Н

(Не)Байконур. Звідки насправді СРСР запускав у космос ракети? (Карти і супутникові знімки)

Перший радянський космодром називався Байконур - і саме з нього запустили перший супутник, перших тварин і першу людину у космос. Майже кожен так вважає. Але чи це правда?

Автор: Надя Кельм

Як пише у своїй книзі спогадів “Радянський космічний блеф” журналіст Лєонід Владіміров, необхідність назвати і позначити космодром на карті виникла після тріумфального повернення Гагаріна. Для реєстрації світового рекорду по висоті та дальності польоту СРСР мав вказати місця старту та фінішу. І Кремль збрехав.

Справжній запуск відбувся за 49 кілометрів від селища Торетам, яке згодом перетворилося у закрите місто Ленінськ. Координати космодрома трималися в абсолютній таємниці. А з метою пропаганди і маскування стартовим майданчиком назвали казахське селище Байконур, за 328 км від справжнього розташування космодрому. Навколо Байконуру, який піарили на увесь світ, тоді побудували дороги-обманки та муляжі стартових майданчиків. На випадок, якщо американці фотографуватимуть об’єкт з космосу чи повітря.

Але ж зараз ми бачимо, як ракети запускаються з Байконура! - скажете ви. І будете праві. У 1995 році Ленінськ перейменували на «Байконур». І тепер у Казахстані два населених пункти з з такою назвою.

Про це маскування публічно стало відомо 1975 року, коли на космодром привезли американських астронавтів для запуску у спільному проекті "Союз-Аполон". По поверненню в Штати вони розповіли пресі, що місце запуску відрізняється від позначеного на карті.

Давайте порівняємо сучасну та радянську карти Казахстану.

Клікайте на зображення, щоб збільшити

Сучасну карту дивіться тут

Так виглядає Байконур, назву якого використали для прикриття. Клікайте на зображення, щоб збільшити

Повністю супутникову карту дивіться тут

Ось реальний космодром біля Ленінська, який в незалежному Казахстані перейменували на "Байконур". Клікайте на зображення, щоб збільшити

Повністю супутникову карту дивіться тут

І майданчик, з якого стартував Гагарін Клікайте на зображення, щоб збільшити

інфографіка карти космос

Знак гривні
Знак гривні