Р

Російський слід. Перелік убивств і замахів, які ймовірно здійснили російські спецслужби в Україні (оновлюється)

За три роки війни з Росією ми звикли до гучних замахів і вбивств на території України. Жертви: військові, розвідники, іноді політики і журналісти. Жоден із цих злочинів не розкритий до кінця, але ниточки багатьох ведуть до Росії. Скоріше за все, поки міжнародна спільнота не отримає доступу до документів Лубянки, більшість із цих злочинів так і залишиться нерозкритою. А причетність російських спецслужб буде тільки версією. Ми не включали випадки, коли спецслужби змогли запобігти замахам (наприклад, як у випадку із Антоном Геращенком).

Інформацію систематизував: Орест Зог

Яка мета? Щоразу може бути різна. На військових і на членів їхніх родин полюють, щоб ламати бойовий дух побратимів. На розвідників — аби вивести з ладу їхню мережу інформаторів на окупованих територіях, на політиків і журналістів — аби сколихнути суспільство, посварити його і посіяти зневіру.

Ми відсортували злочини за типом замаху: вибуховий пристрій (закладений під транспортний засіб); стрілецька зброя; граната; інше. Одним із доказів російського сліду може бути схожість замахів і убивств.

Закладена вибухівка

Ігор Мосійчук, народний депутат

Отримав поранення, двоє осіб загинули

25.10.2017, місце злочину: Київ, поблизу офісу телеканалу «Еспресо»

Ігор Мосійчук (фото з сайту ICTV)

Обставини:25 жовтня 2017 року на Мосійчука скоєно замах у вигляді потужного вибуху поблизу телеканалу «Еспресо TV». Охоронець депутата загинув від осколкових поранень, ще один поранений (підполковник МВС у відтавці Михайло Мормель) помер у лікарні.

Розслідування: За даними голови СБУ Василя Грицака, серед версій вибуху — замах на охоронця Мосійчука та Михайла Мормеля, а також на журналістів каналу.

Тимур Махаурі, уродженець Чечні, ЗМІ його називають особистим ворогом Кадирова

Загинув

8.09.2017, місце злочину: центр Києва

Тимур Махаурі

Відео підриву автомобіля

Видання Цензор.нет, стверджує, що він співробітник грузинської розвідки, мав посвідчення учасника Чеченського батальйону, який воює в зоні АТО. Нардеп від депутат від Радикальної партії Дмитро Лінько говорить, що Махаурі воював з російськими військами у Сирії. СБУ повідомляє, що загиблий усіма можливими засобами боровся з путінським режимом, був особистим ворогом Рамзана Кадирова.

Постійно переслідуваний спецслужбами РФ і Чеченської Республіки.

У період із 1999 по 2000 рік воював проти російських військ у Дагестані.

У 2008 році воював у грузино-російській війні на боці Грузії.

За даними СБУ а нього давно "полювали" російські спецслужби. Загалом щодо до нього було скоєно 3 замахи на вбивство, зокрема 8.03.2009 року в Тбілісі шляхом підриву за допомогою СВП у під'їзді житлового будинку.

В Україна затримувався українськими правохооронцями за незаконне володіння зброєю, але пішов на угоду зі слідством і отримав умовне покарання. В Туреччині заарештовувався за підозрою у вбивстві Басаєва, але після трьох років судів його звільнили. ЗМІ пишуть, що на нього вже було три замахи, один з них у Грузії.

Обставини:О 18.08 у центрі Києва в районі Бессарабської площі в автомобільній пробці був підірваний автомобіль Тимура. Він був за кермом і загинув відразу, відома модель Наталія Кошель, котра сиділа праворуч, із важкими травмами доставлена в лікарню. Також на задньому сидінні була дитина, вона отримала лише опіки. "За попередньою інформацією експертів, потужність вибухового пристрою становила від 600 гр до 1 кг у тротиловому еквіваленті", - наступного дня після вбивства розповідав радник міністра МВС Зорян Шкіряк.

Розслідування: Після вбивства судячи із публічних заяв справу почала вести Поліція.

Юрій Возний, полковник, контррозвідник СБУ

Загинув

28.06.2017, місце злочину: Костянтинівський район Донецької області

Юрій Возний (фото СБУ)

Боровся з російською агентурою на Донбасі, працював у центральному апараті української контррозвідки

Обставини: Близько 19:00 по вул. Садовій у с. Іллінівка Костянтинівського району невстановленою особою приведено в дію вибуховий пристрій, у результаті детонації якого знищено автомобіль марки Opel Vectra, в якому перебували військовослужбовці Служби безпеки України.

Розслідування: Досудове розслідування здійснює Військова прокуратура сил АТО.

Максим Шаповал, керівник розвідки спецназу (фото УНІАН)

Загинув

27.06.2017, місце злочину: Київ

Максим Шаповал (фото УНІАН)

Автомобіль Шаповала (фото УНІАН)

Після загибелі ЗМІ називали його одним із найсильніших розвідників країни.

Обставини: Близько 8:10 у Солом'янському районі Києва по вулиці Механізаторів стався потужний вибух автомобіля «Mercedes-Benz», за кермом якого перебував Шаповал. Вибух стався під час руху автомобіля, уламки розкидало на десятки метрів. Водій помер на місці.

Розслідування: Досудове розслідування здійснює Військова прокуратура сил АТО. Основна версія слідства — російський слід.

Олександр Хараберюш, полковник контррозвідки СБУ, працював у Маріуполі

Загинув

31.03.2017, місце злочину: Маріуполь

Олександр Хараберюш (фото з Facebook Юрія Бутусова)

Підірваний автомобіль Хараберюша (фото УНІАН)

Один із найбільш ефективних українських контррозвідників за весь час воєнного конфлікту з РФ. За оцінками ЗМІ, на його рахунку — близько 80 затримань російських агентів і терористів, у більшості захоплень він брав участь особисто.

Обставини: О 8:35 в Центральному районі міста Маріуполь на перетині проспекту Металургів та вулиці Кафайської вибухнув автомобіль Тойота Ленд Крузер, яким керував Хараберюш. За словами очевидців, автомобіль від'їхав від магазину меблів, повільно рухався, і в 100 метрах від магазину пролунав вибух. Водія викинуло з машини, він помер на місці.

Розслідування: Слідство встановило, що жінка-терористка, яка вночі встановила міну під сидіння водія, мала спільників. 31 жовтня СБУ повідомила, що жінку вдалося затримати в Одесі. За даними спецслужби, терористка працювала на так званий Центр спеціальних операцій МДБ ДНР, який діє під кураторством російських спецслужб.

Павло Шеремет, білорусько-російсько-український журналіст

Загинув

20.07.2016, місце злочину: Київ

Павло Шеремет (фото Громадське радіо)

Автомобіль Шеремета (фото УНІАН)

Обставини: Загинув у результаті підриву автомобіля о 7:45 ранку у центрі міста на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка. Записи камер спостереження в ніч перед убивством свідчать, що вибухівку близько 2:40 ночі вибуху закладала жінка, яка діяла спільно з чоловіком.

Розслідування: Українська влада кваліфікує загибель журналіста як умисне вбивство. До цього часу офіційного підозрюваного слідство не має. У червні 2017 року генпрокурор Юрія Луценка заявляв, що серйозного прогресу у справі про вбивство Шеремета поки немає.

Стрілецька зброя

Адам Осмаєв, Аміна Окуєва, добровольці АТО

Другий замах на подружжя, Окуєва загинула від ран

30.10.2017, місце злочину: Київ

Адам Осмаєв та Аміна Окуєва (фото з соцмереж)

Обстріляний автомобіль Окуєвої та Осмаєва (фото з Facebook Ротана Кримського)

Обставини: Ввечері 30 жовтня на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської Області невідомі обстріляли з кущів автомобіль Аміни Окуєвої, вона загинула. Її чоловік сильно не постраждав, він отримав поранення в ногу. Це стало другим замахом на подружжя за останні п'ять місяців.

Розслідування: За даними народного депутата, члена колегії МВС Антона Геращенка, наразі у слідства є дві основні версії — це «дії російських спецслужб, убивство з метою дестабілізації громадсько-політичної ситуації, створення атмосфери терору і жаху в Україні, а друга – це дії осіб, які перебувають на території чеченської республіки, це помста Адаму за те, що він пішов проти Рамзана Кадирова і його оточення».

Адам Осмаєв, Аміна Окуєва, добровольці АТО

Поранено Осмаєва та кілера

01.06.2017, місце злочину: Київ

Автомобіль, в якому було вчинено замах на Осмаєва та Окуєву (фото Київ Оперативний)

Обставини: Кілер назвався французським журналістом і розповів жертвам переконливу легенду та посилався у розмовах на своїх колег -

реальних українських журналістів. Декілька разів зустрічався з подружжям, один раз разом із ними їхав в їхній машині. Під час чергової зустрічі «для інтерв'ю» з подружжям відкрив стрілянину по Осмаєву в машині на вулиці Кирилівській на Подолі. У відповідь Окуєва відкрила по ньому вогонь із нагородного пістолета. Кілером виявився Артур Куркамаєв — організатор убивства одного з політичних противників Рамзана Кадирова.

Розслідування: Підозрюваний у вбивстві затриманий. Йому висунута підозра у спробі вбивства. Слідство встановлює інших осіб, з якими зустрічався кілер за час свого перебування у Україні.

Денис Вороненков, російський політик, екс-депутат Держдуми, голосував за анексію Криму

Загинув

23.03.2017, місце злочину: Київ

Денис Вороненков з дружиною (фото ТАСС)

Фото Associated Press

Обставини: Убитий із пістолета ТТ трьома пострілами в живіт та голову близько 11:30 у м. Києві на перехресті бульвару Шевченка та Пушкінської вулиці. Охоронець Вороненкова поранив кілера, який згодом помер у лікарні. Ним виявився уродженець Павлограда Павло Паршов, який раніше служив в Нацгвардії, але був звільнений за невиконання умов контракту.

Розслідування: У Павлограді затримана особа, яка, за версією слідства, була водієм у кілера. Ще одна особа, яку слідство вважає співучасником Паршова, у розшуку (Ярослав Левенець).

Євген Суховєєв, колишній навідник артилерійської батареї в АТО

Важко поранений

05.10.2016, місце злочину: Харків

Євген Суховєєв (фото з соцмереж)

Обставини: 5 жовтня о 20.50 на вул. Полтавський шлях невідомий чоловік на велосипеді несподівано вистрілив в потилицю 23-річному курсанту в камуфляжі і зник. Суховєєв проходив строкову службу в армії, потім служив за контрактом у 25-й окремій повітряно-десантній бригаді, має звання молодшого сержанта. Він отримав тяжке поранення кулею у голову, але вижив. Проходить курс реабілітації.

Розслідування: затримано підозрюваних у замаху. Після вивчення способу життя, зв'язків, контактів і аналізу обставин спроби вбивства слідство вважає головною версією помсту за участь в АТО. Справа на розгляді в Печерському суді. Адвокати затриманих заявили клопотання про розгляд справи судом присяжних, оскільки їм загрожує пожиттєве ув'язнення. Суд затвердив це клопотання. Рішення суду може з’явитися десь через рік.

Іван Мамчур, екс-командир групи третього полку спецназу Головного управління розвідки Міноборони, майор внутрішньої служби Рівненського СІЗО

Загинув

16.09.2016, місце злочину: Рівне

Іван Мамчур (фото tomat.rv.ua)

Фото tomat.rv.ua

Обставини: У коридорі житлового будинку застрелений невстановленими особами з вогнепальної зброї. Поруч із тілом було виявлено вісім гільз і пістолет Макарова з глушником.

Розслідування: У листопаді 2016 року при спробі перетнути кордон із Росією затримано 49-річного жителя Маріуполя Олега Смородінова. За даними Генпрокуратури, він був завербований ФСБ і прибув із Росії для вбивства Мамчура. Мотивом убивства була помста за участь Мамчура у навчанні грузинських військовослужбовців під час конфлікту між Грузією і Росією у 2008 році. Слідство вважає, що вбивство Мамчура було тренуванням кілера на легкодосяжній жертві, оскільки є інформація, що у Смородінова був список із 8 українських військових. Спочатку він встановив місце проживання шістьох із восьми й отримав наказ вбити першого — Мамчура. Очевидно, намагався би вбити й інших. Зараз перебуває в СІЗО.

Граната

Члени родини героя-десантника та його побратим

Трьох людей госпіталізовано

24.08.2017, місце злочину: Київ

Валерій Чибінєєв (фото Романа Сініцина)

Фото ТАСС

Обставини: У День незалежності на вул. Грушевського з автомобіля невідомі кинули гранату РГД. Постраждали троє людей: родичі Героя України, десантника-снайпера Валерія Чибінєєва, а також його побратим — колишній командир роти снайперів 79-ї бригади ВДВ.

Розслідування: Правоохоронці кваліфікують злочин як замах на навмисне вбивство кількох осіб.

Андрій Парубій, перший заступник голови Верховної Ради

Поранено міліціонера

24.12.2014, місце злочину: Київ

Андрій Парубій (фото Вікіпедія)

Фото каналу 112

Обставини: Близько 23:20 під ноги групі депутатів, серед яких був і Парубій, невідомий кинув бойову гранату. Інцидент стався біля готелю «Київ», де проживав політик. Від вибуху ніхто не постраждав. Після цього невідомий побіг у бік Кріпосного провулку, і працівники столичної міліції побігли за ним. Під час погоні невідомий кинув ще одну гранату, в результаті один міліціонер госпіталізований з травмами.

Розслідування: У спробі вбивства підозрюються екс-командувач внутрішніх військ Станіслав Шуляк, а також громадяни С. Коробов, Д. Соколовський і О. Соколенко. Безпосереднім виконавцем замаху вважається громадянин Росії Соколенко — саме він, за даними слідства, кинув Парубію під ноги бойову гранату Ф-1. МВС стверджує, що Коробов і Соколовський найняли Соколенка та організували його приїзд до Києва. Коробов також прикривав Соколенка при безпосередньому виконанні замаху та під час відходу. Соколовський і Коробов були затримані ще 30 січня 2015 року під час спецоперації. Триває судовий розгляд. За даними слідства, Шуляк наразі переховується в Росії.

Інше

Ілля Богданов, екс-офіцер прикордонних військ ФСБ Росії

Звільнено під час спроби вивозу в Росію

12.11.2016, місце злочину: Київ

Ілля Богданов (скріншот із відео)

Перейшов на бік України, отримав українське громадянство і вступив до добровольчих батальйонів на боці України.

Обставини: У листопаді 2016 року був викрадений, пізніше, під час спроби вивозу до Росії, звільнений в ході спецоперації СБУ на території Харківської області.

Розслідування: За версією СБУ, організатор викрадення — завербований два роки тому підприємець, колишній депутат Харківської облради. Затримано двох громадян України — при спробі переправлення Богданова до Росії.

Віталій Регор, активіст ОУН, доброволець АТО

Поранений

05.09.2016, місце злочину: Київ

Віталій Регор (фото politikus.ru)

Скріншот із відео

Обставини: У центрі Києва серед білого дня невідомий з ножем накинувся на бійця одного з добровольчих батальйонів Віталія Регора. Зловмисник завдав йому кілька колото-різаних поранень і втік. Завдяки перехожому, який злякав нападника і викликав швидку, добровольця вдалося врятувати.

Розслідування: Один з двох нападників, що приїхали з Криму, затриманий і перебуває у СІЗО (один мав стежити, інший — нападати з ножем). Усе мало виглядати як бандитський напад. Мотив — помста за публічно зірвану георгіївську стрічку. Нападником був 29-річний кримчанин — активний прихильник «русского міра».

Доповнення від 27.10.2017: ми забрали з переліку вибух, внаслідок якого було поранено народного депутата Ігоря Мосійчука, оскільки з'явилася інформація, що, ймовірно, ціллю замаху був екс-співробітник МВС Михайло Морміль, а не нардеп

Убивство росія замах злочин війна

Знак гривні
Знак гривні