Д

Дірки і протяги у Балаклії. Після вибухів на складах боєприпасів житло постраждалим ремонтують абияк

Минуло 7 місяців. І ось я заходжу в квартиру Світлани і Сергія. Стіни кухні без шпалер, у стелі ванни – величезна діра, через яку видно дерев’яний каркас даху, по всій квартирі розкиданий будівельний інструмент, стоять мішки з цементом, а сам Сергій морочиться біля коридорного вікна. У будинках селища Нефтянник, під підвіконнями – наскрізні діри, зі стелі сиплеться штукатурка і ллється вода, коли йде дощ. Днями чиновники відзвітували про закінчення відновлювальних робіт у Балаклії, яка постраждала після вибухів на складах боєприпасів.

Текст, фото – Дар’я Воропаєва

Ми побували у містечку на початку жовтня.

"Зовні пофарбували, а по внутрянці – голяк", - говорить про свій ремонт житель Балаклії Сергій.

Частина мешканців Балаклії жили в так званих “бараках” із дощок і штукатурки. Після пожежі на складі боєприпасів держава виділила гроші на ремонт житла, і його майже зробили із нових та сучасних матеріалів. Та у багатьох оселях все відремонтували косо-криво, і люди живуть у неопалюваних приміщеннях із щілинами, через які гуляє вітер.

Хто робив ремонт у квартирі чи власному будинку, той знає, яка мука змусити робітників, котрим платиш зі своєї кишені, працювати якісно. А тут гроші платила держава! Тож вилізли усі можливі недоліки нашого життя: і невміння держслужбовців досягати поставленої мети, і безвідповідальне ставлення до своєї справи робітників, менеджерів та власників компаній. Активісти говорять і про корупцію - ну як же без неї.

Сергій з дружиною Світланою живуть в районі бараків – одноповерхових багатоквартирних будинків. Вони будувалися в радянський час у невеличких містечках як тимчасові гуртожитки, але згодом люди переробили їх у “барак-хаузи” на декілька квартир з окремими входами. Цьому району дісталося від вибухів найбільше.

23 березня о 3 годині ночі почалися перші вибухи на базі, яка розташована приблизно за 1 км від бараків. Онук однієї з жінок сказав: "О, це салют?!” Жінка схопила дитину, документи, - і почала самостійну евакуацію. Так вчинили майже усі її сусіди, окрім одиноких немічних старих, які лишились. Втікали до сусідніх сіл, і повернулися додому тільки на 4-й день.

У квітні почалося гучний масштабний ремонт. На це в цілому виділено 100 млн гривень і залучено 21 фірму-підрядника.

Влада виділила і грошову компенсацію, що призначалась на некапітальні види ремонту – шпалери, ремонт техніки тощо. Так, за інформацією з сайту Харківської обладміністрації (ХОДА), “Кошти для надання матеріальної допомоги мешканцям Балаклії – 30 млн грн – було виділено з обласного бюджету. Крім того, 5 млн грн було виділено з районного бюджету і 4,5 млн грн – з бюджету міста Балаклія. Ще 1 млн грн на ці цілі місто отримало від районів та міст Харківської області.”

Минуло 7 місяців.

І ось я заходжу в квартиру Світлани і Сергія.

Стіни кухні без шпалер, у стелі ванни – величезна діра, через яку видно дерев’яний каркас даху та залишки глиняної штукатурки, по всій квартирі розкиданий будівельний інструмент, стоять мішки з цементом, а сам Сергій з найманим робітником морочаться біля коридорного вікна.

У Світлани – маса претензій до якості ремонтних робіт. “Не закладені щілини на стиках між дахом і стінами, для утеплення даху не використовувалися ніякі теплоізоляційні матеріали, встановлені підвіконня мають близько півметри завширшки.

Обшили гіпсокартоном усередині, а зовні обклали газоблоками. Тут же холодюга несусвітна буде взимку!

– Що таке газоблок? – запитую.

– Та біс його знає, що воно. У дворі шматок валяється, подивіться, – проводить мені екскурсію Сергій.

Блок близько 50 на 50 см з пористою структурою лежить прямо під ґанком будинку. Ним обшита уся зовнішня стіна. Жителі упевнені, що колишні стіни з дощок, обмазані товстим шаром штукатурки, були кращі, ніж нинішні, і тепер їхній барак стане ще холоднішим: "Зовні пооббивали цеглу і поставили газоблоки. Вони не утепляли нічого абсолютно. Ми і так усе життя мерзли взимку, а зараз взагалі не знаю, що буде!”

Розмови про недоліки ремонту - головна тема за чаєм, на кухні у Світлани

Місцеві помиляються: насправді газоблоки – давно відомий і популярний матеріал для приватних будинків у Скандинавії і північній Європі. Має хороші теплозахисні властивості, економить близько 20% запасів тепла будинку.

Але у балаклійських бараках опалювання просто немає. Ремонтні бригади забули встановити витяги. Тепер порушені норми безпеки, і Міськгаз відмовляється підключати газове опалювання. І тут він правий.

Мешканці сплять під трьома ковдрами і в куртках. У квартирі гуляють протяги через незроблені стики між дахом і стінами. Сергій показав мені зовнішні діри на стиках даху і стін. Крізь них добре видно дерев'яні прогнилі дошки.

Незашпакльовані щілини під дахом

Я побувала в декількох квартирах бараків. Хоча ремонтом займалася одна й та сама фірма-підрядник, в сусідніх квартирах можна знайти масу нерівномірно виконаних робіт. По-перше, характер недоробок у різних квартирах різний: десь половина стін не обшиті гіпсокартоном, десь наскрізні діри під вікнами, десь на стелі проглядає стара обрешітка і сиплеться глина, не враховано момент, що кутовій квартирі треба більше утеплюючих матеріалів. Є навіть бараки, непофарбовані зовні.

Барак, що не пофарбований навіть зовні

Але іноді, з невідомих причини, роботи виконані нормально.

Як у сусідки Світлани, Ірини. В неї тотальний ремонт уже закінчився. Ірина говорить, що в цілому відновлювальними роботами задоволена. "Якби ви бачили, з чого спочатку складається цей барак! З трухи, обмазаної штукатуркою. У 60-х роках будували такі тимчасові будівлі для будівельників. А ми в них жили довгі роки. А тепер, з гіпсокартоном і газоблоками, шпаклівкою, і вийшла ось така квартира. І непогано вийшло".

Ірина – одна з небагатьох, хто мав гроші самостійно докуповувати будматеріали, яких не вистачало. Наприклад, для утеплення підлоги влада видала їй рівно половину від необхідної кількості листів для покриття підлог ОСБ.

І це – другий варіант «нерівномірності». Жінка каже, що всі роботи виконані згідно з кошторисом: що пообіцяли, те і зробили. За винятком витяжок, але це – спільна проблема усього бараку.

Ірина біля своєї квартири в бараку. Вона в цілому задоволена ремонтними роботами

Чому зробили так по-різному? Зі слів жителів, прораби на роботах постійно змінювались. За літо тут побувало близько шести різних бригад. І значну роль відіграв людський фактор: один прораб – гарний керівник з хорошою командою, інші – недбалі і непрофесійні. При цьому підрядник був один і той самий – фірма «Індиго Груп».

Наше запитання стосовно нерівномірності робіт до "Індиго груп" залишилося без відповіді.

"Стики між дахом і стінами обіцяли закласти сьогодні", – говорить Ірина. Світлана додає: "А мені Масельский (голова райдержадміністрації Балаклії – ред.) сьогодні сказав, що дав розпорядження привезти труби. Сподіваюся, це труби для витягів".

Жителі потерпають від протягів і живуть обіцянками. А тим часом Олексій Нілов, активіст Харківського антикорупційного центру (ХАЦ), який постійно моніторить відновлювальні роботи, повідомляє, що від місцевих жителів поступила інформація про стеження, влаштоване балаклійською владою за харківськими активістами.

Після від'їзду групи ХАЦ з Балаклії декілька днів тому місцевим жителям наказали більше не скаржитися на незавершені роботи ні активістам, ні журналістам. Недоліки в ремонті пообіцяли виправити у майбутньому.

ХАЦ систематично звертає увагу міського голови Балаклії і глави районної адміністрації на виявлені проблемні моменти. Заяви йдуть на ім'я міського голови Балаклії Івана Столбового. У відповідь представники міськради видають активістам, за їх словами, неадекватно заповнені кошториси, з яких неможливо зрозуміти об'єм виконаних і запланованих робіт, де вказані неправдиві терміни і завищена вартість матеріалів.

Олексій Нілов говорить: "Халтура є на кожній групі об'єктів, а їх на селищі три: район п'ятиповерхівок, район двоповерхівок і район бараків".

Я зазирнула в квартири п'ятиповерхівок. Тут теж одним людям зробили нормально, іншим – через пень-коліно.

"У вас є претензії до ремонту?" – запитую у жителів.

"Є. Немає", – одночасно відповідають дві жінки-сусідки.

І дійсно: у Люби замінено склопакети, ліквідовані тріщини в стінах, компенсована вартість дверей. У Віри – тріщини обрамляють міжкімнатні двері, у ванній біля труби – величезна діра.

Комісії з контролю якості виконаних ремонтних робіт приходили до обох жінок. Зафіксували усі скарги. Але на момент написання статі недоробки залишалися.

Чи доведуть ремонт до пуття? На сайті ХОДА від 21 серпня висить бадьора цитата її голови Юлії Світличної: "За моїм дорученням було створено декілька штабів і комісій, які виїжджають на місця. Я прошу включитися особисто голову РДА, міського голову – вислухати всі зауваження мешканців щодо якості та обсягів виконання робіт, виїхати на місця разом з підрядником і виправити наявні недоліки".

Мабуть, комісії все ще їдуть. А ось холоди вже прийшли, разом з протягами в незакладених щілинах. І це не говорячи про побутову невлаштованість і дискомфорт жителів, які живуть "на будівництві" вже понад півроку.

"Варто тільки зазирнути під покрівлю або зайти в квартиру – побачите блеф і неподобство", – цю фразу я чую від активістів ХАЦ уже не один місяць. І фраза, і ситуація з ремонтом залишаються незмінними.

балаклея харківщина ремонт будівництво нехлюйство

Знак гривні
Знак гривні