Щ

Що написано в президентських законопроектах про Донбас і чому їх блокують

Порошенко вніс 4 жовтня в Верховну Раду 2 законопроекти. Один про те, як звільняти Донбас. Другий - для заспокоєння західних партнерів, про те, що чинний закон, ухвалений після мінських угод, діятиме ще рік. Ми коротко викладаємо їхню суть.

Розбирався: Тарас Шамайда

Оновлено: 6.10.17 12:24: Подані Президентом закони: 1) про те, як звільняти Донбас (7163 ) прийнято за основу; 2) продовження дії на рік закону про "Мінськ" (7164) - в цілому

Депутатів, які голосували "за" закон про звільнення Донбасу (7163) дивіться тут

Депутатів, які продовжили дію на рік закону про "Мінськ" (7164) дивіться тут

Закон перший - називає Росію окупантом

Він, більший за обсягом і важливіший за змістом: законопроект №7163 «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

Проекті 7163:

• З посиланням на численні міжнародно-правові акти визнає дії Росії проти України збройною агресією і покладає на Росію відповідальність за окупацію української території та інші злочини її регулярних військ і контрольованих нею найманців та колаборантів.

• Визнає право України на самооборону, в тому числі - використання Збройних Сил та інших засобів для відсічі агресії згідно зі статтею 51 Статуту ООН.

• Визнає тимчасово окупованими території Донецької та Луганської областей, «де збройні сили Російської Федерації і окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють окупаційну владу та загальний контроль Російської Федерації», внутрішні води цих територій, прилегле море та повітряний простір.

• Визначає механізми захисту національних інтересів України і прав громадян на окупованих територіях, виходячи з норм міжнародного права.

• Містить схвалення Верховною Радою рішення Президента України про використання Збройних Сил України та інших військових формувань «для стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях і забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях».

• Містить зміни до закону про статус ветеранів, пов’язані з новим визначенням заходів, що замінять нинішню АТО.

• Уточнює порядок взаємодії військових і цивільних органів на випадок запровадження воєнного стану.

• Передбачає створення Об’єднаного оперативного штабу Збройних Сил України, що «здійснює безпосереднє керівництво силами і засобами Збройних Сил України, інших військових формувань, які залучаються до здійснення безпосередньо в Донецькій та Луганській областях заходів із забезпечення національної безпеки і оборони та правового режиму воєнного стану».

Саме розгляд цього закону (а також альтернативних до нього проектів від опозиції) зірвали депутати переважно від «Самопомочі» і «Свободи», заблокувавши трибуну й президію по обіді 5 жовтня.

Поіменне голосування за включення цього законопроекту до порядку денного дає уявлення про його прихильників і противників.

Блокування трибуни парламенту. Колишні майданівці звинувачують один одного у зраді

Якщо з опоблоком все зрозуміло: він просто лобіює інтереси країни, яку закон визнає агресором і окупантом, то для «Самопомочі», «Свободи» і «Батьківщини» формальним приводом атакувати законопроект була насамперед згадка у 7 статті Мінських домовленостей: «забезпечується пріоритетність виконання безпекових положень Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року та "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року з метою створення необхідних умов для політичного врегулювання відповідно до норм і принципів міжнародного права та законодавства України».

Проте ще до розгляду проекту в сесійній залі, профільний комітет з питань оборони й безпеки прийняв рішення про вилучення з тексту згадок про Мінськ, і саме в такому вигляді проект мали голосувати за основу. Після чого депутати могли спокійно вносити поправки до тексту. Тому справжні мотиви деструктивних дій опонентів закону, вочевидь, лежать в іншій площині.

Після блокування прихильники Свободи пишуть, що проект пізно оприлюднили і у депутатів не біло часу його вивчити. Текст закону має 15 сторінок, у обранців було близько доби, щоб його вивчити. Так, термінова подача на голосування - це порушення регламенту, але в Раді це відбувається постійно, в тому числі і з подачі "нової опозиції". Тобто, твердження про те, що "не було часу" - це привід, а не реальна причина.

Закон другий, про "Мінськ"

Другий президентський законопроект - №7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей" - передбачає продовження на ще на рік дії ухваленого в 2014 році Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Власне, дія цього закону є формальною. Ті його положення, де є речі, на які Україна не повинна йти - заморожує 10 стаття. Вона вказує, що закон набирає сили після виборів на окупованих територіях, а самі вибори – лише після виконання вимог (контроль України за кордоном, вільна діяльність українських партій і ЗМІ на нинішніх окупованих територіях тощо), які означають по суті деокупацію.

Ключовою причиною появи законопроекту є побоювання західних партнерів України, що втрата 18 жовтня чинності згаданим законом «про особливий порядок…» може спричинити звинувачення України у виході з Мінського процесу і загрожує як виходом з цього процесу Росії, так і руйнуванням єдиного фронту західних держав проти Москви.

Ось поіменне голосування про включення до порядку денного законопроекту №7164

До його розгляду депутати станом на вечір 5 жовтня не дійшли. Сьогодні, 6 жовтня, шоу під патріотичними гаслами продовжиться.

Рада донбас мінськ війна закон

Знак гривні
Знак гривні