У

Українці не «рвонули» до Європи після введення безвізу (Інфографіка)

Минулого тижня американське фінансове видання «Bloomberg» написало, що внаслідок запровадження безвізового режиму, ймовірно, побільшала кількість українців, які їдуть до Європейського Союзу. Переважно - до Польщі, Чехії та Італії, як пише видання, люди їдуть по високі зарплати, тим самим рятуючи економіку цих країн. «Bloomberg» вказує, що протягом 2015-2017 років близько 1 мільйона наших співвітчизників поїхало працювати за кордон в пошуках кращого життя, зокрема, в країни ЄС, а також у Росію та Білорусь.

Автор: Євгенія Дроздова

Кількість перетинів кордонів по роках

Ми вирішили перевірити, як запровадження безвізу вплинуло на кількість українців, що виїжджають до Європи. Виявилось, що жодних сенсацій не відбулось. За даними Державної прикордонної служби, які наводить Держстат, у 2017 році кількість українців, які подорожували до Європи у приватних справах, особливо не збільшилась. Тобто, в 2017 році Європу відвідали 16 млн 478 тис. 395 осіб - проти 15 млн 839 тис. 444

у 2016 році.

Йдеться про перетини кордону: тобто, поїздки однієї людини, яка тричі перетинала кордон, у цих даних позначені, як три перетини.

Найчастіше наші громадяни їдуть до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини, Італії і Німеччини. Кордони цих країн українці щороку перетинають понад 100 тис. разів.

Українці не рвонули до Європи

Найчастіше перетинають польський кордон

Збільшення кількості перетинів польського кордону, ймовірно, пов'язане з "човниковою торгівлею", коли українці регулярно їздять до Польщі по товари. Про це детально читайте тут.

Нещодавно були змінені правила, за якими можна ввозити товари, і встановлені певні обмеження. Отже, якщо наше припущення правильне, то згодом ми побачимо зменшення кількості перетинів польського кордону.

Державна прикордонна служба не збирає інформацію щодо того, скільки осіб перетинали кордон, скільки з них повернулись назад, а скільки, можливо, й досі перебувають за кордоном - лише інформацію щодо кількості перетинів кордону. Як пояснили у відділі взаємодії із засобами масової інформації Державної прикордонної служби, за необхідності вони можуть подивитись інформацію стосовно якоїсь конкретної людини, проте не рахують тих, хто виїхав і повернувся, або не повернувся.

***

Допоможіть Текстам. Дайте дайте відповіді на питання з нашої анкети. Щоб перейти на анкету, клікайте сюди.

інфографіка безвіз польща Європа

Знак гривні
Знак гривні