П

Провал і беззаконня. Янукович і Тимошенко висунулися в президенти

Кореспондент ZaUA.org сходив на висунення Януковича і Тимошенко. Перший платив 30 гривень і обдурив найнятих агітаторів: замість концерту народ мучили шикуванням. Друга платила 100 гривень, але начхала на закон: зробила вигляд, що мітинг може висунути кандидата в президенти. В принципі, нічого нового.

АВТОР: Антон Зі кора

Дулю вам, а не шоколадні цукерки

На 12 з'їзд Партії регіонів я йшов, маючи три цілі. По-перше, було цікаво, кого біло-блакитні висунуть кандидатом у президенти. По-друге, хотілося задати питання комусь із керівників столичного штабу: чому ви вже два місяці затримуєте зарплату вашим працівникам? (Про це я знаю від самих працівників, яким навіть нікому поскаржитися). Втретє, хотілося на власні очі-вуха побачити-почути Таїсію Повалій. Бо «регіони» обіцяли, що з'їзд буде тривати лише годину, а потім, як у тому анекдоті, - дискотека.

"Душевний" Янукович і "залізна" Тимошенко

Однак, вийшовши з дому, я побачив біля станції метро «Лівобережна» величезну кількість молодих людей, один з яких виявився моїм знайомим. Я сказав йому, що живу неподалік і прогулююся тут. Тоді мій товариш почав умовляти мене взяти участь у заході, що він влаштовує. Виявилося, Макс збирав студентів на той самий концерт регіоналів.

- У мене не вистачає людей. Допоможи, прийди на перерахунок.

- А гроші даси?

- Звичайно.

Макс назвав суму, і я негайно погодився взяти участь в масовці. Мій знайомий весь час дзвонив комусь і дуже хвилювався, що народ не прийде.

- Раніше тисячу людей запросто збирав, зараз сто п'ятдесят насилу, - сказав Макс.

Люда, одна з натовпу, сказала:

- Ми сиділи в ресторані. Нам подзвонили, запитали, чи хочемо ми «повисіти». Ми погодилися. Нам все одно де проводити п'ятничний вечір.

Крім нашого загону, тут збиралося ще кілька таких же. Я ж подумав: невже регіони настільки не довіряють своєму народу, що платять йому гроші за цей концерт? Там мав виступати «Бумбокс», а молодь ще й не таким добривом харчується, і тому бажаючих відвідати такий захід і без грошей повинно бути достатньо.

Після півгодинного чекання наш загін був у зборі, і ми вирушили в напрямку виставкового центру, що на Броварському проспекті, де проходив з'їзд. Оскільки ніхто з керівників масовки не знав, як до нього йти, рух очолив я. Біля центру ми злилися з такими ж, як ми, загонами. Народу було дуже багато.

- Ще п'ятдесят автобусів з області привезли, - повідомив Макс.

Висування Януковича моментами нагадувало похорон. Фото Таблоїд

І тут до мене дійшло, що «регіони» все роблять правильно. Уявіть, людину привозять на мітинги чи на концерти, показують столицю, дають гроші. Якщо везуть на цілий день, то ще годують при цьому. Люди в масовці знайомляться, спілкуються, легко проводять час. Той, хто проходить таку процедуру, за звичкою може говорити: «Я ненавиджу всіх політиків».

Але в день голосування ставить «галочку» навпроти партії, з якою у нього пов'язані позитивні спогади. Психологи це називають якорем. Тому логічно, що регіони намагаються обробити своїми заходами якомога більше людей.

Ми підійшли до виставкового центру, декілька разів перерахувалися. Начебто народу вистачало. А люди все стікалися і стікалися до місця. Серед натовпів ходив меланхолійний прес-секретар Денис Іванеско. Напевно, він думав, скільки ж щирих прихильників у майбутнього президента.

Тим часом у середовищі прихильників вже стало лунати бурчання, мовляв, даремно зв'язалися.

Повалій красується на біг-бордах Тимошенко і співає для Януковича

Людям обіцяли концерт, який мав розпочатися о сьомій і тривати дві години. Всередину нас запустили тільки на початок дев’ятої. Замість того щоб отримати дозу позитиву, народ більшість часу проштовхався на вулиці, шикуючись і перераховуючись. Навряд чи це може бути позитивним якорем. Коротше, вийшло як завжди. Крім того, на сцені замість «Бумбоксу» - а більшість йшло саме на нього, - була Світлана Лобода. Мені відразу стало зле і я покинув захід, навіть не дочекавшись своїх тридцяти гривень.

Мамочка у вишиваночці з діточками і пісеньками

Сценарій з'їзду БЮТ, що відбувся наступного дня на Майдані, був списаний з сценарію новорічного свята в початковій школі. Перед тим, як відбулася з’ява Юлії Володимирівни народу, її довго викликали: «У-кра-їна!», «Ти-мо-шен-ко!» Це було схоже на крики: «Сні-гу-ронь-ка!» «Тут є захід?» «Тут є схід?» «Тут є центр?» - запитував ведучий. Це явно замість слів у новорічному сценарії «Де ваші ручки?» А ручки - тут. Люди піднімали їх.

Кожному учаснику висування Тимошенко платили по 100 гривень. Фото із сайту Тимошенко

Попри загравання Юлі з нинішнім Кремлем, на висуванні було багато патріотичного пафосу: промови, вишиванки, пісня «Україно, Україно» тощо.

На заході виступали справжнісінькі трудящі - дядько з Донбасу, який говорив про запах трудового поту, ректор Київської політехніки Михайло Згуровський, академік Патон. Ці більше сипали банальностями. Порадувала реакція одного мітингуючого на появу Леоніда Кравчука: «Що, Мороз теж за Юльку?» Колишній президент роздумував про тих, хто продався антиукраїнським силам. З Юлею в серці виступала Руслана, Павло Зібров, Олександр Пономарьов, який співав пісню зі словами: «Я люблю тільки тебе».

На сцені з’явився і Скрипка, який не є учасником туру вшистки артисти то проститутки «З …Ю в серці» Він проспівав одну пісню і пішов навіть не побажав перемоги Юлі.

Юля з'явилася у вишиванці і в образі мудрої, спокійної жінки, матері. Вона сказала, що отримала благословення від Папи Римського і запропонувала помолитися за Україну. Найбільше з її виступу сподобалися спогади про те, як малолітні злочинці писали їй у в'язниці записочки: «Допоможи нам, тому що ми ні в чому не винні». Свій сорокахвилинний виступ Тимошенко закінчила піснею з дитячим хором. Мати завжди залишається матір'ю.

Чи варто говорити про те, що з'їзд на Майдані одноголосно висунув Юлію Володимирівну кандидатом у президенти? Все це, звичайно, добре, але, відповідно до Закону про громадські організації і політичні партії, такий захід має бути проведений за складною бюрократичною процедурою.

По-перше, делегати з'їзду мають бути затверджені та уповноважені офіційно низовими структурами партії. Тут же були присутні просто прихильники БЮТу з різних областей. До речі, як мені розповів знайомий бютівець з Вінничини на кожну область прийшла рознарядка привезти 3000 людей. Кожен з них отримав по 100 гривень - це втричі більше ніж платили регіонали. По-друге, на з'їзді повинна працювати мандатна комісія, відповідно, має з'явитися її звіт з підтвердженням мандатів делегатів. По-третє, повинна бути процедура рішення, як голосувати - відкрито чи закрито.

Тимошенко уміє організовувати яскраві шоу

Зрештою, з'їзд має вести головуючий, він підписує протоколи, які потім відправляються до мінюсту. Але на те він і БЮТ, щоб просто знехтувати цими формальностями. Звичайно, при подачі документів до ЦВК усі вимоги будуть виконані, але називати банальний мітинг з’їздом - це не зовсім правильно.

Дивлячись на те, як перед боєм грали м'язами важкоатлети, можна сказати: якщо одні почали президентську кампанію з того, що провалили роботу з людьми, то другі - з ігнорування закону. Але ми бажаємо обом удачі і перемоги, бо, як казав Достоєвський, «один гад з'їсть іншу гадину, обом туди й дорога!»

вибори янукович тимошенко

Знак гривні
Знак гривні