В

В допомогу антикорупціонерам. Ми підготували бібліотеку для мови R для зручнішого аналізу декларацій

В Україні стало доступно багато відкритих даних, які можуть допомогти викривати корупцію. Але це створює нові виклики – чим більше даних, тим складніше обробляти їх без достатньої технічної підготовки. Ми написали нові бібліотеки для мови програмування R, аби спростити роботу з даними депутатських декларацій. Аналітики, журналісти, правоохоронці і всі, хто працює на мові R, відтепер зможуть легше обробляти ці дані.

Пакети та опис підготував: Павло Миронов

“Бібліотеками” або ж "пакунками" у мовах програмування називаються інструменти, призначені для виконання звуженого набору функцій.

Аби зрозуміти це краще, наведемо аналогію. Наприклад, ви можете одним ножем нарізати хліб, відкрити консерву, нашаткувати капусту, за бажання - навіть заштовхати у пляшку пробку від вина. Але все буде простіше робити спеціальними інструментами: хліб нарізати ножем-пилкою, консерву - відкривачкою, шаткувати капусту спеціальним ножем, а вино відкривати штопором.

Так само і будь-яка мова програмування - це ніж, яким можна зробити багато функцій. Але простіше і легше робити це за допомогою спеціальних інструментів, які називаються бібліотеками.

Відтепер такий спеціальний інструмент з’явився і для роботи із даними майнових декларацій посадовців.

Зібрати та проаналізувати дані про доходи та майно політиків і чиновників тепер стало легше. Антикорупційні активісти, журналісти та програмісти, які вже працюють із даними декларацій, зможуть використовувати для цього менше часу та зусиль, а ті, що тільки починають вивчати мову R, зможуть швидше перейти до роботи із деклараціями.

Докладну інструкцію по роботі з пакунком на прикладі декларацій народних депутатів та сам панкунок беріть за лінком на нашому Гітхабі.

datavis редакційне декларації

Знак гривні
Знак гривні