У

Україна має просити США видаляти російських тролів із Фейсбуку

США можуть дати Україні ДЕЩО НЕ МЕНШ важливе, ніж джавеліни. Це дещо - російські акаунти у Фейсбуці, які працюють з прицілом на українську аудиторію.

Автор: Роман Кульчинський

Джавеліни потрібно просити, попри те, що на фронті ми можемо впоратися і власними силами. Однак війна гібридна, і поле бою - не тільки фронт. В сучасній російській стратегії військові дії - другорядні, і лише допомагають в іншій битві – медійній. Перемога на цьому фронті дозволяє окуповуати країни практично без втрат у живій силі і техніці. Народ, який програв інформаційну війну - сам себе знищуватиме, руйнуватиметься зсередини.

Зраз у США Конгрес і спецпрокурор розслідують, як саме Росія впливала на тамтешні вибори президента. Спочатку у фокусі уваги були хакерські атаки і зливи компромату на Клінтон, але останнім часом у центрі уваги - Фейсбук.

Саме через цю соцмережу Кремль штовхав свої пропагандистські меседжі. Фейсбук оголосив, що знайшов 470 сторінок ЛИШЕ ТІЛЬКИ Ольгінської фабрки тролів. Звідти замовляли рекламу постів у США, яку побачили щонайменше 10 мільйонів американців. Але, як виявилося, це лише крапля в морі.

Нещодавно незалежний аналітик соціальних мереж Джонатан Олбрайт з’ясував, що значно більше російська реклама мала значно більше охоплення. Посилаючись на його дослідження Вашингтон Пост пише про «мільярди поширень». Це так звані «органічні» поширення, коли пост розлітається сам по собі, без рекламної доплати.

Тепер уявіть, що творитиметься в українському Фейсбуці перед нашими виборами Президента. Україна - це ключ до збереження Російської імперії. Принаймні, так думають у Росії - і вони зроблять усе, щоб поставити тут свого намісника. Фейсбук-атака на Америку виглядатиме млявим тренуванням.

Як діяли російські фейсбук-пропагандисти у США? Ні, вони не агітували проти Клінтон чи за Трампа. Вони радикалізували дискусії на гострі теми і нацьковували американців один на одного.

Вашингтон Пост наводить приклад того, як для різних груп просувалися різні меседжі.

Для мусульман – гордість за свою релігію. А ще - заперечення, що мусульмани мали стосунок до атаки 9 вересня.

У групі для афроамерканських активістів використовували агресивну лексику і загострювали увагу на насильстві поліцейських щодо афроамериканців. Відео із назвою «Війна проти чорних дітей триває» поширили 68 тисяч разів.

Для ветеранів писали, що тисячі з них - бездомні, а уряд при цьому хоче виділити гроші для біженців.

На початку створення соцмереж їх вважали інструментом свободи проти диктатури. Зараз Росія використовує соцмережі, щоб посварити суспільства демократичних країн

Скільки цільових груп було в ході цих кампаній - поки що не оприлюднено.

Схоже, російські тролі у США працювали за схемою, яку ми описали у нашому проекті "Тролесфера": створювали групу для певної аудиторії і відповідною лексикою заманювали туди небайдужих. "Тролесфера" аналізує меседжі, які поширюються кремлеботами у середовищі українських патріотів. Ймовірно вже є або будуть створені десятки інших мереж, які оброблятимуть різні цільові групи українців: від мам з дітьми - до ветеранів, від прихильників еко-їжі - до противників щеплень.

І найгірше, що тут Україна, на відміну від донецьких степів, ніяк не зможе вибудувати лінію оборони. Не забороняти ж Фейсбук? Лише Штати зможуть допомогти нам у цій віртуальній війні. Нам потрібно працювати з урядом і Конгресом США, аби вони переконали Фейсбук виявляти сторінки російських тролів, які тролять Україну.

Завдання нетривіальне. Адже США - не Росія: держава не може просто так прийти і диктувати, що робити приватній компанії.

Україна може започаткувати лобістську і громадську кампанії у США. Мета - привернути увагу громадськості і ЗМІ до того, як Росія використовує американську соцмережу для зміни політичного ладу у країнах-союзниках Штатів.

І для української, і для американської бюрократії така постановка питання виглядатиме дивно і несподівано. Але Україні треба виграти війну, і соромитися вимагати “того, що не прийнято” - розкіш не для нас.

Світ змінюється, змінюються військові дії, і переможе той, хто пристосується.

Прибрати російську пропаганду із українського дискурсу - завдання не менш важливе ніж зміцнення армії.

війна фейсбук вибори-19 пропаганда

Знак гривні
Знак гривні