Д

«Досить зубрити, іди пограй в «Доту». Тут здобувають величезні статки або занапащають своє життя

Це не казино, це світ віртуальних ігор. Одна з них «Дота 2» (Defence of the Ancients), у неї грають близько 30 тисяч українських школярів та студентів. $10 млн заробить команда, яка виграє світовий турнір цього року. Десятки тисяч гривень у місяць заробляє популярний стрімер, який грає і коментує свою гру.

Автор: Роман Семиволос

Дота 2 - багатокористувацька кіберспортивна стратегія, друга за популярністю в своєму жанрі. Для звичайного гравця достатньо звантажити безкоштовний клієнт гри і запустити пошук матчу. Далі гра знайде ще 9 людей, розіб’є гравців на приблизно рівні за силою команди по 5 осіб і почнеться матч.

Dota - Defence of the Ancients

Кожен гравець вибирає собі героя – одного з 113 унікальних персонажів, яким він буде грати протягом матчу, допомагати героям зі своєї команди та долати героїв супротивника. На протилежних кутах карти знаходяться бази команд, де герої перероджуються в разі загибелі та поновлюють сили. Там же знаходиться і головна будівля – трон.

Руйнація ворожого трону – єдиний спосіб виграти матч. Команда переможців збільшує свій MMR (Matchmaking Rating) – рейтинг підбору матчів, що є показником професійності в цій грі.

Російськомовне хамство

Найбільшу частку гравців становить російськомовне ком'юніті, 17.33% гравців – мешканці Росії. Воно ж є і найбільшою «притчею во язицех» в Доті, зокрема, через функцію вільного голосового спілкування в грі.

Російськомовний сектор Доти став певним синонімом неввічливості та хамства.

Особливо асоціюються з Дотою грубощі зі згадуванням матерів інших гравців та «діагнози від школярів». «Дцпшник!» - лютує один гравець в мікрофон – «Даун, умри от рака!». «Мамка твоя умрет от рака, нубила!» - чути секундою пізніше. Саме таке спілкування відштовхує багатьох нових гравців від знайомства з Дотою.

Але таке хамство можна обмежити. По-перше, ви можете просто вимкнути для себе всі голосові повідомлення від певного гравця. По-друге, ви можете поскаржитись на нього – кинути репорт.

Є три речі, за які можна кидати репорт – за образи в голосовому або текстовому чаті, за те, що свідомо піддаєшся супротивникам (деякі гравці роблять так, образившись на союзників) і за те, що свідомо заважаєш союзникам (причина та ж сама).

Dota - мафія

Крім того, починаючи гру ти вибираєш сервер. Як правило українці грають на російському сервері, проте багато росіян і українців вибирають європейські сервери, хоча для гри тут потрібно знати англійську. Основне пояснення – адекватніша аудиторія.

Результати двоякі. З одного боку, європейські шанувальники Доти скаржаться на росіян у своїх матчах, з іншого – внаслідок такого «культурного обміну» серед російськомовної аудиторії збільшується число гравців, що звикли до культурного спілкування. І все частіше з’являються люди, які на початку гри не вихваляються і не грублять, а пишуть традиційне кіберспортивне вітання «gl hf» (good luck have fun).

Робимо гроші

Найкращі гравці утворюють команди та змагаються на турнірах світового масштабу — з призовим фондом у кілька мільйонів доларів. Причому цей фонд увесь час зростає — від “скромного” мільйону на команду переможців в першому "Інтернешналі" — найбільшому міжнародному турнірі, до шести з половиною на турнірі п'ятнадцятого року.

Найпрестижніше змагання гри The International

Ці два турніри цікаві ще й тим, що перший в історії інтернешнал виграла українська команда Na'Vi (Natus Vincere).

Команда Na'Vi - Natus Vincere (Народжені перемагати)

Ну а в турнірі п'ятнадцятого року з'явився наймолодший кіберспортсмен, що виграв більше мільйона доларів - Сумаіл «Sumai1L» Хассан, що отримав 1.2 мільйона доларів, здобувши перемогу у віці 17 років.

Evil Geniuses - переможці The International 2015

Призовий фонд турніру 2017 року сягнув 22 мільйонів доларів, з яких близько 10 мільйонів піде команді переможців.

Є і багато дрібніших турнірів.

Це все, звісно, страшенно розпалює молодих гравців, що мріють «апнути» свій mmr та потрапити у світ професійного кіберспорту. Проте в Доті є й інші, більш доступні можливості для заробітку, якими можна зайнятись до виходу на професійну арену.

Трейди

Мова йде про обмін і продажу косметичних предметів. Після кожного матчу гравцю може дістатись безкоштовний предмет, що змінює зовнішній вигляд певного героя, його анімації й таке інше. Хоча зміни стосуються лише зовнішнього вигляду, такі предмети високо цінуються багатьма гравцями.

Кожен предмет має певну рідкість – і, відповідно, ціну. Можна просто продавати усі отримані предмети – проте гроші будуть мінімальні. Часто виходить так, що той досить дорогий предмет, який випав гравцю після гри – зовсім не те, що він хоче.

Таким чином можна спробувати знайти гравців, яким потрібні ті предмети, що дістались тобі і вигідно їх виміняти. Після кількох таких обмінів сума кінцевої продажі може стати цілком непоганою.

Це основний спосіб, який використовують більшість початківців, що вирішили спробувати заробити на продажі предметів. Є й інші, більш ризиковані, проте й прибутковіші способи.

Ліворуч герой Legion Commander без косметичних предметів, праворуч і з ними.

Створення нових предметів

Звідки ж беруться усі ці косметичні предмети? Як гра, що виросла з фанатської модифікації, Дота надає будь-кому можливість долучитись до створення внутрішньоігрових предметів. Ніяких вимог до самого творця немає, не потрібно ані влаштовуватись на роботу, ані мати певний диплом. Навіть якби було бажання, не буде ніяких консультацій. Все що потрібно – зробити предмет, що відповідає вимогам (якість, пристойність, авторське право) і надіслати у майстерню Доти.

Його подальша доля вирішується голосуванням гравців і рішенням розробників Доти. За умови що його введуть в гру, творець отримуватиме 25% усього прибутку з продажі цього предмету. Деякі активні 3д модельмейкери заробляють достатньо для життя і творчості, обравши собі такий спосіб заробітку як основний.

Майстерня Доти2

Стріми

Стрім – це трансляція гри в прямому ефірі. На стрім-платформі Twitch – наразі найпопулярнішій, відбувається величезна кількість стрімів з Доти. Популярнийо стрімер заробляє десятки тисяч гривень на місяць.

Заробіток сильно залежить від величини аудиторії, контрактів на рекламу та харизми стрімера. Бо, фактично, це просто онлайн-трансляція гри, проте стрімери влаштовують з власної гри шоу, влучно коментуючи її, аби глядачу було цікаво спостерігати не тільки за матчем, але і за їх реакцією на ту чи іншу подію.

Як сказав ютубер, відомий під псевдонімом Юджин: «колись це було покарання – нас не пускали на вулицю, ми дивились у вікно як грають інші і відчували себе нещасливими. А зараз це називається стрім». Маючи тісні зв’язки зі своєю аудиторією, деякі стрімери принципово не дають ставити рекламу в свої трансляції і лише на пожертви фанатів мають досить коштів для життя, творчості та відпочинку.

Львів'янин Данило Ішутін (Dendi) - найпопулярніший гравець і стрімер в Dota2

Ставки на турнірні матчі

Ну, з цим все приблизно ясно. Хтось робить ставки на футбол, хокей, гонки, а фанати кіберспорту можуть робити ставки на турнірні матчі з Доти. Для цього потрібно гарно знати ситуацію в командах і розподіл сил на турнірах. А ще не бути занадто азартним!

Як це буває

На Хмельниччині мешкає хлопець Іван. Він навчався в університеті прикладного мистецтва в Києві, проте кинув навчання і з головою поринув у «Доту». Хлопець почав грати в цю гру ще коли вона була простою фанатською модифікацією до популярної тоді стратегії «Варкрафт».

Іван займає високу позицію в рейтингу гравців, проте йому ніяк не вдається сформувати команду.

Влітку він їздив на працювати до Ізраїлю, заробив собі на потужніший комп’ютер і непогані кишенькові гроші. Зараз приділяє цілі дні грі у Доту, проте вже не впевнений, чи вдасться колись щось виграти. «Я не знаю чи дійсно так гарно граю, як мені здається» - обмовився якось він – «можливо мені лише здається що справа в команді».

Інший гравець геть заклопотаний, і йому важко навіть знайти час для зустрічі – зараз хлопець працює і день і ніч. Артур теж починав грати ще в першу Доту і грав лише для задоволення, проте з виходом Доти 2 майже одразу почав заробляти. Спочатку заробляв якісь гроші продаючи гравцям внутрішньоігрові нагороди.

Потім «розкрутились, турніри почали грати»… Пригадуючи скільки заробив говорить невизначено «десь двушку зелені». Згадує нагороди в різних місцевих турнірах і додає до списку заробленого кілька ігрових мишок і гарнітуру. Склавши гроші з друзями з команди почав свій бізнес – кілька фургончиків з кавою. «Зараз у нас їх два – один на Контрактовій, другий на Подолі» каже хлопець, «проте цим більше займається мій друг.» Напередодні турнірів команда збирається на тренування – і знову бореться за перші місця.

Цими ж коштами платив за університет. «Зараз через роботу граю мало, але якщо вже сідаю, то можу грати добу, дві доби, три, це вже як піде. Годин десять в день, не менше, якщо вже сідаю грати, з головою поринаю в гру. Так, є друга робота, працюю, але грати в Доту продовжуватиму і планую розкручуватись в цьому напрямку, твічі, канали та інші речі, які також ідуть як додатковий заробіток. На цьому можна непогано заробити, якщо вкладуватись в це і дуже щільно всім займатись.»

інтернет інший бік гра Дота

Знак гривні
Знак гривні