У

У Додона спросітє. Росія використала жадібність еліт і антикорупційну риторику, щоб повернути Молдову під свій вплив

Молдовський олігарх Ілан Шор одружений з російською поп-зіркою Жасмін, вкрав з власних банків близько 1 мільярду доларів, які вкладникам повертала держава. Це відбувалося в момент підписання угоди про асоціацію з ЄС. Скандал дискредитував проєвропейські парії, бо ніхто не вірив, що Шор крав сам, підірвав підтримку європейського напрямку руху країни та привів на посаду проросійського президента Додона.

Автор: Іліє Гулька, Кишинів, Журнал де Кишинеу, спеціально для Texty.org.ua

«Європейська інтеграція: звучить добре, виглядає погано!», «Підписання Угоди про Асоціацію Республіки Молдова та Європейського Союзу створить хаос, розбрат, і ми втратимо країну!» - всі ці погрози соціаліста Ігоря Додона, нинішнього президента Молдови, у 2014 році провалилися б разом з його Партією Соціалістів. Однак проєвропейські політики самі протягнули Додону рятівне коло - риторику антикорупції, яку він використав для перемоги на виборах президента і з успіхом застосовує і далі.

У 2012-2014 роках з молдовських банків вкрали понад мільярд доларів. (Про деталі читайте тут) Звичайно, за весь час існування Молдови з її банківської системи «виймали» гроші, але «найвищих» звершень цей процес досяг саме в період активного просування в ЄС і підписання Угоди про Асоціацію.

З банків украли 1/8частину ВВП. Справа викликала шквал протестів, тодішнього прем’єра Влада Філата посадили на 9 років за «пасивну корупцію» (тобто, він знав про злочин, але не запобіг йому), а безпосередній організатор схеми молодий мільйонер Ілан Шор отримав вирок на сім років, але не сидить і оскаржує судове рішення та намагається стати депутатом. Мало хто вірить, що у схемі не були задіяні й інші тодішні та нинішні впливові люди Молдови.

Президент Молдови Ігор Додон в усьому підтримує Росію, хоче перетворити свою країну на федерацію та заважає зближенню Молдови з ЄС і НАТО

Я підкреслюю, що цей мільярд вкрали в той самий час, коли Молдову відвідували Меркель, Байден, Баррозо, Туск та інші міжнародні політичні лідери вищого ешелону. «Саме через це в Молдові за останні 7 років впала довіра до Заходу. Дуже дивна картина: у 2009 році за європейську інтеграцію були 70%, у наступні 7-8 років Захід дав величезні гроші, а у відповідь підтримка європейського вектора впала майже в два рази», - говорить зараз, і небезпідставно, президент Молдови Ігор Додон в інтерв'ю для російських ЗМІ.

ЄС і Молдова - «шкідлива» Асоціація

Контакти проєвропейської кишинівської влади з Брюсселем на початку 2015 року стали «токсичними» для європейських чиновників. Як доказ їх презирства до молдовських політиків наведу одну пам'ятну репліку, яку адресував Штефан Фюле, комісар Європейського союзу з питань розширення та європейської політики сусідства, Дмитру Дьякову, почесному голові Демократичної партії Молдови, яка зараз перебуває при владі. Дьяков запитав у Фюле, що повинна робити Молдова з усіма своїми проєвропейськими партіями - йти на дострокові вибори (під час чергової політичної кризи), чи знайти загальну формулу для спільного правління.

«Ви можете мені сказати, що ви розумієте під словами «проєвропейський уряд»? Можете? Після всього цього досвіду, через який ми пройшли? І особливо після того, як багато хто з нас приїжджає сюди, бачать на кожному кроці прапори ЄС. Ми думаємо - а чи не використовують нас як алібі деякі політики, які не мають жодного відношення до Європейського союзу? Так?» - відрізав Фюле.

В часи цих скандалів народжувалася нова зірка молдовської політики – Ігор Додон. Теж корупціонер, і теж колись проєвропейський політик.

Проєвропейський міністр комуніста Вороніна

Після того, як в липні 2009 року Партія Комуністів Молдови програла парламентські вибори, Ігор Додон, який був спочатку міністром, а потім першим заступником міністра економіки і торгівлі, і прем'єр (2008 – 2009 рр.) Зінаїда Гречана відразу втекли з тонучого комуністичного корабля. Вони та ще одна комуністка очолили Партію Соціалістів.

Ставши головою Партії Соціалістів Республіки Молдова, Ігор Додон відкрито заявив про тісне зближення з Росією. Він декларував, що допоможе висланим з Росії заробітчанам і фермерам, які постраждали від російського ембарго. Додон пообіцяв, що відразу ж після свого приходу до влади він анулює «болісні» бакалаврські іспити і вирішить всі проблеми з Росією, в тому числі для тих, хто скоїв правопорушення. Це було, щонайменше, дивною заявою, оскільки до того його знали як проєвропейського політика.

Додон сьогодні говорить про те, що Євразійський Союз - спосіб убезпечити молдовську економіку, хоча до цього, на посаді міністра, заявляв, і небезпідставно, що ідея інтеграції в цю економічну структуру - на кшталт утопії. «Ті, хто стверджують, що ми можемо інтегруватися в Митний Союз через Джюрджюлестській порт - непрофесіонали. Утопічно вважати, що Молдова може стати частиною цього союзу, оскільки у нас немає спільних кордонів», - твердив Додон до 2011 року.

Важливим акцентом у політичному дискурсі лідера соціалістів є претензія на захист цінностей Православної Церкви, яка нібито постраждала після ухвалення закону про антидискримінацію (закон, серед іншого,забороняє утискати громадян через сексуальну орієнтацію і віру) та легалізацію ісламу в Республіці (тобто, дозвіл мусульманам будувати мечеті). Православна Церква в Молдові впливова і так само, як і в Україні, є вірним промоутером геополітичного порядку Кремля.

Додон почав лякати національні меншини тим, що європейська інтеграція Молдови призведе до її возз'єднання з Румунією і до втрати власної державності.

Та схилити більшість на свій бік допомогла антикорупційна риторика. Він її осідлав, як ми вже згадували, після оприлюдненя інформації про «зникнення» мільярда з банківської системи.

Одночасно із "рідними" корупціонерами, Додон звинувачував і Захід - ЄС, США та міжнародні фінансові установи - в тому, що вони силою нав'язали «молдовському народу» антинародний режим.

Критика лягла на благодатний грунт. Нинішнє керівництво країни на чолі з Демократичною Партією і її лідером бізнесменом Володимиром Плахотнюком дійсно вельми непопулярне. На даний момент Плахотнюк не має державних посад, але про нього кажуть, що саме він є закулісним ляльководом і контролює все, що відбувається в Молдові.

Додон позує з Путіним

Як вдалося Додону зблизитися з Путіним? Або як Путін відкрив для себе найбільш проросійського на всьому пострадянському просторі главу держави? Посередником у встановленні цих відносин став генерал Віктор Гайчук, екс-міністр оборони Республіки Молдова (2001-2004), родич Додона.

Гайчук працюва надзвичайним і повноважним послом Республіки Молдова в Бельгійському Королівстві і представником Республіки Молдова в НАТО (2005-2009). Там-то генерал Гайчук і злигався з Дмитром Рогозіним, постійним представником Російської Федерації в НАТО (2008 і 2011). З того часу вони підтримують тісні відносини.

В одному інтерв'ю з цього приводу Гайчук зізнався мені: «Не заперечую, я і пан Рогозін, як дипломатичні представники в НАТО, часто зустрічалися, багато розмовляли. У нас з Росією в 2001 році було укладено стратегічне партнерство, яке може призвести до підйому економіки Молдови та до вирішення Придністровського конфлікту. У встановленні взаємин з Росією є і моя заслуга», - «скромно» й відверто заявляє він.

«Конакт» запрацював, і Додон почав приїжджати в Москву, як до себе додому. А його фотографії з Путіним заповнили Молдову. Обіцянки відкрити для молдавської продукції російські ринки та антикорупційна риторика принесли Партії Соціалістів на чолі з Ігорем Додоном хороші результати на парламентських виборах 2014 р. - 20,51% голосів.

У цей період через дипломатичні джерела Посольство Російської Федерації в Кишиневі найняло 20 румуномовних працівників. Їхня місія полягала у вербуванні найманців для Донбасу і перевороті зовнішньої політики Молдови.

Ігор Додон і російські проекти

Отримавши пропуск у Москву, Додон набундючився і почав виконувати кожну примху Росії в Молдові та на південному заході України.

26 травня 2013 він організував в Кишиневі конференцію, нібито наукову, і там витягнув з нафталіну російський сценарій розв'язання Придністровського конфлікту - план Козака, який нав'язував федералізацію Республіки Молдова. Цей проект свого часу категорично відкинув Київ, тому що, на думку колишнього посла України в Молдові Сергія Пирожкова (як можна прочитати у Wikileaks), план «Козак» покликаний перешкодити просуванню НАТО на Схід.

2 лютого 2014 Додон організував в Гагаузькій автономії (своєрідний проросійський анклав на півдні Молдови) нелегітимний референдум за кремлівським сценарієм. Референдум передбачав, що якщо Республіка Молдова 27 червня 2014 підпише Угоду про Асоціацію з Європейським Союзом, гагаузи отримають право на самовизначення. На наступний день 28 червня 2014 року планувалося проголошена «Республіки Буджак» за участю гагаузів з Одеської області. На щастя, цей план зірвали, але, на жаль, ініціатори цього псевдореферендума, Ігор Додон і Ірина Влах, нинішній башкан Гагаузії, не сидять у в’язниці.

Після всього цього Ігор Додон зумів в російській пресі домогтися високого звання «найбільш проросійського президента на всьому пострадянському просторі». Додон став настільки своїм для Путіна, що той, глузуючи, згадує Президента Молдови у відповідь на звинувачення на адресу Росії щодо втручання у внутрішню політику інших держав: «У Додона спросітє, он знаєт. Хм»

Він навіть передвиборчі обіцянки виконує, не забуваючи себе. Багато фермерів скаржаться, що посередники, які були їм нав'язані Росією, а точніше, найближчим оточенням Додона, здирають комісійні від 15% до 30% за доступ на російський ринок. Що стосується експорту вин, то на російський ринок потрапляють тільки напої з гагаузької автономії.

Та й щодо розслідуванні крадіжки мільярда Додон має дивний підхід.

У 2015 році він організував масові протести, в тому числі, спробував протистояти в Парламенті рішенням перенести ці величезні суми на плечі жителів країни як громадський борг. Восени 2016 року, під час президентської виборчої кампанії, він пообіцяв сформувати комісію з розслідування банківських злочинів. «Всі, хто брали участь в розкраданні державних коштів, будуть санкціоновані найжорсткішим чином», - говорив він.

Однак після отримання крісла президента він нічого не зробив. І не дивно, бо, як пише The New York Times політики, які називають себе проєвропейськими, кажуть, що скандал з крадіжкою грошей із банку сягає корінням ще тих часів, коли Banca de Economii (основний банк, з якого засновники вивели гроші) був «дійною коровою» для комуністичного уряду. Коли Шор (власник банку) в 2011 році одружився з російською зіркою, він запросив Додона і двох екс-президентів Молдови на розкішне прийняття у Кишиневі разом з іншими політиками і бізнесменами.

Слід зазначити, що його колегу по партії, Зінаїду Гречану, також звинувачували в отриманні кредитів, які вона не повернула.

Ставлення до війни на сході України

В період передвиборчої кампанії на пост президента РМ у листопаді 2016 року під час одного телешоу Додон назвав Крим територією Росії. Мовляв, Крим завжди належав їй.

Цієї точки зору дотримується і Віктор Гайчук. Останній керує союзом офіцерів, який зіграв важливу роль в протестах, котрі спалахнули після викриття афери і до яких долучилися Партії Соціалістів та інші проросійські сили. Також Гайчук і його офіцери допомагали Додону під час передвиборчої кампанії у Президенти Молдови.

Гайчук, якого Додон висував на посаду міністра, є прихильником так званого «нейтралітету» Молдови (в Україні проросійські сили до Революції Гідності також любили говорити про нейтралітет). Щодо української війни на Сході, він заявляв: «приклад Донбасу викликає захват», маючи на увазі, що «повстанці» (а насправді російська гібридна армія) змогли протистояти ЗСУ.

Доведено, що під час виборів президента у 2016 році Додон брав гроші у Російської Федерації через офшорні компанії на Багамах. Кандидат соціалістів отримав 1.464.700 євро через медійну фірму, яка ретранслює російський канал НТВ в Республіці Молдова.

Поки він не став президентом, молдавська влада не вжила нічого для припинення підривної діяльності Додона. А зараз ніхто не розслідує, які комісійні збирає він від експортерів фруктів в Росію. Новий молдавський уряд також і пальцем не поворухнув для притягнення до кримінальної відповідальності усіх винних у крадіжці мільярда.

Довідка

Що зараз у Додона?

Повноваження президента Молдови неширокі. І у Додона постійний конфлікт з урядом і більшістю у парламенті. 2 січня 2018-го Конституційний суд Молдови тимчасово призупинив повноваження Ігоря Додона як президента, задовольнивши вимогу депутатів із правлячої коаліції. Це сталося після того, як президент двічі відхилив запропоновані кандидатури п’яти міністрів і двох віце-прем’єрів. А віхиляти кандидатури він може лише один раз. Це вже друге призупинення повноважень президента за останні кілька місяців.

Конфлікт між проросійським Додоном і чинною проєвропейською коаліцією депутатів наростає в міру того, як наближаються парламентські вибори, заплановані на осінь 2018-го. Для Додона вони – спосіб отримати більше влади, впливаючи через своїх депутатів на формування уряду. Додон заявив, що вибори-2018 повинні виграти «здорові сили, прихильники зміцнення державності й реінтеграції країни». Далі він хоче впроваджувати «стратегію-2020», тобто, дозволити мешканцям Придністров’я голосувати на Молдовських виборах, та ухвалити нову Конституцію, яка передбачає федерацію країни.

В чому суть «крадіжки мільярда»

Восени 2014-го за тиждень до парламентських виборів, три банки (Banca de Economii, Unibank и Banca Socială), котрими володів місцевий олігарх Ілан Шор, видали кредитів пов’язаним особам і без належної застави на 750 тисяч доларів. Загальна сума виведених коштів сягала близько 1 млрд. дол. Гроші розчинилися в офшорах.

В результаті банки не змогли розраховуватися із своїми вкладниками. Постраждала навіть держкомпанія з медичного страхування, її гроші зникли і вона накопичила борги перед лікарнями та стикнулася з нестачею ліків взимку 2014 – 2015 років.

Аби врятувати ситуацію, 27 листопада 2014 року уряд Молдови таємно вирішив надати цим банкам $870 мільйонів держкредитів. Детальніше на Вікіпедії.

корупція молдова росія додон досвід

Знак гривні
Знак гривні