С

Солодке життя. Хто під Новий рік продав державі найбільше цукерок? (Інфографіка)

На святкування Нового року витрачено 68 мільйонів гривень бюджетних грошей. Свята – це завжди додаткові витрати, і державний бюджет, так само як обласні та міські, не є винятком. Ми вирішили подивитись, скільки бюджетних коштів іде на святкування. Для цього ми викачали із бази Prozorro всі тендери, у яких фігурує слово «новорічний», за 2016 і 2017 роки.

Досліджувала: Євгенія Дроздова

Розбивка по містах зроблена на основі адреси замовника. Виявилось, що два роки поспіль найбільше коштів витрачає Харків – понад 7 млн грн.

Також ми подивились, скільки витрачає те чи інше місто в перерахунку на 1 мешканця. Виявилось, що лідерами є Миколаїв і Полтава. Харків і Дніпро розділили третє місце. А от столиця – Київ – займає 16 позицію.

Незалежно від міста, важлива стаття витрат – це солодкі подарунки. 1000 кг мармеладу, 2000 кг зефіру, 1000 кг шоколадних цукерок 1000 кг вафельник цукерок в шоколадній глазурі, 1100 кг молочного шоколаду і 250 кг новорічних подарунків – це аж ніяк не мрія відомого ласуна Карлсона, це закупівля загальною вагою понад 6 тонн Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного.

Як ви думаєте, хто продав державі найбільше цукерочок? Ви помилилися, це не Рошен. Хоча дві філії компанії президента фігурують у ТОП-20 найбільших продавців солодощів на новорічних тендерах.

А хто ж найбільше купував солоденького?

Як правило, ці солодощі йдуть на подарунки дітям чи працівникам бюджетних установ. Сучасна наука стверджує, що надмірне споживання солодкого (а цукор зараз міститься в багатьох продуктах, і практично кожен з нас його споживає надмірно) серйозно шкодить здоров'ю, викликаючи цілий букет хвороб. Одна з найпоширеніших - ожиріння і, відповідно, хвороби серця. Батьки, які стежать за здоров'ям дітей, можуть розповісти, що новорічні свята перетворюються на битву з дітьми за кожну з'їдену цукерку, які завдяки подарункам, в тому числі від бюджетних організацій, накопичуються кілограмами. Тому державі варто відійти від традиції дарувати солодке - це дозволить заощадити бюджет і зберегти здоров'я.

Загалом, протягом листопада-грудня 2017 року в Prozorro було проведено «новорічних» тендерів на 68.5 млн грн. Торік аналогічна сума склала 42 млн грн (48 млн грн із врахуванням інфляції).

Міста можуть не тільки витрачати гроші на святкування, а й заробляти, організовуючи ярмарки та здаючи в оренду торгові місця на них.

Ми направили до Київської, Одеської та Харківської міських рад запити про те, скільки вдалося заробити на новорічних ярмарках.

бюджет інфографіка datavis свято

Знак гривні
Знак гривні