Р

Росія і Білорусь воювали проти Прибалтики. Німеччина й Італія - не проти

Масштабні військові навчання в західній частині Росії і Білорусі, які закінчились наприкінці жовтня, були проведені за наступним сценарієм: придушення повстання етнічних поляків в Західній Білорусі і відсіч нападу литовських терористів на російський анклав Калінінград. Більше 10 тисяч особового складу з Росії та Білорусі протистояли литовській агресії, форсуючи Калінінград з моря і закинувши спецназ у тил ворога.

Три військові бригади, схожих на НАТОвські, вторглися в західну частину Росії, де були успішно відкинуті 76-ою Псковською елітною повітрянодесантною дивізією, підкріпленою мотострілковою бригадою, - пише у свіжому числі британський Економіст.

Військові навчання потребують умовного противника і з точки зору Росії, вибір НАТО є очевидним. Оскільки альянс вже розширився до кордонів Росії, залучивши членів колишнього комуністичного блоку під супровід активних протестів з боку Кремля, то дати рішучий сигнал у відповідь є необхідним завданням для військ Російської Федерації. Більш того, західні країни постійно стимулюють зростання рівня професійності Російських збройних сил. І це змагання вимагає практичних вправ.

Головна пробема російської армії - повільність. А як відомо,

перемогу забезпечує швидкість і маневреність

Можливо, основною метою навчань дійсно було вимірювання результатів військової реформи, що стосувалася, зокрема, створення більш автономних підрозділів за зразком НАТО. Якби там не було Росія не хоче і не може вести справжню війну з НАТО. Тож поки що військові ігри викликають тривогу її лише сусідів. Три балтійські країни нагадують, що війна в Грузії в серпні 2008 року почалася після багаторічних маневрів, і вказують на те, що НАТО не має офіційних планів щодо їх захисту. Як не було проведено й військових навчань на території нових членів Альянсу.

Але сьогодні Росія стикається з численними проблемами у сфері безпеки в межах своїх кордонів, а її збройні сили, як і раніше покриті іржею. Тому важко зрозуміти, чому підготовка до неправдоподібного збройного нападу з боку Заходу має стати пріоритетним її завданням: Америка та її союзники мають занадто мало часу для великих військових репетицій, тому що їх солдати вже зайняті війною, або готуються до відправки в Ірак та Афганістан. Так само смішною виглядає ідея литовських "терористів", що вторгаються в Росію.

Західні військові аналітики відзначили використання Росією есмінців і десантних судів Чорноморського та Північного флотів, для підкріплення слабких позицій на Балтиці. Вони також відзначили розгортання передового російського зенітно-ракетного комплексу С-400 в Білорусі й паралельні маневри Ракетних військ стратегічного призначення, захисників ядерного арсеналу Кремля.

"Зміст навчань, види зброї, що були використані, склад військ, що беруть участь у сценарії навчань - все це однозначно вказує, що Росія фактично провела репетицію повномасштабної стратегічної військової операції проти умовного супротивника", говориться в доповіді Каарела Кааса, аналітика Естонського мозкового центру з питань безпеки, Міжнародного центру з досліджень в області оборони.

Поділ цих маневрів на Північний (Ладога) і Південний (Захід-09) фронти, дозволило Росії не перевищувати 13-тисячний поріг контингенту, що визначений згідно міжнародного права як такий, що потребує запрошення незалежних спостерігачів. Тож сусідні країни були в не змозі стежити за маневрами (Литва була винятком). Цей факт не є кроком до зміцнення взаємної довіри сусідів.

З того, що сторонні спостерігачі змогли довідатись, рівень підготовки російських військ був неоднорідним. Спільний білорусько-російський штаб працював погано. Безпілотники, важлива складова західних армій, були використані скоріше для показухи. А переміщення великої кількості військ і техніки, слабкий бік російської армії під час війни в Грузії, зайняв занадто багато часу.

Польські й Прибалтійські чільники найближчим часом зберуться у Варшаві задля обговорення вагомості цих навчань. НАТО ж буде оцінювати їх у наступному місяці. Америка вдалася до обережних кроків: ракетний есмінець американського військового флоту щойно відвідав Естонію. Бойові літаки НАТО, провели декілька навчальних польотів. Заплановані на наступний рік навчання в країнах Балтії можуть бути підкріплені частиною нових Сил реагування НАТО (NRF).

Можливо, Збройні сили Росії застарілі, але багато європейських членів НАТО так само у поганій формі. Здатність Альянсу захистити Балтійські країни майже цілком залежить від дій США. Американські повітряні сили НАТО скаржаться, що члени Євросоюзу, такі як Німеччина та Італія блокують спроби скласти офіційний план надзвичайного стану для всіх його членів - позиція, на якій наголошує президент США Барак Обама.

Британці не вважають, що статті 5 статуту НАТО, в якій йдеться про те, що напад на одного з членів є нападом на весь альянс, достатньо. Нові члени, сумніваються, що це положення буде застосоване у випадку агресії з боку Росії і розраховують зараз скоріше на свої власні сили.

Сьогодні східні члени НАТО все частіше говорять про необхідність нової "стратегічної концепції НАТО", документа, що визначає цілі Альянсу, який має бути прийнятий в наступному році. Оскільки НАТО нині переймається в основному бойовимиі діями в Афганістані, вони хочуть добитися чіткого підтвердження того, що колективний захист території НАТО все ще залишається пріоритетом організації. Тільки це, за їх словами, зможе переконати виборців колишніх країн червоного блоку, що не зважаючи на те, як Росія демонструє свою силу на їх кордоні, їм все ж необхідно відправляти свої війська до Афганістану.

інозмі загроза росія НАТО

Знак гривні
Знак гривні