З

Зима близько. Стеж за запасами вугілля (Інтерактивна графіка)

Близько третини української електроенергії генерується на вугільних ТЕС. Половина цих станцій працює на вугіллі найвищої якості – антрациті. Проте весь антрацит видобували на окупованих територіях. Чи достатньо накопичено запасів на зиму, чи очікувати відключення електроенергії та купувати буржуйки і дрова? Ситуацію з вугіллям вивчайте за допомогою нашого онлайн-інструменту, котрий показує щоденний стан справ на складах ТЕЦ і ТЕС. Наприклад, зараз більшість станцій працює «з коліс», тобто те, що привезли - те і спалили.

Над проектом працювали: Павло Миронов, Євгенія Доздова

Щоб дослідити стан накопичення вугілля, клікайте сюди

При формуванні тарифу на електроренергію вираховується вартість вугілля. І Нацкомісія з регулювання енергетики вирішила рахувати ціну вугілля за світовими цінами, закладеними у формулу «Роттердам+». Ідея полягала в тому, щоб виробникам електроенергії вистачало коштів, аби купувати антрацит у світі.

Але виробникам електроенергії було простіше продовжувати купувати донбаське або російське вугілля, а додаткову виручку накопичувати на своїх рахунках. Тому після блокади Донбасу 5 із 6 антрацитових ТЕС призупинили роботу через дефіцит палива.

Переобладнати «антрацитові» станції на роботу з газовим вугіллям, яке видобувається на підконтрольній Україні території, на практиці виявилося дешевше, ніж купувати антрацит за кордоном. Дві станції – Зміївська ТЕС, яка належить державній компанії «Центренерго”, та Миронівська ТЕС, яка належить ДТЕК Ріната Ахметова – частково перейшли на газове вугілля. Триває переобладнання на Придніпровській ТЕС, яка також належить ДТЕК.

За допомогою нашого інтерактивного інструменту можна відстежувати оперативні дані про запаси вугілля на станціях та оцінювати, наскільки швидко станції переходять на газове вугілля, яке видобувається в Україні.

Кожного робочого дня Міненерговугілля публікує дані про запаси палива на станціях. На нашій графіці дивіться дані про всі функціонуючі ТЕС (окрім Зуївської, щоденних даних про яку немає), та про 6 найбільших ТЕЦ, які працюють на вугіллі.

Чим менше вугілля залишається на станції, тим вище станція у списку. Міненерговугілля складає детальні плани наповнення складів ТЕЦ і ТЕС вугіллям. Лінія графіку стає червоною, якщо запаси стають меншими від 90% запланованого на поточну дату запасу.

Щоб дослідити стан накопичення вугілля, клікайте сюди

Проект втілено за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування України в рамках проекту USAID/UK aid та Фонду Євразія «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» у партнерстві з TEXTY.org.ua, а також проекту USAID «Прозора енергетика», який реалізує Dixi Group.

datavis енергетика вугілля

Знак гривні
Знак гривні