У

У ліс по дрова. За три роки зони вільної торгівлі з ЄС Україна найбільше наростила експорт дерева (Інфографіка)

Європейський Союз відкрив свій ринок для України в квітні 2014 року. Тоді Рада ЄС зменшила або скасувала митні тарифи на товари українського походження в односторонньому порядку. З січня 2016 року торгові преференції замінила угода про зону вільної торгівлі. Україна і ЄС вже більше трьох років торгують в «особливому» режимі.

Текст і графіка: Володимир Голомб

За три роки ми стали більше продавати, ніж купувати, Італії, Нідерландам, Іспанії, Румунії та Словаччині. Якщо брати загальну картину по ЄС, то найбільше виріс експорт лісу і деревини.

Проте «технологічного» прориву не відбулося. Три роки Україна нарощувала вивіз товарів низької переробки: деревини, пшениці, олії.

Щоб подивитися графіку, на якій зображено динаміку експорту/імпорту по кожній європейській країні, клікайте сюди

Ліс - важлива складова нашого експорту. Це не зрада, а реальність. Щоб її змінити, потрібно багато часу і зусиль. Фото Radek Grzybowski з ресурсу unsplash.com

Нульові мита не збільшили промисловий експорт, оскільки в торгівлі з ЄС існують і нетарифні обмеження. Проблема в тому, що Україна ще не створила систему сертифікації товарів, яку визнає ЄС.

Але навіть якщо уряд створить цю систему, то вирватися із нашою низькотехнологічною промисловістю на європейський ринок буде надзвичайно важко. Це все одно, що боксеру у малій вазі виходити проти Тайсона. Як це змінити?

Варто почати будувати власну промислову політику, а не лише сподіватися на ринкові механізми. Наприклад, успішні країни Азії активно підтримують пільговими кредитами промислові компанії, котрі виготовляють продукцію на експорт.

Щоб подивитися графіку, на якій зображено динаміку експорту/імпорту по кожній європейській країні, клікайте сюди

***

Детально про вирубку лісу в Україні читайте тут

Також читайте нашу статтю Рубайте цю сосну. Чому Україні слід скасувати мораторій на експорт лісу-кругляку

єс асоціація торгівля економіка інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні