Б

Без ЄДРПОУ як без рук. У реєстрі засновників бізнесу не завжди можна зрозуміти, хто ж власник

Нещодавно Україна відкрила ще один важливий реєстр: відтепер можна подивитися, хто є власником усіх компаній. Попри корисність бази, вона має суттєвий недолік: зрозуміти, хто ж власник, не завжди можливо. Розберемо недоліки детальніше.

Аналіз: Павло Миронов

Погана структура

Дані про безпосередніх засновників та кінцевих бенефіціарів записані в одному полі — це створює плутанину.

Тут варто пояснити, в чому різниця між «засновником» і «бенефіціаром». Наприклад, ТОВ «Копита» засновувало ТОВ «Роги», а отже є його засновником. Але «Копита» заснував громадянин Баран, і він уже для компанії «Роги» є бенефіціаром чи кінцевим власником, хоча сам особисто цю компанію й не засновував. Таких проміжних засновників може бути багато. Як правило, в багатьох українських компаній засновники фірми з Кіпру, за якими вже стоять реальні власники. Це роблять і для того, аби приховати свою справжню власність, і для захисту від рейдерства.

Доцільніше створити дві категорії: в одній записувати власників, а в іншій — кінцевих бенефіціарів.

Також в одному й тому ж полі, разом із власниками і бенефіціарами, вказана сума статутного внеску.

Її теж було б краще винести в окреме поле, аби легше було шукати засновників, які зробили найбільші внески, або ж підрахувати загальний статутний капітал фірми.

Точність

Слово «бенефіціар» у базі написане чи не всіма можливими варіантами: «беніфіціар», «бенефеціар», «бінефіціар» тощо. Також використовуються синоніми - «власник істотної участі», «вигодоодержувач» та інші. Це ускладнює роботу з реєстром за допомогою програмного забезпечення.

Також потрібно уніфікувати інформацію про організаційно-правову форму юридичною особи (в одних компаній вказано, чи вони ТОВ, ПАТ, ПрАТ чи інше, в решти - ні) та стандартизувати написання адреси особи фізичної — в тих рідкісних випадках, коли такі дані є.

Містер Х ховається серед містерів Х

Проте найбільший недолік в іншому — неможливо точно визначити, хто з фізичних чи юридичних осіб є засновниками певної компанії.

Люди

Наприклад, уявімо, що Сердюк Іван Степанович є засновником фірми ТОВ «Гарант державної безпеки», яка розробляє програмне забезпечення. Людина з таким самим ПІБ є засновником фірми «Комплексні рішення оптимізації», яка проводить тренінги. Якщо ці дві фірми заснувала одна людина, вони пов’язані, і цей факт треба враховувати, зокрема, при проведенні державних закупівель чи в журналістських розслідуваннях.

Але ніколи не можна бути до кінця впевненим, що йдеться про ту саме людину, адже однофамільці трапляються навіть із рідкісними прізвищами.

Дізнатися точно хто ж засновник допомогли б додаткові дані — наприклад, ідентифікаційний код або ж номер паспорта. Але ці дані — персональні, і публікувати їх не можна.

Варто спеціально для реєстру формувати унікальний номер особи, який можна було б публікувати, не порушуючи приватність. Це вирішило б проблему.

Компанії

Назви юридичних осіб теж часто повторюються. В останній версії реєстру — понад 48 тисяч продубльованих назв. Але з ідентифікатором тут усе ще простіше: код ЄДРПОУ юридичних осіб не є приватною інформацією. Якщо ми зробимо запит на сайті Міністерства юстиції, то побачимо, що коди ЄДРПОУ засновників опубліковано. Для того, аби давати інформацію про ЄДРПОУ юрособи і в опублікованому єдиному файлі реєстру, не потрібно жодних додаткових зусиль. Тим не менше цієї інформації там немає.

У верхній частина інформація з реєстру Мінюсту, де вказано ЄДРПОУ компанії. Чорна частина ілюстрації це скрін із щойно оприлюдненої бази, ЄДРПОУ там немає.

Чорна частина ілюстрації — це скрін із бази засновників. Як бачимо, там відсутній ідентифікатор юридичних осіб. Це не можна пояснити ані захистом персональних даних, ані необхідністю створювати новий ідентифікатор.

Для ефективної роботи з базою потрібно якнайшвидше виправити цей недолік і вказувати ЄДРПОУ для юросіб, щоб було чітко зрозуміло, про яку компанію йдеться. Сподіваємося, цей недолік — просте технічне недоопрацювання, а не навмисно прихована інформація.

дані реєстр

Знак гривні
Знак гривні