Ч

Чому Україні потрібна дешева гривня. Оптимальний курс 8,5-9 грн за долар

В той час, коли більшість країни намагається зробити свою валюту якомога дешевшою, українські високопосадовці постійно наголошують, що наша валюта занадто слабка. Уряд заклав в проект бюджету-2010 курс 7,5 грн/$ - і гривня дійсно почала поступово дорожчати. Ми спробували розібратися, чи дійсно країні зараз потрібна дорога валюта і яким має бути оптимальний курс.

Курс гривні вираховував: Тимофій КРАМАРІВ

Не будемо повторювати тут банальні істини про те, що зростання курсу долара вигідне експортерам, а зниження – імпортерам. І оскільки в нашій країні більше перших, то нехай собі гривня пускається берега.

На ситуацію насправді слід дивитися трохи ширше.

По-перше, обвал курсу минулої осені не призвів до шалених прибутків експортерів. Відтак їхня вигода без додаткового впливу зовнішніх чинників – відносна. Потрібна ще така дрібниця як попит на метал у світі.

Хочеться мати дорогу валюту, але вигідніше дешеву

По-друге, «Нафтогаз» за рік імпортує (читай: «купує за долари, відтак потребує їх дешевших») мільярди кубометрів газу, і не в останню чергу «завдяки» йому у нас негативний торговельний баланс.

Відтак виникає питання: то чи не імпортера в цьому разі слід підтримувати ревальвацією?

Від міцної гривні виграє бюджет і Нафтогаз

«Збільшаться надходження від імпорту, які складають більше половини доходів державної скарбниці. Треба згадати, що не в останню чергу гривню протягом 2005-2008 років укріплювали саме для збільшення імпорту, а отже бюджетних надходжень», - говорить ZaUA.org старший аналітик Phoenix Capital Андрій Нестерук.

«Люди, які взяли валютні кредити безумовно виграють. Адже тоді обслуговування їх боргу стане дешевшим. В свою чергу, це суттєва частка електорату і вирішення (чи обіцянка вирішити) їх проблем – цілком адекватний спосіб заробляння рейтингу напередодні виборів», - додає у коментарі ZaUA.org голова аналітичного департаменту BG Capital Володимир Нестеренко.

Відповідно, оживе і банківська система, банки почнуть видавати кредити.

Якщо операцію із задобрювання електорату вдало реалізувати, дострокове повернення валютних кредитів (якого теоретично можна чекати від появи у боржників можливості задешево купити долари) не зможе не надихнути банківську систему.

Ліквідність зросте, можна буде потроху віддавати власні борги. На думку радника голови правління «Укргазбанку» Олександра Охріменка, ревальвація дозволила б відновити реальне кредитування населення.

Про відновлення валютного кредитування йдеться лиш побіжно: його й зараз отримують експортери, що мають валютну виручку і коло валютних позичальників не розшириться аж надто сильно, зважаючи на заборону НБУ кредитувати у доларі простих смертних.

Безперечно, цікава ревальвація і іноземцям-спекулянтам, які під виглядом інвестицій заводять в Україну гроші і конвертують їх у гривню за сьогоднішнім курсом, а коли треба буде знову купувати долари (а до цього станеться ревальвація), їх можна буде купити більше.

Додатково, просто поклавши гроші на депозит із чи не найвищими в Європі ставками в національній валюті, можна заробити ще щонайменше 20% прибутку.

Населення свої висновки із поступового подорожчання долара вже зробило. Надто великого скидання долара не відбулося – його частково переводять на гривневі вклади.

Банкіри вже навіть ставки за короткостроковими депозитами потроху знижують, бо живодайний потік треба зорієнтувати на довгі депозити (щоб була гривня для повернення рефінансування).

Раніше пішли долу процентні показники за валютними вкладами: банкіри майже не кредитують в доларах і євро, відтак і ресурсу багато валютного їм не потрібно.

…але програють виробники, ми отримаємо інфляцію і спалимо резерви НБУ

Проте ризики, що їх несе в собі ревальвація, можуть і переважити вигоди.

Знизиться конкурентоспроможність українських товарів на зовнішніх ринках.

Це легко довести на прикладі улюбленого Віктором Пинзеником заводу «Червона дуля», яке випускає кулькові ручки. Якщо в Україні на її виготовлення витратили 10 грн, то за курсом 5 грн./$ її можна продати за $2, а за курсом 8 грн/$ - за $1,25.

Прибутку на одну ручку, звісно, менше. Але якщо ми продаватимем за $2, а хтось – за $1,5, зрозуміло, в кого придбають.

«Зараз ми не маємо змоги підтримувати сильну національну валюту за рахунок притоку іноземного капіталу, а значить просто «спалимо» резерви НБУ, намагаючись укріпити гривню.

До того ж, укріплення до 7,5 грн за рахунок резервів призведе до порушення домовленостей з МВФ щодо рівня витрачання резервів», - говорить пан Нестерук.

При дорогій гривні можливе, як це не дивно, зростання рівня інфляції.

«Укріпити гривню можна і до шести за долар. Але треба мати на увазі, що сьогодні на руках у населення близько десяти мільярдів доларів. Якщо ця валюта почне конвертуватися в гривню, то курс 7,5 грн. за долар буде дуже складно втримати.

Небезпека укріплення гривні – це проблема інфляції. Наразі багато в чому за рахунок продажу валюти НБУ вилучав величезні суми гривні з ринку. Якщо ж центробанк почне скуповувати валюту, то на ринок потоком піде незабезпечена гривня», - відзначив Олександр Охріменко у коментарі ZaUA.org.

Єдиний імпортер, який виграє від ревальвації і доля якого має хвилювати державу – це «Нафтогаз», імпортні закупівлі якого більш-менш стабільні місяць у місяць.

Для решти імпортерів це не буде значний прорив. «Від того, що ми створимо умови для імпортерів, не з’явиться попит на їхню продукцію. Адже купівельна спроможність людей впала не лише через здешевлення гривні, а й через падіння навіть суми доходів у гривні», - говорить ZaUA.org аналітик Concorde Capital Микита Михайличенко.

До того ж спрощуючи життя імпортерам автівок, побутової техніки й іншого барахла ми по суті фінансуємо економіки інших країн.

Відтак укріплення валюти не має бути пріоритетом державної політики. Незважаючи на те, що уряд сам заклав у проект бюджету-2010 курс 7,5 грн/$, він, як видається в захваті від можливості подорожчання гривні.

«Кабмін здатен істотно змінювати ситуацію на валютному ринку через дефіцит бюджету», - говорить Андрій Нестерук. – «Якщо дефіцит бюджету продовжить зростати і буде покриватися за рахунок емісії, це значно погіршить перспективи гривні.

Приміром, для проекту бюджету на наступний рік у сьогоднішньому вигляді реальна потреба у внутрішніх запозиченнях складе не менше 160 млрд грн».

А оскільки кардинально виправити ситуацію навряд чи вдасться, то й про реальні перспективи ревальвації гривні говорити годі. На 2010 рік оптимальним можна вважати курс ближче до 8,5-9 грн за долар, каже Микита Михайличенко.

Його колеги, опитані ZaUA.org, погоджуються: із таким курсом можна і експортерам догодити, і торговельний баланс заспокоїти, і втримати кількість проблемних кредитів на прийнятному рівні. А більшого поки і не треба.

гривня бюджет фінанси економіка банки

Знак гривні
Знак гривні