Б

Без мобілки, як без рук. Дані з мобільних телефонів стали основним методом розкриття злочинів (Інфографіка)

"Прослушка" тут ні до чого. Йдеться про інші дані, які генерує ваш телефон. Минулого року в Україні на 100 тисяч кримінальних вироків було 50 тисяч запитів на доступ до даних з базових станцій мобільного зв'язку. За вашим мобільним поліція легко знайде вас, але вкрадений телефон - майже ніколи.

Текст: Любов Величко, обробка даних та графіка: Влад Герасименко

- І що - там, де знайшли труп, немає мобільного покриття?

- Так, там мобілка не бере.

- Тоді глухар.

Щоб подивитися на інтерактивну карту із базовими станціями, дані яких використовувалися слідчими, та прочитати наше дослідження - клікайте сюди

Такий умовний діалог можна почути в кабінетах слідчих при обговоренні злочинів, які сталися “поза зоною досяжності” мобільного зв’язку. “Стара школа”, яка уміла розслідувати злочини без даних із мобільних телефонів, відходить. А новим слідчим не так часто і потрібні ці знання.

Майже по кожній кримінальній справі потрібно з’ясовувати, з ким спілкувався підозрюваний і де він знаходився на момент здійснення злочину. Телефон – це супер-підказка для нас, - каже слідчий Головного слідчого управління поліції Андрій.

Але щоб отримати такі дані від мобільного оператора - знадобиться рішення суду.

Під час розслідування злочину слідчий збирає інформацію не лише про підозрюваних, але й про їхніх співрозмовників та свідків. На збір інформації про дзвінки, повідомлення та місце перебування, а також на прослуховування у правоохоронців є вісімнадцять місяців.

Роздруківка дзвінків і дані про місце перебування абонента допомагають знайти розшукувану особу або вкрадену річ, знайти співучасників злочину, побудувати слідчі версії та розкрити злочин "по гарячих слідах", - пояснює слідчий Максим із головного слідчого управління СБУ.

Мобільний оператор з легкістю визначає, де знаходиться мобільний телефон, бо знає, яка антена передає сигнал із апарата в ту чи іншу мить. А маючи звіт про баланс абонента мобільного зв’язку, слідчий бачить усі фінансові операції за його рахунком: поповнення, оплата мобільних послуг, зміна тарифного плану, баланс рахунку тощо. Крім цього, стає доступною інформація про телефонні дзвінки, вхідні та вихідні повідомлення.

Зі звіту стає зрозумілим, з ким спілкувався абонент, о котрій годині, як довго тривала розмова. Якщо абонент був поза зоною, і він користується послугою переадресації виклику, слідчий побачить номер служби, яка повідомляє в смс, що йому телефонували. Також буде видно, хто та коли відправляв йому смс та ммс. І що важливо – ми побачимо, де знаходився апарат в той чи інший момент. При цьому, ми побачимо адресу - де встановлена антена, яка прийняла сигнал.

Мрія усіх слідчих – база даних із автоматично записаними розмовами та повідомленнями усіх без винятку абонентів. Але здійснитися цій мрії не судилося – мобільні оператори не зберігають тексти смс та ммс, не кажучи вже про телефонні розмови.

Щоб подивитися на інтерактивну карту із базовими станціями, дані яких використовувалися слідчими, та прочитати наше дослідження повністю - клікайте сюди

поліція технології мобілки інфографіка datavis

Знак гривні
Знак гривні