О

Обвинувачений у трьох вбивствах беркутівець не прийшов на власний суд. Тепер його шукають

Адвокат обвинуваченого Олександра Бєлова Ігор Корєньков судді повідомив, що востаннє говорив з підзахисним кілька місяців назад. Телефона у обвинуваченого буцімто немає, принаймні слідству він повідомив, що принципово ним не користується. Повістки, надіслані судом, пошта повертає назад – адресат їх не отримав.

Автор: Ольга Худецька

Бєлов обвинувачується у вбивстві трьох осіб у Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року. Слідство вважає, що від його пострілів загинули Володимир Кіщук, Ігор Сердюк та Сергій Шаповал. Усі були застрелені свинцевою картеччю пострілами у голову. Сліди свинцю знайдені у рушниці Бєлова.

Текстам вдалось знайти відео з Кріпосного провулку, де зафіксовано стрільбу беркутівців з помпових рушниць по протестувальниках. Ми виокремили і підсвітили відповідні кадри. Стрільба відбувається на тлі від'їжджаючих з Будинку офіцерів швидких, отже є вже перші важкі поранені на цій ділянці. Тим часом підрозділ продовжує штурмувати провулок і стріляти.

Його ж обвинувачують у замаху на вбивство ще понад 20 осіб. Це протестувальники, які також отримали вогнепальні поранення у Кріпосному провулку, але, на щастя, вижили.

Як загинули троє протестувальників у Кріпосному та що у слідства є на Бєлова

15 листопада 2016 року суддя Апеляційного суду м. Києва Валерій Лашевич змінив запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Бєлова на так званий «нічний» домашній арешт. З 7:00 ранку до 22:00 вечора тоді ще підозрюваному дозволено було вільно пересуватись містом.

19 вересня 2017 року, у вівторок, відбулась чергова спроба підготовчого судового засідання у справі групи беркутівців, до якої належить Бєлов. Ця справа включає два епізоди:

• Вбивства, побиття та низка інших злочинів, вчинених силовиками щодо протестувальників 18 лютого 2014 року у Кріпосному провулку. Обвинувачуються вищезгаданий Олександр Бєлов та Віталій Гончаренко, обидва з Харківського «Беркуту».

• Напад на журналістів на Пісочинському блокпосту в січні 2015 року. Обвинувачуються Віталій Гончаренко, Олександр Костюк та Володимир Ріяко, всі – з Харківського Беркуту.

Всього – четверо «беркутівців» з одного підрозділу. Містком для об’єднання двох епізодів в одну справу, вочевидь, послужив Віталій Гончаренко – він єдиний, на кого є докази участі в обох подіях.

Справа, передана до Шевченківського суду - це 2 епізоди та четверо обвинувачених. До суду прийшов лише один

Однак Гончаренко та Костюк ще в квітні 2017-го виїхали в Російську Федерацію. При чому Гончаренко це зробив одразу після виходу з СІЗО. Колегія суддів (Присяжнюк, Дзюбіна, Росік) Апеляційного суду м.Києва відпустила його 6 квітня 2017 року з-під варти, чим він і скористався.

Всього тоді до РФ втекли 5-ро беркутівців.

Троє - Гончаренко, Костюк, Ріяко - з цієї справи. Однак згодом Володимир Ріяко повернувся. Саме він став єдиним з чотирьох підсудних беркутівців, який прийшов на засідання 19 вересня зі своїм адвокатом – Валентином Рибіним.

Захисник Олександра Бєлова прийшов на засідання зі значним запізненням. Заявив, що зі своїм підзахисним розмовляв востаннє кілька місяців назад.

Суддя Мартинов відтак присудив здійснити примусовий привід Олександра Бєлова. Відповідна ухвала направлена до Національної поліції, яка має забезпечити її виконання. Окрім того, з Бєлова стягнуть штраф за неявку до суду.

Прокурор Олександр Ковальчук каже, що навряд підсудний виїхав за кордон, принаймні офіційно, адже і прикордонники і Служба безпеки України стверджує у відповідях на запити, що така особа кордон не перетинала.

Що ж до Гончаренка і Костюка – то суд нарешті постановив оголосити їх в розшук. З моменту перетину ними кордону пройшло 5 місяців. Тепер Національна поліція має здійснити комплекс заходів з їх розшуку. На жаль, раніше Інтерпол відмовив у розшуку підозрюваних у розстрілі на Інститутській беркутівців - за статтею про "політичне переслідування. Така позиція залишає небагато надій на те, що Ріяко і Костюка оголосять в міжнародний розшук по лінії Бюро.

Варто зазначити, що станом на 08:00 21 вересня у відкритих розшукових обліках МВС Віталій Гончаренко з Олександром Костюком так і не з’явились.

кріпосний бєлов беркут справимайдану

Знак гривні
Знак гривні