, котрий стоїть на трансформаторі. Проводи до трансформатора належать Київенерго, а від трансформатора до будинків - кооперативу. І їхня зношеність - це проблема власників.

Світла на житловому масиві не стало у вівторок о 23.30. Жителі масиву спочатку думали, що це локальна аварія, адже на гарячій лінії Київенерго повідомили, що вони не відключали масив, і пошкоджень на їхніх лініях немає. Вєліков з «Київенерго» говорить, що мешканців Осокорків попереджували про можливість відключення ще раніше.

Один мільйон 200 тисяч гривень – це частина заборгованості за лютий (200 тисяч гривень) та поточний платіж за березень (один мільйон), стверджує голова кооперативу Валентина Коргач.

«У жодному разі не заперечуємо, що борг існує, і не відмовляємось його сплачувати. 2 квітня наш кооператив написав до генерального директора Київенерго лист з проханням реструктуризувати заборгованість, але ми досі не отримали відповіді.

Натомість, у вівторок пізно ввечері, о 23.30 по всьому масиву від’єднали електроенергію, і в цей же момент вимкнули трансформаторну підстанцію. Світло потім увімкнули, а трансформаторна підстанція – одна з шести у мікрорайоні – так і була відключена. Замість відповіді відключили світло».

Пані Коргач вбачає у цьому особисту неприязнь до неї Михайла Вєлікова. Той, мовляв, добре ладнав із попереднім очільником кооперативу, а Коргач на цій посаді не сприймає. Жінка стверджує, що Вєліков привселюдно обматюкав її за заборгованість, це чули й інші тодішні відвідувачі «Київобленерго».

Також, як стверджує пані Коргач, він пригрозив відключити світло і кинув репліку: «Докерувалася!?». Тож голова об'єднання вважає, що справа не так у сумі боргу, як у мотивах керівника департаменту.

«Для компанії ця сума боргу не є гігантською, але вже пішли міжособистісні розборки», - каже вона.

Як накопичився борг? Голова пояснює, що частково – через застарілі електромережі, частково – через те, що взимку частина мешканців не платить за спожиту електрику, частково через старі лічильники на будинках. Сумарно, за її оцінками, щомісяця набігає недоплати на 200-300 тисяч гривень. Проте, запевняє Валентина Коргач, об'єднання потроху щодня перераховує кошти за електроенергію, по мірі того, як платять мешканці.

Правління кооперативу намагається знайти гроші для погашення боргу. Боржників кооператив відключає від електроенергії; купили пристрій, який визначає, де відбуваються крадіжки з мережі; ціну за електроенергію збільшили (дачні кооперативи часто встановлюють надбавку до загального тарифу); також підвищили членські внески і ввели додатковий разовий платіж для погашення боргу.

Та знов таки, не всі платять, а частина людей, котра приїздить на дачу тільки влітку, не знає про проблеми зі світлом. Але класичні дачники не дуже і переймаються: для них відсутність електроенергії - не така вже й проблема. Шашлик і так можна посмажити.

Зазначимо, що про гігантський борг в об’єднанні говорять вже декілька років, ще коли його очолювало попереднє керівництво, але до відключення не доходило, якось ситуація «розрулювалася». Як саме - ніхто не знає. Серед мешканців говорять, що керівники кооперативу позичали під відсотки гроші, аби розраховуватися з Київенерго.

У «Держенергонагляді», куди зверталися "Нижні Сади-2", їх запевнили, що «Київобленерго» зазвичай йде назустріч клієнтам і не відмовляє у реструктуризації, тобто, в праві поступово погасити борг у змінені терміни. Проте відповіді на лист наразі немає.

Вєліков не приховує неприязні до Коргач: «Жителі вибирають недбалих очільників, які кудись дівають гроші, замість оплачувати послуги за спожиту електроенергію», – каже він.

Службовець "Київенерго" налаштований рішуче: «Є умови контракту, згідно з яким, кооператив місяць у місяць повинен сплачувати рахунки. Неясно, коли ми отримаємо гроші, то чому маємо давати товар, за який нема оплати?»

Він також стверджує, що про відключення голову кооперативу письмово повідомляли заздалегідь. І приписує до суми боргу вже рахунок за квітень, тобто, ще один мільйон гривень.

До того ж, каже Вєліков, він має акти за самовільне підключення електроенергії після того, як «Київобленерго» позбавила кооператив світла у березні. Керівник департаменту стверджує, що цим займаються мешканці: заходять на підстанції, вмикають трансформатори і ставлять навколо сторожів, які пильнують, аби знову не відключили. Після цього, зі слів Вєлікова, обленерго й відімкнуло електроенергію знову.

Дійсно, як дізналися Тексти, в березні Київенерго вимкнуло два трансформатора з шести. Але обурені мешканці, котрі регулярно платили за електроенергію, перекрили дорогу і ввімкнули трансформатори назад, бо в іншому випадку вони ризикували просто замерзнути у своїх будинках: на вулиці стояла температура близька до 0 градусів, ще були заморозки.

Мешканці Осокорків намагаються не допустити відключення електроенергії, за яку платять. В березні це вдалося

Правління не змогло зупинити членів кооперативу і навіть ухвалило спеціальний документ, в якому стверджує, що не має стосунку до повторного включення трансформатора. Цього ж разу виключили зовсім інший трансформатор, ніж в березні.

«Ми дійсно в березні чергували біля нашого трансформатора, аби не допустити відключення. Я живу тут цілий рік і сплачую регулярно. Чому мене мають відключати? Бригада Київенерго приїхала, подивилася на людей біля трансформатора - і поїхала. Одному з мешканців, літньому чоловіку, від хвилювання стало погано, викликали швидку», - розповідає про березневі чергування мешканець району Роман.

Аби уникнути відключення за чужий борг, деякі мешканці Осокорів намагалися укласти договір з Київенерго напряму. Але не змогли. Подолати бюрократичні перешкоди, які виставляє монополіст, виявилося нереально. Адже йому легше працювати з кооперативом і відключати усіх без розбору, а не мати договірні стосунки з багатьма індивідуальними клієнтами. От і виходить, що ті, хто сумлінно платить опинилися у безвиході.

Така проблема спільна для багатьох "садових товариств" України, а особливо тих, які в межах або поблизу великих міст.

Довідка.

Частина "Київенерго", яка займалася постачанням електрики, нещодавно переформатована у компанію "ДТЕК Київські електромережі". Вона належить Ринату Ахметову. Як він став власником цієї та інших енергокомпаній, читайте тут.

Раніше "Київенерго" постачало киянам електрику, воду та опалення. Але нещодавно Київрада повернула під контроль міста підприємства з постачання води і опалення. Постачання електрики залишилося у Ахметова.

Київенерго осокорки енергетика київ конфлікт

Знак гривні
Знак гривні